Wat zijn de soorten bloedarmoede?

Absoluut iedereen kan worden gediagnosticeerd met bloedarmoede. Dit is een ernstige ziekte die zich om geheel verschillende redenen en om verschillende redenen kan ontwikkelen. En omdat alle soorten bloedarmoede worden geclassificeerd volgens verschillende criteria, evenals om redenen die provocateurs zijn geworden van de ontwikkeling van het pathologische proces. Alleen een gedetailleerde studie van de classificatie volgens verschillende criteria zal helpen om de essentie van een dergelijke ziekte als bloedarmoede beter te begrijpen.

Soorten bloedarmoede

Kennis van deze ziekte is het beste om te beginnen met de vraag wat de soorten bloedarmoede zijn. De belangrijkste typen zijn vier anemieën, die worden gekenmerkt door veel voorkomende tekenen van de ziekte. De belangrijkste soorten vorderen als gevolg van uitgebreide bloedingen of verminderde bloedcelproductie. Het belangrijkste en meest voorkomende symptoom is vermoeidheid en een snelle hartslag.

In de tabel de soorten bloedarmoede. Hier zijn de belangrijkste redenen die de ontwikkeling van de ziekte hebben veroorzaakt.

Soort bloedarmoedeOorzaak van bloedarmoede
hemorragischeAcuut en chronisch bloedverlies (verwondingen, bloedingen)
hemolytischeVerhoogde vernietiging van rode bloedcellen
schaarsGebrek aan vitamines, ijzer of andere elementen die nodig zijn voor het proces van bloedvorming
hypoplastischHet ernstigste type, dat wordt geassocieerd met verminderde bloedvorming in het beenmerg

Wat zijn bloedarmoede?

Er zijn soorten bloedarmoede door het type bloed. Deze omvatten: normoblastaire bloedarmoede en megaloblastaire bloedarmoede. Erfelijke, verworven, auto-immuun- en gemengde anemieën worden ook onderscheiden. Congenitale dysyarthropoëtische anemie behoort tot een speciale groep van erfelijke pathologie, die wordt gekenmerkt door een inefficiënt proces van vorming van bloedcellen.

Differentiële diagnostiek bepaalt de volgende belangrijke variëteiten, die worden bepaald door de kleurindex:

 1. Normohromiya. Het omvat acute post-hemorragische anemie, soms hemolytisch (vaak verworven). Hypoplastische en aplastische anemieën zijn ook normochromisch. De indicator is gelijk aan 0,82 - 1, 05.
 2. hypochromia. Hypochromisch is vaak een bloedarmoede, evenals de meeste hemolytische anemieën. De snelheid van deze variëteit zal minder zijn dan 0, 82.
 3. hyperchromia. Er is een toename in kleurindex - boven 1, 05. Dit fenomeen wordt waargenomen in het geval van een toename van de gemiddelde grootte van de diameter van bloedcellen. Bloedarmoede, die wordt veroorzaakt door een tekort aan foliumzuur (vitamine B12), is vaak hyperchroom.

De classificatie van anemieën bij de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is gebaseerd op de volgende indicatoren: de daling van de hemoglobineconcentratie bij mannen is minder dan 130 g / l, bij vrouwen - minder dan 120 g / l, bij zwangere vrouwen - minder dan 110 g / l.

Stadia van bloedarmoede

Een bloedarmoede die werd veroorzaakt door een kritiek tekort aan ijzer in het bloed, wordt bloedarmoede door ijzertekort genoemd. Er is een algemeen aanvaarde classificatie van bloedarmoede door ijzertekort in fasen. Afhankelijk van hoe uitgesproken het ontbreken van dit element in het menselijk lichaam, zijn er verschillende stadia.

Bloedarmoede in stadium 1 wordt gekenmerkt door een tekort aan dit sporenelement zonder klinische manifestaties (latente bloedarmoede, prelatent). In dit stadium treedt alleen ijzeruitputting op. Het is onmogelijk om de aanwezigheid van dit stadium te bepalen zonder laboratoriumonderzoek.

