Siberische Shiksha (Empetrum sibiricum V

Siberisch Shiksha-gras (Empetrum sibiricum) is een laagblijvende groenachtige plant vergelijkbaar met heide. Het is een struik met kleine lichtgroene naaldvormige bladeren, 3-10 mm lang.

Bloemen - klein, bloeiend in mei-juni, 2-3 bloemen op korte takken. Fruit - zwart, met stenen, vergelijkbaar met bosbessen. De plant is ook te vinden onder andere namen: Altai siksha, bagnovka, zwart gras, siksa, kraai, zwarte heide, ijsschol, enz.

Waar groeit gras?

De plaatsen van groei van Siberische shiksha suggereren de aanwezigheid van enkele voorwaarden. De gebieden waar Voronika groeit, bevatten zure grond.

Het komt het meest voor op veengebieden, in naaldbossen, op berghellingen in de Siberische toendra, in Altai, Kamchatka, het Verre Oosten, de Zuidelijke Oeral, in Noord-Europa (in bergachtige gebieden), in de Pyreneeën, in Midden-Italië, Bulgarije.

Hoe plant je een plant?

In de volksgeneeskunde worden bijna alle delen van de Siberische Shiksha gebruikt - bessen, bladeren, minder vaak - wortels. Het verzamelen van bladeren wordt uitgevoerd tijdens de bloeiperiode (juni-juli), bessen - vanaf september.

Grondstoffen drogen bij temperaturen tot 40 ° C Drogen kan het beste in de schaduw worden gedaan, maar kunstmatige drogers kunnen ook worden gebruikt met geschikte temperatuuromstandigheden. Bewaartijd - tot 1 jaar.

Er zijn verschillende manieren om bessen te oogsten:

 1. Vries in - sorteer de vruchten (was ze niet!), Giet ze in dozen, leg ze in de vriezer,
 2. Sap - pers in een sapcentrifuge het sap uit het fruit, breng aan de kook (niet koken!), Giet uit gesteriliseerde glazen potten, rol op.

Opgroeien

Houd er bij het kweken van een plant rekening mee dat deze de voorkeur geeft aan een vochtige, zure, humusachtige of zandige grond, een zonnige, heldere omgeving. Een dekking voor de winter wordt aanbevolen. Gras wordt vermeerderd door zaden, stekken. Een regelmatige snede is vereist.

Gebruik - van geschiedenis tot moderniteit

Siberische Shiksha bevat de giftige stof Gratianogotoxin, heel gebruikelijk in deze plantenfamilie, die al sinds de oudheid tot de dood leidt.

Het gras wordt echter al eeuwen gebruikt in volksgenezing en industrie (vanwege de inhoud van kleurstoffen).
Geneeskrachtig kruid bevat een aantal voedingsstoffen, waaronder:

 • vitaminen,
 • mineralen
 • koolhydraten,
 • organische zuren
 • alkaloïden,
 • etherische oliën
 • triterpenoids,
 • saponinen,
 • cumarine,
 • flavonoïden,
 • tannines,
 • wassen,
 • caroteen.

Sinds de oudheid worden shikshabessen gebruikt als een multivitamine-therapie, dankzij hun tonische effecten en verbeterde metabolisme. In cosmetica wordt het extract gebruikt om de huid te voeden met vitamines, toning, kalmerende en hydraterende werking.

In subarctische gebieden is shiksha een belangrijke aanvulling op het dieet van de Sami en Inuit. Na de val van populariteit herstelt de gezonde bes vandaag de reputatie van het eetbare fruit. Hoge concentraties anthocyanine zorgen ervoor dat het kan worden gebruikt als een natuurlijke kleurstof voor levensmiddelen.

Inuit en indianen mengen bessen met ander fruit, met name bosbessen. Gebruikt voor het bakken van taarten, het maken van jam. Bladeren en stengels van planten worden in de geneeskunde gebruikt voor de behandeling van diarree en indigestie. De wortels elimineren op hun beurt oogaandoeningen.

Op Labrador wordt rook van brandende bladeren en stengels gebruikt om vis, vooral zalm, forel te roken.

Sommige soorten shiksha worden soms gekweekt als sierplant op tuinrotsen (met name de geelbladige variëteit Empetrum "Lucia").

Therapeutische effecten

De therapeutische eigenschappen van de Siberische shiksha zijn vrij breed. Traditionele geneeskunde gebruikt het dankzij de volgende positieve effecten op de gezondheid:

 1. Hersenen en centraal zenuwstelsel.
 2. Kalmerend effect.
 3. Regulatie van metabolisme en suiker (glycemie).
 4. Stop met braken.
 5. Positief effect op het gezichtsvermogen.
 6. Regeling van de bloeddruk.
 7. Diuretische effecten.

