Navelbreuk bij volwassenen behandeling van symptomen

Navelbreuk is een ziekte die wordt gekenmerkt door uitsteeksel van de buikorganen voorbij de voorkant van de buikwand door de navelstreng.

In de meeste gevallen treedt navelbreuk op bij kinderen. De ziekte wordt gediagnosticeerd bij ongeveer 20% van de voldragen baby's en 30% van de premature baby's. De incidentie van navelstrenghernia is hetzelfde bij mannelijke en vrouwelijke kinderen; op volwassen leeftijd zijn vrouwen vatbaarder voor de ziekte.

Nadat de baby is geboren, wordt de navelstreng vastgebonden en afgesneden. Snoersteun verdwijnt meestal binnen 1-2 weken. Na de val van de navelstrengresten sluit de navelstreng en groeit deze met bindweefsel. Vanwege de zwakte van de voorste buikwand en / of verhoogde intra-abdominale druk kunnen interne organen ontsnappen door de navelstreng met de vorming van een navelbreuk.

Oorzaken en risicofactoren

Bij de meeste patiënten met navelbreuk ontwikkelt de ziekte zich op jonge leeftijd. De belangrijkste oorzaak is erfelijke zwakte van de dwarse fascia van de buik. In de aanwezigheid van een navelbreuk in de kindertijd heeft een van de ouders een kans van 70% om een ​​ziekte bij zijn kind te ontwikkelen. Kinderen met een lager geboortegewicht hebben meer kans om de ziekte te ontwikkelen. Ook wordt het optreden van een navelbreuk bij kinderen bevorderd door factoren die een toename van de intra-abdominale druk veroorzaken. Deze omvatten hysterieën, huilen, frequente constipatie, verhoogde winderigheid in de darmen. De ziekte kan op de achtergrond van prematuriteit verschijnen, de ontwikkeling ervan wordt vergemakkelijkt door pathologische aandoeningen zoals aangeboren hypothyreoïdie, lactose-intolerantie, intestinale dysbiose, Downsyndroom, de ziekte van Pfaundler - Gurler, etc.

De ontwikkeling van navelstrenghernia bij volwassenen kan bijdragen aan snelgroeiende tumoren, ascites, overgewicht, de aanwezigheid van littekens na een buikoperatie, buiktrauma. De ziekte kan optreden als gevolg van overmatige lichamelijke inspanning, die de intra-abdominale druk verhoogt, wat bijdraagt ​​aan de output van interne organen in de herniale zak.

Intra-abdominale druk kan ook toenemen als gevolg van enkele functionele aandoeningen van het maagdarmkanaal. Deze pathologieën omvatten constipatie, intestinale dysbiose, lactose-intolerantie, enz. Bovendien kunnen aandoeningen van de luchtwegen, vooral die gepaard gaan met niet-productieve hoest, bijdragen aan het ontstaan ​​van een navelbreuk, omdat het middenrif druk uitoefent op het maagdarmkanaal.

Een grotere gevoeligheid voor de ontwikkeling van navelstrenghernia's bij vrouwen is te wijten aan het feit dat de witte lijn van de buik breder is in vergelijking met mannen. Bovendien kan het ontstaan ​​van een navelbreuk bij vrouwen tijdens de zwangerschap worden geassocieerd met een verzwakking van de navelstreng, atrofie van de omliggende weefsels en een sterke toename van de intra-abdominale druk tijdens de bevalling.

Vormen van de ziekte

Navelbreuken zijn:

 • rechte lijnen - treden op bij het dunner worden van de dwarse fascia, die grenst aan de navelstreng, de herniale zak door de navelstreng in het onderhuidse weefsel gaat,
 • schuin - bolling wordt gevormd onder of boven de navelstreng, gaat door de opening tussen de witte lijn van de buik en het navelstrengkanaal en gaat door de navelstreng in het onderhuidse weefsel.

De navelstrenghernia kan gecompliceerd zijn door darmobstructie, ontsteking van de inhoud van de herniale zak, herniaruptuur, beperking van de inhoud van de herniale zak.

Afhankelijk van de grootte van de herniale ring en het volume van de inhoud van de herniale zak, zijn navelbreuken verdeeld in klein, medium en groot.