Het ontwikkelde klinische en laboratoriumbeeld van bloedarmoede door ijzertekort treedt op in de tweede fase, die volgt op de eerste bij gebrek aan adequate medische therapie. Deze fase wordt gekenmerkt door een kritisch onvoldoende ijzertoevoer naar de lichaamsweefsels. Het beeld van symptomen verloopt als volgt: verandering in smaakvoorkeuren, spierzwakte, structurele veranderingen in haar en nagels, bleekheid van de huid.

Laboratoriumwaarden zijn veel meer uitgesproken in dit stadium van ziekteprogressie. Als in de eerste fase de uitputting van de reserves van het noodzakelijke sporenelement optreedt, neemt in de tweede fase het gehalte aan serumferritine af. In dit stadium is het uiterst belangrijk om de nodige adequate behandeling te selecteren, die gericht is op het stoppen van de symptomen en de oorzaak van de progressie van de ziekte.

Soorten bloedarmoede door ijzertekort

Bloedarmoede door ijzertekort wordt veroorzaakt door een tekort aan zo'n essentieel element in het lichaam als ijzer. Bloedarmoede door ijzertekort bestaat hoofdzakelijk uit twee soorten:

 1. Normoblasticheskaya. Tegelijkertijd is er een tekort aan rode bloedcellen en een extreem laag hemoglobinegehalte. De rode bloedcellen die in het lichaam worden geproduceerd, zijn echter volwaardig en volwassen. Kleurindicator onder normaal
 2. Giporegeneratornaya. Dit is de laatste fase van postemorfische chronische bloedarmoede, die lang duurt. Het put stoffen uit die zo nodig zijn voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn degeneratief gemodificeerd, normoblasten kunnen in het myelogram verdwijnen.

Soorten hemolytische bloedarmoede

Hemolytische bloedarmoede suggereert dat de levensduur van rode bloedcellen aanzienlijk is verminderd in vergelijking met hun normale levenscyclusduur, die varieert van honderdtien tot honderdtwintig dagen.

Hemolytische anemie kan erfelijk zijn en worden verworven:

 1. Erfelijke hemolytische anemie wordt veroorzaakt door afwijkingen op genetisch niveau. Ze kunnen worden weergegeven door schendingen van de structuur van de membranen van rode bloedcellen, een afname van de activiteit van enzymen die een rol spelen bij de vitale activiteit van rode bloedcellen, evenals een schending van de structuur van hemoglobine zelf. De twee meest voorkomende vormen van dergelijke bloedarmoede worden beschouwd als thalassemie, waarbij hemoglobine zich langzamer ontwikkelt dan zou moeten, en sikkelcelanemie, waarbij de erytrocyt de vorm van een sikkel aanneemt,
 2. Verworven hemolytische bloedarmoede. Het komt voor wanneer antilichamen worden geproduceerd tegen hun erytrocyten, die auto-immuunanemie wordt genoemd. Een andere factor die dit soort bloedarmoede veroorzaakt, is het effect van provocerende factoren zoals parasieten, mechanische schade en giftige stoffen.

Rode bloedcellen zullen nadelig worden beïnvloed door stoffen zoals:

 1. Arsine (arseenwaterstof). Komt voor tijdens industriële productie en komt via de luchtwegen het lichaam binnen,
 2. Giperiz. Gebruikt bij de vervaardiging van rubber, glasvezel, aceton, polyesterharsen,
 3. Fenylhydrazine. Gebruikt bij de vervaardiging van medicijnen,
 4. Toluyleendiamine. Deze stof wordt vaak gevonden in fabrieken voor de productie van verschillende soorten polymeren en kleurstoffen.

Kenmerken van bloedarmoede: types

Soorten bloedarmoede: tabel - wat is het? Een dergelijke tabel kan online worden gevonden en is ontworpen om alle bestaande variëteiten van deze ziekte in een handige en compacte vorm te presenteren. Welke soorten bloedarmoede worden nog steeds ingenomen?