Geneesmiddelen van shiksha en behandeling van ziekten

Houd bij het toepassen van de voordelen van Siberian Shiksha rekening met de contra-indicaties voor het gebruik ervan (zie hieronder)!

Vodianika (de tweede naam van deze plant) is nuttig voor zowel mannen als vrouwen. De actieve stoffen in het gras, vergemakkelijken migraine-aanvallen, ontstekingsremmende effecten remmen ontsteking, vooral in de prostaat.

Overweeg de recepten voor huismiddeltjes van de Siberische shiksha, leer hoe je ze kunt nemen voor verschillende ziekten.

Om de tinctuur voor de behandeling van epilepsie op verschillende manieren voor te bereiden.

Doe de greens in een glazen pot, giet met alcohol (40-50%) of wodka. Laat het 10 dagen zitten. Dagelijks schudden. Na de opgegeven tijd, zeef je. Neem 1 theelepel. 3 keer per dag.

100-150 g grondstof giet 1 l wijn (bij voorkeur rood). Laat het 10 dagen zitten. Dagelijks schudden. Na de opgegeven tijd, zeef je. Drink driemaal daags een shot (ongeveer 30 ml).

Deze remedie wordt, naast epilepsie, aanbevolen voor depressieve toestanden, chronisch vermoeidheidssyndroom.

Bij epilepsie kunt u de helende eigenschappen van bessen gebruiken in de vorm van een afkooksel. Het is noodzakelijk om 's avonds te koken. Giet 250 ml kokend water over 60 bessen. 30 minuten staan ​​op een waterbad, een nacht laten staan. In de ochtend, spanning.

Neem 1 el. 6-7 keer per dag (voor volwassenen) of 1 theelepel. zelfde tijd.

Elimineer nierziekte zal thee uit de bladeren helpen. Het is gemakkelijk om een ​​drankje te maken. Vul met 1 liter koud water 3-4 eetlepels. grondstoffen. Breng aan de kook. Licht afkoelen, zeef. Drink iets.

Ochtendreceptie wordt aanbevolen voor nierziekte, 's avonds - met chronisch vermoeidheidssyndroom en vermoeidheid (fysiek en mentaal).

Gebruik de volgende remedie om migraine-aanvallen te verlichten en andere hoofdpijn te elimineren.
Een paar minuten (ongeveer 5 minuten) kook 2 el. bladeren in 1/2 liter water. 1 uur staat erop. Neem 3-4 eetlepels. 4-5 keer per dag.

Siberische shiksha zal helpen de symptomen van ontwenningsverschijnselen te verlichten na het opgeven van alcohol, tabak, drugs. Het medicijn is volledig smakeloos, maar volgens beoordelingen is het effectief.

4 el. bladeren, giet 1 liter wei, breng aan de kook. In een thermoskan aandringen ongeveer 30 minuten. Drink 4-5 keer per dag 250 ml.

Het kalmerende effect van de bottleworm helpt bij het wegwerken van slapeloosheid, angst, overbelasting. Gebruik de bouillon bereid volgens het volgende recept.

Giet 1/2 liter kokend water 1 el. bladeren, kook kort. Neem 2 dagen (6 keer per dag, 3 slokjes). Resterende grondstoffen giet kokend water opnieuw, blijf nemen.

Siberische shiksha is een goede remedie voor de behandeling van oogziekten, met name visusstoornissen, staar, glaucoom en het droge-ogen-syndroom.

1 el. greens gieten 1/2 liter kokend water, zeef na 30 minuten. Gebruik de infusie als oogdruppel - 3 druppels in elk oog, 4-5 keer per dag. Therapeutische cursus - 3 maanden.

Om de symptomen van allergieën te elimineren, incl. seizoensgebonden, wordt het aanbevolen om waterplant te gebruiken als een component van het groentemengsel.
Maak een infusie van gelijke hoeveelheden van de volgende kruiden:

2 el. 1 uur mengsel aandringen in 1/2 liter kokend water. Drink 1/2 kop 2-3 keer per dag.

Voor het bereiden van huismiddeltjes kunt u uw eigen verzamelde grondstoffen gebruiken of kant-en-klaar kopen. Handleiding apotheek beveelt de volgende bereidings- en gebruiksmethode aan: 1 eetl. kruiden vullen met 1/2 liter water, kook gedurende 6-7 minuten.