Naast hemolytische en post-hemorragische anemie, die hierboven al zijn besproken, zijn er deficiëntie en hypoplastische anemie. Bloedarmoede door tekort wordt veroorzaakt door een tekort aan bepaalde vitamines, sporenelementen of mineralen in het lichaam. Hypoplastische bloedarmoede is de meest voorkomende variëteit die wordt geassocieerd met pathologieën van bloedvorming in het beenmerg.

Verborgen vorm van bloedarmoede en pseudo-bloedarmoede

Afhankelijk van de conditie van het lichaam kan bloedarmoede twee vormen aannemen:

Bloedverdunning (een groot percentage water) is hydremie. Mensen noemen het pseudo-bloedarmoede. Door overvloedig drinken komt de weefselvloeistof in de bloedbaan.

Bloedstolling (latente vorm van bloedarmoede) treedt op als gevolg van het verlies van een portie vloeibaar bloed door ernstige uitdroging. Dit laatste veroorzaakt braken, zwaar zweten of diarree. Met latente bloedarmoede is hemoglobine op een optimaal niveau. Draagt ​​bij aan deze verdikking van het bloed.

Er zijn twee soorten tekenen van bloedarmoede: specifiek en niet-specifiek. Het eerste type wordt strikt individueel uitgedrukt en behoort tot een bepaalde vorm van de ziekte. In de tweede vorm zijn tekenen van manifestatie geschikt voor alle soorten bloedarmoede.

Vormen van bloedarmoede

 • verderfelijk
 • ijzergebrek
 • drug,
 • sikkel cel,
 • aplastische,
 • aangeboren sferocytisch.

Wat vertegenwoordigen deze soorten? Vitamine B12-tekort veroorzaakt pernicieuze anemie. De hersenen hebben dit element hard nodig. Deze vorm van de ziekte is het meest vatbaar voor mensen wier maag geen enzymen kan reproduceren die vitamine kunnen absorberen.

Onvoldoende hoeveelheid ijzer veroorzaakt bloedarmoede door ijzertekort. Het komt vaak voor bij vrouwen tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling als gevolg van bloedverlies.

Het medicinale type van de ziekte treft mensen die vatbaar zijn voor allergische reacties op medicijnen. Bijvoorbeeld de aspirine.

Sikkelcelanemie wordt genetisch overgedragen. In dit geval hebben de rode bloedcellen de vorm van een sikkel. Als gevolg hiervan kan de bloedstroom vertragen of kan de ziekte van Botkin verschijnen.

Als er geen weefsel in het beenmerg is dat verantwoordelijk is voor de reproductie van bloedcellen, kan aplastische anemie optreden. Dit soort proefpersonen die elke vorm van straling hebben ontvangen.

Congenitale sferocytaire anemie verwijst naar een erfelijke ziekte. In dit geval hebben de cellen een afgeronde vorm, waardoor de milt wordt vernietigd. Met deze vorm kunnen nierstenen of milt groeien.

De ziekte kan verschillende factoren veroorzaken. Volgens de pathogenese in de geneeskunde zijn er vier vormen van bloedarmoede:

 • hemolytische soorten
 • posthemorrhagic,
 • schaars,
 • hypoplastisch.

De snelle dood van rode bloedcellen veroorzaakt een hemolytische vorm van bloedarmoede. Het tweede type wordt geassocieerd met ernstig bloedverlies. Gebrek aan vitamines en minerale sporenelementen veroorzaakt een tekort aan bloedarmoede. Het derde type wordt moeilijk verdragen door de zieken. Het wordt geassocieerd met een afwijking van hematopoëse in het beenmerg.

Functie en symptomen

Als u de volgende symptomen heeft, moet u contact opnemen met een specialist:

 • zwakte in het lichaam en duizeligheid,
 • de huid krijgt een bleke tint
 • ernstige vermoeidheid
 • verandering in CP en leukocyten,
 • regelmatige hoofdpijn en slaperigheid,
 • plotseling gewichtsverlies
 • slaapstoornissen, ernstige kortademigheid,
 • menstruatie is niet stabiel,
 • laag hemoglobine
 • verlaagd aantal rode bloedcellen
 • hartziekte.

Soortgelijke symptomen zijn inherent aan niet-specifieke kenmerken. Er zijn verschillende oorzaken van bloedarmoede:

 • een afwijking van rode bloedcellen geproduceerd door het beenmerg,
 • langdurig bloeden
 • een korte levensduur van rode bloedcellen (hemolyse).

De eerste reden. De basis van bloedarmoede ligt in de schending of verlaging van het niveau van de rode bloedcellen. Geassocieerd met de ziekte:

 • nierafwijking
 • eiwitdepletie
 • oncologie,
 • endocriene insufficiëntie
 • chronische infecties.

De tweede reden is langdurig bloeden. Deze vorm is vooral kenmerkend in de periode van arbeid en letsel. Naast ijzer kunnen alle belangrijke elementen van erytrocyten worden hersteld. Om deze reden veroorzaakt chronisch bloedverlies bloedarmoede.

De derde reden. Gebrek aan nuttige vitale elementen leidt tot een vermindering van rode bloedcellen.

De vierde reden. De veroorzaker van bloedarmoede is hemolyse - abnormaal werk van rode bloedcellen, met andere woorden, hun anomalie. De vernietiging van rode bloedcellen veroorzaakt een schending van hemoglobine of een verandering in de functie van interne organen. Miltziekte kan ook hemolyse veroorzaken.

Wat zijn de graden van de ziekte?

Volgens de pathogenese van bloedarmoede heeft een werkcategorie. Daar houden laboratoriumtechnici op de klinische afdeling rekening mee. In de medische praktijk wordt de mate van ziekte bepaald door vier indicatoren:

 • licht, gemiddeld en zwaar - ze worden bepaald door de ernst van de ziekte,
 • kleurindicator (CPU)
 • serum ijzergehalte
 • erytrocytdiameter (SDE) - het gemiddelde wordt genomen.

Door de ziekte in een classificatie op te delen, kunt u de juiste diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven.

Er zijn drie soorten bloedarmoede - licht (hemoglobine minder dan 100 g / l, rode bloedcellen minder dan 3 T / l), gemiddeld (van 100 tot 66 g / l, 3 - 2 T / l) en ernstig (hemoglobine minder dan 66 g / l) .

De bloed-CP bepaalt drie graden van bloedarmoede:

 • normochroom (kleur van de indicator is van 0,8 tot 1,05),
 • hypochroom (1,05).

In het eerste geval is het niveau van hemoglobine normaal, in het tweede - verlaagd en in het derde - verhoogd. Elke graad heeft zijn eigen type ziekte. Normale chromatische anemie - posthemorragisch en hemolytisch. Hypochroom - ijzertekort, chronische post-hemorragische thalassemie. Hyperchroom is deficiënt en een ziekte geassocieerd met een gebrek aan foliumzuur.

De volgende soorten bloedarmoede worden gediagnosticeerd met SDE:

 • normocytisch (van 7,2 tot 8,0 micron),
 • microcytisch (9,5).

Bij normocytische anemie hebben erytrocyten een normale diameter, in microcytisch - verminderd, in megaloblastisch - toegenomen.

Het niveau van serumijzerziekte wordt gediagnosticeerd als:

 • normosideremisch (van 9,0 tot 31,3 µmol / l),
 • hypersidemie (meer dan 32),
 • hyposideremisch (minder dan 9,0).

Het eerste type is post-hemorragische anemie, het tweede type is hemolytisch en deficiënt, het derde type is ijzertekort, post-hemorragische (chronische) en thalassemie.