Neem de ontvangen medicatie 6 keer per dag 2-3 keer 2 slokjes gedurende 2 dagen. Vul de rest van de grondstof bij met water en herhaal het proces van koken en ontvangen.

De behandeling wordt uitgevoerd totdat de werkzame stoffen in de bouillon worden vrijgegeven (dit kan worden bepaald door de groene kleur van de vloeistof).
Natuurlijke geneeskunde wordt aanbevolen voor de volgende gezondheidsproblemen:

 1. Zwelling.
 2. Waterzucht.
 3. Geestelijke stoornissen (schizofrenie).
 4. Epilepsie.
 5. Depressieve staten.
 6. Scheurbuik.
 7. Diarree.
 8. Chronische gastritis.
 9. Colitis.
 10. Metabole aandoeningen.
 11. Verlamming.
 12. Stuiptrekkingen.
 13. Moeilijk plassen.

Extern gebruik is raadzaam voor problemen zoals:

 1. Acne.
 2. Huiduitslag van verschillende oorsprong (inclusief allergisch).
 3. Schaafwonden.
 4. Uitwendige zweren.
 5. Wonden.

Toepassing in cosmetica

Naast therapeutische effecten gebruiken aanhangers van een gezonde levensstijl de Siberische shiksha in cosmetica. Kortom, het gebruik van de plant is om roos te elimineren, het haar te versterken, acne te behandelen. Voor dit doel wordt de infusie gebruikt als een conditioner.

4 el. groen gegoten 1/2 liter kokend water, blijf 1 uur staan, zeef. Gebruik voor het spoelen na het wassen.

Voor de gezondheid van de huid worden bessensap of groene extracten aanbevolen, die aan de gezichtsmaskers worden toegevoegd (1 theelepel per 50 ml van de hoofdstof).

Ontdoen van acne zal helpen afkooksel. Giet 1 el. laat 300 ml kokend water, na 15 minuten infusie in een waterbad, zeef. Gebruik voor het wrijven van de huid.

De dagcrème met siksha-bessensap heeft een beschermend effect, elimineert de negatieve effecten van vrije radicalen, zonnestralen, het middel verzacht rimpels, voorkomt het verschijnen van nieuwe, tonen en regenereert de huid.

De crème is bedoeld voor gebruik overdag, het is niet geschikt voor gebruik 's nachts! Niet gebruiken op het gebied rond de ogen - de aanwezige beschermende factoren zijn te belastend voor dit gebied!

Country Proizvoditel Cosmetic - Rusland.

Contra

Houd bij het gebruik van Siberische shiksha, naast de geneeskrachtige eigenschappen, rekening met contra-indicaties! De plant is niet bedoeld voor zwangere vrouwen, tijdens de borstvoeding, voor kinderen tot 8-10 jaar. De reden hiervoor - het effect op het zenuwstelsel, ongewenst in deze categorieën mensen.

Contra-indicaties omvatten individuele intolerantie voor de plant. Gebruik kan onverwachte reacties veroorzaken.

Raadpleeg uw arts voordat u het geneeskrachtige kruid gebruikt.

Nuttige eigenschappen van shiksha

Shiksha (andere namen - bloem, kraai, ariska, paars, duif, duwboot, doof, moeras, shyptun-gras) behoort tot medicinale planten. Voor de bereiding van therapeutische grondstoffen worden het luchtgedeelte van de plant en zijn vruchten geoogst. Het gras wordt geoogst tijdens de bloeiperiode, de bessen - tijdens de rijpingsperiode. Biologisch actieve stoffen en vitamines die een positief effect hebben op het menselijk lichaam werden geïdentificeerd als onderdeel van shiksha.

Shiksha bevat een grote hoeveelheid ascorbinezuur, tannines, koolhydraten, evenals een belangrijk sporenelement voor het menselijk lichaam - andromedotoxine. De vruchten van de plant bevatten etherische olie, koolhydraten (arabinose, fructose, glucose en sucrose), tannines, saponinen, triterpeen coumarines, flavonoïden, was en vetolie.

Vitamine C, fenolcarbonzuren (inclusief koffie), alkaloïden, coumarines, flavonoïden en anthocyanines, tannines worden gevonden in de bladeren van de plant.

Toepassing van shiksha

Als medicinale grondstof wordt shiksha alleen in de traditionele geneeskunde gebruikt. Bouillons en infusies bereid op basis daarvan worden aanbevolen door genezers om hoofdpijn en vermoeidheid te verlichten. Deze effectieve remedie helpt overwerk en slapeloosheid te overwinnen. Ook wordt shiksha voorgeschreven voor oedeem, waterzucht, problemen met plassen, met verlamming, convulsies, gastritis, in strijd met de metabole processen van het lichaam, diarree, colitis.