Je kent de soorten en tekenen van bloedarmoede. Nu zul je leren hoe ze zich manifesteren en met welke veranderingen in het lichaam te maken hebben?

Alles over post-hemorragische bloedarmoede

Dit type ziekte kan worden uitgedrukt in chronische en acute vorm. Chronische anemie treedt op bij langdurige bloedingen in kleine doses. De acute vorm vordert zeer snel tijdens groot bloedverlies.

Symptomen van post-hemorragische anemie manifesteren zich als volgt:

 • bleke teint
 • duizeligheid,
 • periodiek bewustzijnsverlies
 • snelle pols,
 • lichaamstemperatuur daalt onder normaal
 • uitstekend koud zweet
 • regelmatige misselijkheid en braken.

Bij dit type bloedverlies is ongeveer 30%. Een dergelijke indicator is gevaarlijk voor het menselijk leven.

Voor de diagnose moet de juiste klinische analyse worden doorstaan. De reticulocytenindex overschrijdt 11%, onrijpe erytrocyten krijgen een abnormaal uiterlijk.

Therapie van acute post-hemorragische anemie is alleen stationair en is gericht op het herstellen van de normale vorm van de elementen, van een goede bloedcirculatie en om de vastgestelde indicatoren te handhaven. De eerste taak is om het bloeden te stoppen.

Symptomen van chronische post-hemorragische anemie:

 • geurintolerantie,
 • huid krijgt een bleke kleur
 • smaakvoorkeuren veranderen
 • pastos benen
 • de huid wordt droog en ruw
 • zwelling van het gezicht
 • overvloedig haarverlies
 • nagelplaat breekt af.

Naast de belangrijkste symptomen kunnen kortademigheid, zwakte in het lichaam, regelmatige duizeligheid en misselijkheid optreden en is de pols boven normaal. Maar ook ijzertekort veroorzaakt onvrijwillig urineren en glossitis. De zuurgraad daalt aanzienlijk.

De ziekte wordt gediagnosticeerd door kleur, aantal en vorm van rode bloedcellen. In de chronische post-hemorragische vorm zijn ze licht gekleurd, ovaal van vorm en hebben ze een kleine grootte. Het aantal leukocyten is verminderd. De oorzaken van deze aandoening zijn de volgende factoren:

 • tumor,
 • gastro-intestinale ziekte, lever en nier,
 • rondworm,
 • baarmoeder bloeden,
 • anomalie van het bloedstollingssysteem.

De therapie vindt in fasen plaats. Allereerst is het noodzakelijk om de oorzaak van bloedverlies te identificeren en te elimineren.Ontwikkel vervolgens het juiste dieet en vul het met producten die rijk zijn aan nuttige items. Maar ook de arts zal de juiste medicijnen voorschrijven.

Alles over hemolytische bloedarmoede

In dit geval worden rode bloedcellen meer vernietigd dan geproduceerd. Hemolytische anemie is erfelijk en verworven. symptomen:

 • vergrote lever
 • koorts en koude rillingen verschijnen,
 • milt in omvang toeneemt,
 • urine wordt donker van kleur
 • bilirubine dichtheid is niet normaal.

Erfelijke hemolytische anemie is van twee soorten: thalassemie en sikkelcel. Dit laatste wordt veroorzaakt door een afwijking van het hemoglobinemolecuul, dat wordt gevormd tot een spoelvormig kristal, waardoor de sikkelvorm aan de erytrocyten wordt gegeven. symptomen:

 • hemoglobine verschijnt in de urine,
 • gezichtsvermogen is aangetast,
 • milt wordt groter dan zijn grootte
 • er is een ziekte van Botkin,
 • hemolytische crises (zuurstofgebrek).

De ziekte wordt gediagnosticeerd door klinisch onderzoek. De bloedtest toont een kleine hoeveelheid hemoglobine (van 50 tot 80 g / l) en erytrocyten (van 1 tot 2 T / l), een hoge groei van reticulocyten (meer dan 30%).