De plant staat bekend om zijn vitaminesamenstelling, dus het wordt aanbevolen voor de behandeling van scheurbuik. Shiksha heeft een kalmerend effect, zijn afkooksels - een effectief hulpmiddel dat wordt gebruikt in complexe therapie bij de behandeling van zenuwaandoeningen en zenuwuitputting. De plant helpt bij epilepsie, chronisch vermoeidheidssyndroom. Het is bekend dat shiksha wordt gebruikt in de Tibetaanse geneeskunde voor de behandeling van lever- en nierziekten (intern gebruik), acne, zweren, wonden, huiduitslag (extern gebruik). Zoals bij ons, wordt de plant aanbevolen als een effectieve remedie voor het herstel van het zenuwstelsel, de behandeling van neuropsychiatrische ziekten, slaapstoornissen, epilepsie en schizofrenie.

Bovendien is het aftreksel gemaakt van de bladeren van siksa een uitstekende manier om het haar te versterken. Shiksha-bessen zijn een effectieve behandeling voor scheurbuik, dysenterie, epilepsie. Door hun gebruik kunt u snel omgaan met vermoeidheid en dorst.

Recepten voor het bereiden van infusies, aftreksels en compotes

Recept nummer 1 om het zenuwstelsel te herstellen, met migraine. Om de bouillon te bereiden, neem je shiksha gedroogd gras (2 eetlepels) en giet kokend water (0,5 liter), zet 5 - 7 minuten op een klein vuur, wikkel het vuur en laat 40 minuten staan, en giet het dan. Het regime: 4-5 keer per dag 3 eetlepels.

Recept nummer 2 voor de behandeling van epilepsie. Om het afkooksel te bereiden, is het vereist om shiksha-bessen (60 stuks) te nemen en kokend water (1 kop) te gieten, 30 minuten in een waterbad te zetten en vervolgens een nacht te infuseren. Toelatingsregime: volwassenen 1 eetlepel 7 keer per dag (ontvangsttijd van 8 tot 20 uur), ongeacht de maaltijd. Kinderen - 1 theelepel.

Recept nummer 3 voor de behandeling van oogziekten: staar, glaucoom, droge-ogen-syndroom, vaataandoeningen. Voor het koken moet je 1 eetlepel droge shiksha-grondstoffen en stoom in een kleine hoeveelheid kokend water nemen (2 eetlepels water is voldoende). Grondstoffen moeten worden gekoeld en door kaasdoek worden geperst. Het regime: begraaf 5-6 keer per dag in de vorm van druppels in het onderste ooglid. Het verloop van de behandeling is 90 dagen.

Recept nummer 4 voor de behandeling van manisch-depressief syndroom op de achtergrond van alcoholisme of drugsverslaving. Het is noodzakelijk om 4 eetlepels gedroogde rauwe shiksha te nemen, 1 liter wei te gieten, in brand te zetten en aan de kook te brengen. De resulterende bouillon moet in een thermoskan worden gegoten en erop staan. Inname regime: 1 glas 5 keer per dag.

Recept nummer 5 om vermoeidheid en overwerk te overwinnen, behandeling van epileptische aanvallen, verlamming, slapeloosheid. Om de bouillon te bereiden, moet je shiksha droog gras (1 eetlepel) nemen en kokend water (500 ml) gieten, op een langzaam vuur zetten en 5-7 minuten koken. Het regime: 2-3 slokjes 5-6 keer per dag - 2 dagen, waarna de bouillon opnieuw wordt gevuld met kokend water en de behandeling wordt voortgezet. De bouillon wordt gegoten totdat het gras ophoudt om groene kleur te geven.

Recepten koken infusie en afkooksel

Recept nummer 1 voor de behandeling van epilepsie. Om de infusie voor te bereiden, moet je gedroogd shiksha-gras (2 eetlepels) nemen en kokend water (0,5 liter) gieten, 5-7 minuten op een klein vuur zetten en dan zeven. Het regime: 5-7 keer per dag voor 1 slokje. Het wordt aanbevolen om dergelijke middelen 1 maand te accepteren.

Recept nummer 2. Om de bouillon te bereiden, worden het bovengrondse deel van shiksha en fruit in gelijke verhoudingen genomen (10 gram). 20 g grondstof wordt met kokend water (200 ml) gegoten, afgedekt met een deksel, gedurende 15-20 minuten in een waterbad geplaatst. Inname regime: 1/2 (1/3) kopje 3 keer per dag, ingenomen vóór de maaltijd. De behandeling gaat door tot het stoppen van epileptische aanvallen. Voor profylaxe wordt geadviseerd 4 keer per jaar 1 maand in te nemen.

Recepten voor thee, afkooksel

Recept nummer 1. Om thee te zetten, moet je 3 eetlepels medicinale grondstoffen (gehakt shiksha-kruid) nemen en koud water (1 liter) gieten, op het vuur zetten en aan de kook brengen en vervolgens 10 minuten infuseren. Bouillon moet worden gefilterd. Het regime: 's morgens met een nierziekte,' s avonds als een tonicum om vermoeidheid te verlichten - 1 kop.

Recept nummer 2 om roos en haaruitval te bestrijden. Het is vereist om 4 eetlepels grondstoffen (gehakte kruiden) te nemen en kokend water (2 kopjes) te gieten, de container goed af te sluiten met een deksel en de inhoud gedurende 1 uur te infuseren.Infusie is ontworpen om het haar na het wassen te spoelen.

Zwarte shiksha

Zwarte shiksha is een groenblijvende struik waarvan de takken kruipen, hun lengte is ongeveer 1 m. De bladeren zijn smal, vergelijkbaar met de naalden, dicht, donkergroen, plakken aan de zijkant. De bloemen zijn klein, roze of donkerrood. De vrucht is een zwarte bes met een blauwachtige bloei. Het bijzondere van deze plant is dat zijn bessen de hele winter door leven. Zwarte siksha bloeit van eind mei tot juni. De vruchten rijpen eind augustus - september.

Black Shiksha komt uit het oostelijke en Europese deel van het Noordpoolgebied, het komt veel voor in het Verre Oosten, in West- en Oost-Siberië, in de toendra- en taiga-riemen. De plant geeft de voorkeur aan koude plaatsen met vochtige grond.

De bessen zijn geschikt voor consumptie, bovendien hebben ze, net als het luchtgedeelte van de plant, helende eigenschappen. Het is bekend dat een handvol bessen een slok water vrij vervangt. Shiksha-bessen worden met plezier door dieren gegeten en ontvangen van hen belangrijke voedingsstoffen en vitamines.

Een grote hoeveelheid ascorbinezuur, evenals koolhydraten, triterpenoïden, etherische olie, flavonoïden, triterpeen coumarines, tannines, vetolie en was zijn geïdentificeerd in de zwarte shiksha-vrucht. De bladeren van de plant bevatten vitamine C, alkaloïden, fenolcarbonzuren (in het bijzonder koffie), flavonoïden, anthocyanines, coumarines (ellagolzuur), tannines.

Vanwege deze samenstelling is de plant een onmisbaar medicijn bij de behandeling van een aantal ziekten. Bouillons, infusies, compotes en thee die ervan zijn gemaakt, helpen bij het omgaan met hoofdpijn, zenuwaandoeningen, depressie, epilepsie, epilepsie. Dit type shiksha wordt aanbevolen voor de behandeling van ziekten van het urogenitale systeem, het is een onmisbaar hulpmiddel voor de behandeling van nieren en lever. Ook heeft de plant een positief effect bij hoge bloeddruk.

In de geneeskunde

Siberische Shiksha in de farmacologische en chemische aspecten blijft een beetje bestudeerd en niet waargenomen door wetenschappelijke geneeskunde object. Er zijn echter klinische observaties van de werkzaamheid van het gebruik van shiksha voor ziekten van het centrale zenuwstelsel, met name voor epilepsie, verlamming van verschillende etiologieën, door teken overgedragen encefalitis, geheugenverlies, slaapstoornissen, hoofdpijn, vermoeidheid, vermoeidheid, bij typische psychosomatische ziekten, hypertensieve ziekte. Bovendien is experimenteel het vermogen van shiksha vastgesteld om de ontwikkeling van epileptiforme aanvallen te voorkomen, een beschermend effect te hebben in geval van schade aan het centrale zenuwstelsel en de maag, en een tonisch en stimulerend effect te vertonen.

Contra-indicaties en bijwerkingen

Het nemen van medicijnen op basis van Siberische shiksha is gecontra-indiceerd in geval van individuele intolerantie, hypotensie en tijdens de zwangerschap.