Bij de behandeling van sikkelcelanemie is het erg belangrijk om geen hemolytische crisis toe te staan, daarom is de enige uitweg rode bloedceltransfusie.

Thalassemie

De ziekte verschijnt als gevolg van de verstoring van de rode bloedcelvorm en de snelheid van hemoglobinevorming. Thalassemie is een geneesbare genetische ziekte. Maar het is mogelijk om de aandoening te verlichten. symptomen:

 • huid wordt geelzucht,
 • mentale retardatie
 • zwakke fysieke vorm
 • vergrote lever
 • schedelvervorming
 • de milt is groot,
 • hemosiderosis,
 • ogen worden nauw.

Artsen detecteren doel-erytrocyten, de hemoglobinedichtheid wordt verlaagd tot 20 g / l, het aantal erytrocyten - tot 1T / l. Bovendien neemt het aantal leukocyten en bloedplaatjes af.

Soorten thalassemie

In de medische praktijk zijn er drie soorten bloedarmoede: hemolytisch, immuun, niet-immuun. Maar een van de belangrijke typen is ijzer-vuurvaste bloedarmoede.

Het laatste type komt voor vanwege een gebrek aan enzymen die betrokken zijn bij de synthese van hemoglobine. De ijzerindex blijft normaal. De belangrijkste reden is de onjuiste verteerbaarheid van dit element.

Symptomen van ijzer vuurvaste bloedarmoede:

 • frequente hoofdpijn en kortademigheid,
 • tinnitus en regelmatige duizeligheid,
 • slaperigheid,
 • pijnlijke hartkloppingen,
 • zwakte en slaapstoornissen.

Met een hoog bloedgehalte kan hemosiderosis ontstaan ​​(ijzerafzetting vanwege het teveel ervan).

IJzer-vuurvaste bloedarmoede wordt gediagnosticeerd door een klinische analyse studie. Bij dit type ziekte is de CP verlaagd tot 0,4 - 0,6 Rode bloedcellen hebben een andere vorm en grootte, hun aantal komt niet overeen met de norm. Bovendien worden sideroblasten gevormd in het beenmerg - sommige cellen waarrond een rand van ijzer wordt gevormd, hun aantal kan oplopen tot 70% met een snelheid van 2,0 tot 4,6%.

Experts hebben nog geen manier gevonden om deze ziekte te genezen. Er is echter een alternatief - substitutietherapie door infusie van rode bloedcellen.

Oorzaken die de ontwikkeling van andere anemieën beïnvloeden

Overweeg de oorzaken en behandeling van andere soorten bloedarmoede. Biedt bloedarmoede door B12-deficiëntie, onvoldoende vitamine. Gewoonlijk komt dit element het menselijk lichaam binnen met voedsel. Gebrek aan vitamine veroorzaakt de ziekte. Meestal komt deficiënte bloedarmoede voor bij vegetariërs en zwangere vrouwen, evenals bij mensen met oncologie en maagdarmkanaal.

 • trage reactie
 • gevoelloosheid van ledematen
 • duizelingwekkende gang
 • gedeeltelijk geheugenverlies
 • moeite met slikken van voedsel
 • een toename van de lever.

Klinisch wordt een tekort aan B12-bloedarmoede vastgesteld. In het bloed worden gigantische rode bloedcellen gevormd - van korte duur. Ze hebben een felle kleur en peervorm.

De behandeling vindt in fasen plaats. Allereerst moet u het maagdarmkanaal aanpassen via een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamine B12.

Er zijn veel soorten bloedarmoede. We hebben de meest elementaire beoordeeld. De manifestatie van tekenen van bloedarmoede vereist een dringend bezoek aan de arts. Hij zal de juiste diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven. Bovendien bevelen experts aan regelmatig bloed te doneren voor hemoglobine. Het leven is afhankelijk van gezondheid.

Bekijk de video: Anemie (Oktober 2019).

Loading...