Tijdens het koken

Shiksha-bessen worden gebruikt in voedsel in een verse, geweekte of ingevroren vorm. Het eetbare zachte deel van de bessen lest dorst goed, maar het lage gehalte aan suikers en zuren maakt de smaak enigszins flauw. Shiksha-bessen worden gegeten met melk en zuivelproducten. De inwoners van het Noorden bereiden van hen het gerecht "pusher" - een mengsel van shiksha-fruit met vis en zeehondenvet. Shiksha-bessen worden gebruikt om jam, jam, marmelade, cakevulling, drankjes, wijn te maken en worden ook gebruikt als smaakmaker voor vis en vlees. Geoogste Siksha-bessen voor toekomstig gebruik in ijs of in geschilde vorm en opgeslagen in hermetisch afgesloten glazen containers.

Botanische beschrijving

Siberische Shiksha is een lage, niet meer dan 20 cm lange groenblijvende struik met sterk kruipende en vertakkende takken vanaf de basis (tot 1 m lang). Jonge takken zijn langwerpig, bedekt met haren en ongesteelde klieren. De bladeren zijn talrijk, lineair-naaldvormig, 5-10 mm lang, met randen gewikkeld in de onderkant, een stompe punt en goed gemarkeerde korte bladstelen (ongeveer 1 mm lang). De bladlocatie is erg onregelmatig, een deel van de bladeren bevindt zich in kransen van 3-4, en de rest kan afwisselend of tegengesteld zijn. De bloemen zijn erg klein, onopvallend, actinomorf, solitair, op korte steeltjes, gelegen in de bladoksels, met een sterk verminderde perianth van 2-6 folders, roze of donkerrood, biseksueel of van hetzelfde geslacht. De vrucht is een zwarte, waterige bolvormige bes (ongeveer 7 mm in diameter) met een blauwachtige bloei en een harde schil. De smaak van bessen is zuur, bevat veel sap. Hij bloeit in mei en juni. Fruit rijpt in augustus-september.

Voorbereiding van grondstoffen

De natuurlijke hulpbronnen van shiksha zijn enorm. In Siberië en het Verre Oosten is het oogsten van honderden tonnen luchtdelen die in de volks- en traditionele geneeskunde worden gebruikt mogelijk. Medicinale grondstoffen zijn fruit, bovengrondse delen, soms shiksha-wortels. De voorbereiding van de bovengrondse delen wordt uitgevoerd tijdens de bloeiperiode, de bessen - vanaf september. Gedroogd onder een baldakijn of in een goed geventileerde ruimte. Bewaar grondstoffen gedurende 1 jaar.

Chemische samenstelling

Shiksha bevat triterpenoïden (urosolzuur en empetrosiden). Koolhydraten (glucose, arabinose, fructose en sucrose), etherische olie, triterpeen saponines, coumarins (elagolzuur), tannines, flavonoïden (quercetine, kempferol, rutin), anthocyanines, vetolie en was zijn in de vruchten gevonden. In de bladeren en takken - alkaloïden, vitamine C, fenolcarbonzuren (koffie), coumarines, tannines, flavonoïden, sporenelementen (mangaan), suikers, etherische oliën, enz.

Farmacologische eigenschappen

Waterig extract van het luchtgedeelte van shiksha heeft antihypoxische en anticonvulsieve eigenschappen. Shiksha-preparaten vertonen een kalmerende, hypotensieve, fytoncidale, choleretische en diuretische effecten. Populaire shiksha als een remedie voor de behandeling van epilepsie, andere convulsieve en nerveuze aandoeningen, evenals alcoholverslaving. Shiksha wordt gebruikt voor zenuwbeschadiging en perifere verlamming, hypertensie, hoofdpijn, voor de behandeling van lever- en nierziekten.

Gebruik in traditionele geneeskunde

Als therapeutisch middel wordt Siberische shiksha, vanwege zijn gunstige eigenschappen, vrij veel gebruikt in de traditionele geneeskunde. Bouillons en daarop gebaseerde infusies worden aanbevolen door genezers om hoofdpijn, vermoeidheid, overwerk, slapeloosheid, metabole stoornissen te verlichten. Shiksha wordt gebruikt voor oedeem, waterzucht, problemen met plassen, met verlamming, convulsies, zenuwbeschadiging, hypertensie, vooral op basis van stimulatie van het zenuwstelsel, gastritis, in strijd met metabole processen, diarree, colitis. Bouillons shikshi - een effectief hulpmiddel dat wordt gebruikt in complexe therapie bij de behandeling van zenuwaandoeningen en zenuwuitputting, epilepsie, chronisch vermoeidheidssyndroom als een kalmerend middel. In de Tibetaanse geneeskunde wordt shiksha actief gebruikt om ontstekingsziekten van de lever en nieren te behandelen, met acne, zweren, wonden (extern), en ook zoals hier aanbevolen als een effectief middel voor het herstel van het zenuwstelsel, de behandeling van neuropsychiatrische ziekten, slaapstoornissen, epilepsie , schizofrenie. Shiksha wordt aanbevolen voor glaucoom, cataract, droge ogen syndroom (syndroom van manager) en vele andere vaataandoeningen. De plant staat bekend om zijn vitaminesamenstelling, shiksha-bessen worden aanbevolen voor de behandeling van scheurbuik en als een versterkend middel. Bouillon laat shiksha achter - een geweldig hulpmiddel om het haar te versterken, de huid te reinigen.

Shiksha is een integraal onderdeel van de vergoedingen die worden gebruikt voor de behandeling van lever- en nierziekten.

Historische achtergrond

Shiksha is opgenomen in het dieet van inheemse volkeren - Sami en Inuit. Sommige stammen van Amerikaanse Indianen oogstten sikshabessen voor de winter en gebruikten ze met vet of olie, en afkooksels of infusies werden bereid van de bladeren en scheuten, die werden gebruikt om diarree en andere maagziekten te behandelen, het sap van de bessen behandelde nierziekten en afkooksel van de wortels - oogziekten . In het "Verklarende Woordenboek" van V. I. Dahl wordt het woord "Kirilka" genoemd - een Siberisch gerecht gemaakt van roosjes met vis en blubber (zeehondenvet). De effectiviteit ervan wordt ook aangegeven door de populaire naam "duur gras".

Aandacht verdient het gebruik van shiksha in de traditionele, vooral Tibetaanse geneeskunde, die de bron blijft van nieuwe richtingen, methoden en behandelingsmiddelen. Zelfs A. Pozdneev in de eerste vertaling van de belangrijkste verhandeling van de Tibetaanse geneeskunde "chzhud-shi" concentreerde zich op het gebruik van siksa bij miltvuur, nierziekte. In de Buryat- en Mongoolse takken van de Tibetaanse geneeskunde wordt shiksha gebruikt bij vele zenuwziekten, en ook als hepatoprotector.

Literatuur

1. Biologisch encyclopedisch woordenboek (ed. MS Gilyarov). M. 1986. 820 p.

2. Gubanov, I. A., et al. De determinant van hogere planten in de middelste zone van het Europese deel van de USSR: A Handbook for Teachers / I. A. Gubanov, V. S. Novikov, V. N. Tikhomirov. M.: Enlightenment, 1981. p. 167.

3. Geïllustreerde determinant van planten van het Leningrad-gebied / Ed. A. L. Budantseva en G. P. Yakovlev. M.: T-in wetenschappelijk. ed. KMK, 2006. pp. 181, 182.

4. Kozhevnikov, Yu. P .. De familie van waterdruppels (Empetraceae) // Plant Life. In 6 t / Ed. A.L. Tahtajyan. M.: Education, 1981. T. 5. Deel 2. Bloeiende planten. Pp. 95-96.

5. Mazurenko, M. T. Voronika // Heidestruiken uit het Verre Oosten (structuur en morfogenese) / Otv. Ed. A.P. Khokhryakov. M.: Science, 1982. P. 154-163. 184 s.

6. Plantbronnen van Rusland: wilde bloeiende planten, hun samenstellende samenstelling en biologische activiteit. Uitgegeven door A.L. Budantseva. V.2. M.: Partnerschap van wetenschappelijke publicaties KMK, 2009. - 513 p.

7. Smirnov, I. Zo'n onopvallende shiksha // AiF Bij de datsja: krant. 15 december 2005 nr. 24 (211)

Shiksha-bes: waar groeit deze plant?

Shiksha is wijdverbreid op onze planeet - zowel in het zuidelijke als op het noordelijke halfrond. Het is te vinden in de Scandinavische landen, in West-Europa. Shiksha groeit in Canada en Chili, in de VS en in het oosten van China, in Mongolië en op de Japanse eilanden.

De plant geeft de voorkeur aan koele gebieden, bergachtige gebieden, toendra en de poolarctische zone. Shiksha groeit goed in naaldbossen, in moerassen, in het struikgewas van mos, vaak in de buurt van paddestoelen. Thickets van shikshi, die shikshevniki worden genoemd, zijn te vinden op steenachtige berghellingen en op zandgronden.

In ons land wordt het meestal gevonden in het Sayan-gebergte, in het Altai-gebergte, in Siberië en in het Verre Oosten, in de Kurielen en Kamchatka.

Shiksha-bes, waarvan de gunstige eigenschappen van oudsher bekend zijn bij veel landen van de wereld, is een kleine struik die behoort tot de heide-familie. De hoogte is niet meer dan dertig centimeter. Dit is een groenblijvende plant die lijkt op zijn takken sparren.

De bladeren van de plant zijn naalden, die lijken op naaldbomen, van donkergroene kleur. Ze zijn taai, met de randen omwikkeld. Ze bedekken dik alle stelen. De takken van deze struik verspreiden zich over de grond en bereiken een lengte van honderd centimeter.

Bloeiende shiksha begint in april - juni (afhankelijk van het klimaat). De bloemen zijn klein, helder, met drie bloemblaadjes van rode of roze kleur.

Shiksha (bes): nuttige eigenschappen, foto

De eerste bessen aan de struiken verschijnen in augustus. Ze kunnen de hele winter op de takken blijven staan. Ze lijken dicht op een struik en lijken op blauwe bessen - rond, niet meer dan vijf millimeter in diameter, zwart met een blauwachtige tint. Onder de dichte schaal (binnenkant) zitten maximaal negen kuilen.

Shiksha is een eetbare bes. Het onderscheidt zich door sappigheid en een aangename zure smaak. In de mensen wordt het vaak vodyaniku genoemd voor een hoog vochtgehalte. Bovendien wordt het in sommige regio's gevulde kool of een kraai (vanwege een blauwachtig zwarte tint), paarse karmozijnrood (voor felrode bloemen), een berenbes genoemd, omdat het onhandig is met plezier, evenals met een psycho, dankzij de uitgesproken kalmerende eigenschappen.

Shiksha is een bes waarvan de geneeskrachtige eigenschappen behouden blijven als ze worden ingevroren. Hieruit bereiden fruitdranken, compotes, jam, vruchtensappen. Deze bes bevat een enorme hoeveelheid van de meest waardevolle stoffen, perfect bewaard gebleven zonder warmtebehandeling, fermenteert helemaal niet dankzij zijn benzoëzuur.

Shiksha is een medicijn en voedselproduct van onschatbare waarde dat bevat:

 • triterpeen coumarins,
 • alkaloïden,
 • flavonoïden,
 • grayanotoxin,
 • tannines,
 • fenolcarbonzuren,
 • ascorbinezuur,
 • saponinen,
 • wax,
 • etherische oliën
 • vette oliën
 • caroteen,
 • koolhydraten,
 • hars,
 • sporenelementen.

Geneeskrachtige eigenschappen

Als onderdeel van shiksha zijn veel biologisch actieve verbindingen en vitamines geïdentificeerd die een versterkend effect hebben op het menselijk lichaam. Dit geldt vooral voor het zenuwstelsel. Shiksha is een bes waarvan de medicinale eigenschappen met succes zowel in de traditionele als in de traditionele geneeskunde worden gebruikt.

Het staat vooral bekend om zijn krachtige anticonvulsieve werking, dat wordt gebruikt bij de behandeling van epilepsie. Bovendien wordt het therapeutische effect opgemerkt voor sommige soorten zenuwaandoeningen, stress, nerveuze uitputting, slapeloosheid en chronisch vermoeidheidssyndroom.

Het verwijdert perfect siksa-radionucliden uit het lichaam. Berry wordt gebruikt om choleretic, fytoncidaal, sedatief, antihypertensief en diureticum te maken.

Bouillon voor epilepsie

Voor de vervaardiging ervan is het volgende vereist:

 • Siksha-bessen (50 stuks),
 • kokend water (300 ml).

Vul de bessen met kokend water en zet de container dertig minuten in het waterbad. Haal het van het vuur en laat het een nacht trekken. Neem deze bouillon acht keer per dag, een lepel (eetkamer). Een belangrijk punt: genezers raden sterk aan om de ontvangst om 8.00 uur te starten en om 20.00 uur te eindigen. Kinderen tot 14 jaar oud benoemen in één keer een theelepel van deze tool.

Overwerk

Met algemene vermoeidheid en uitputting moet je een heerlijke en gezonde thee van shiksha nemen. Voor de bereiding is het noodzakelijk om drie lepels (tafel) droog gras te nemen, giet ze met een liter water, kook een beetje, blijf een half uur staan. Het resulterende afkooksel moet worden gefilterd. Het kan 's ochtends worden ingenomen bij nierziekten en' s avonds is het het beste medicinale tonicum dat helpt om zich te ontdoen van de vermoeidheid die zich gedurende de dag ophoopt. Thee drinken moet 250 ml per dag zijn.

Loading...

Populaire Categorieën