Bovendien kunnen navelbreuken wegwerpbaar en onherleidbaar zijn.

Symptomen van navelstrenghernia

Navelbreuken bij kinderen zijn meestal niet vatbaar voor inbreuk en veroorzaken in de meeste gevallen niet veel ongemak. Er kan een kleine uitstulping (tot 5 cm in diameter) in de navel zijn, die meer merkbaar wordt bij overbelasting, hoesten, huilen. In rust en in een horizontale positie van het lichaam is de hernia praktisch of volledig onzichtbaar. Met grotere hernia's bij kinderen, koliekpijn in de buikstreek, kunnen dyspeptische aandoeningen optreden.

Het klinische beeld van de navelbreuk bij volwassenen varieert afhankelijk van de grootte van de hernia, organen die zijn opgenomen in de herniazak, evenals de aanwezigheid van bijbehorende pathologieën. Het belangrijkste symptoom van een navelbreuk is een bolvormig uitsteeksel in de navel, dat afneemt of verdwijnt in de horizontale positie van het lichaam. Het pathologische proces kan gepaard gaan met misselijkheid, pijn tijdens lichamelijke inspanning, hoesten, niezen. Soms klagen patiënten over ongemak in de buikstreek, oprispingen, winderigheid, frequente constipatie. Kleine hernia's veroorzaken meestal geen aanzienlijk ongemak voor de patiënt en zijn niet vatbaar voor inbreuk.

Een hernia knijpen gaat gepaard met plotselinge hevige pijn, misselijkheid, braken en darmobstructie; het is onmogelijk dat de hernia in een horizontale positie rust.

Diagnostiek

Diagnose is meestal geen probleem. De diagnose van de ziekte is gebaseerd op gegevens verkregen uit het verzamelen van klachten en medische geschiedenis, objectief onderzoek van de patiënt en instrumentele diagnostiek. Ter verduidelijking van de diagnose toevlucht tot röntgenonderzoek van de buikorganen, fibrogastroduodenoskopii, echografie van de buikholte. Instrumentele diagnostische methoden maken het mogelijk om de nodige informatie te verkrijgen over de interne organen, die zijn opgenomen in de herniale zak, de ernst van verklevingen en intestinale doorgankelijkheid.

Differentiële diagnose wordt uitgevoerd met een hernia van de witte lijn van de buik, metastase van maagkanker naar de navel, extragenitale endometriose met een navel laesie.

In de meeste gevallen treedt navelbreuk op bij kinderen. De ziekte wordt gediagnosticeerd bij ongeveer 20% van de voldragen baby's en 30% van de premature baby's.

Navelstrengbehandeling

De keuze van tactieken voor de behandeling van navelstrenghernia hangt af van de vorm van de ziekte, de aanwezigheid van complicaties, contra-indicaties en de algemene toestand van de patiënt.

Bij kinderen jonger dan 7 jaar verdwijnen de defecten van de navelstreng in de regel, daarom is bij patiënten van deze leeftijdsgroep de behandeling van ongecompliceerde navelbreuk niet vereist, de wachttactieken zijn gerechtvaardigd.

Waarschuwing! Foto van schokkende inhoud.
Klik op de link om te bekijken.

Het belangrijkste type behandeling van navelbreuken bij volwassen patiënten en bij kinderen ouder dan 7 jaar is een operatie. Conservatieve therapie voor navelstrenghernia wordt in de regel gebruikt in het geval van ongecompliceerde reduceerbare hernia in de aanwezigheid van contra-indicaties voor chirurgische behandeling, inclusief het optreden van de ziekte tijdens de zwangerschap. Ook kunnen contra-indicaties voor chirurgische behandeling acute ziekten of exacerbaties van chronische ziekten, hart- en / of longinsufficiëntie, immunodeficiëntie, de actieve fase van de menstruatiecyclus bij vrouwen zijn. Zulke patiënten dragen een verband, versterken de buikspieren, beperken lichamelijke inspanning.

Het doel van de chirurgische behandeling (hernioplastie) is het aanvullen van de interne organen in de buikholte, het verwijderen van de herniale zak, het versterken van de zwakke delen van de buikwand. Chirurgische ingreep kan worden uitgevoerd door laparoscopische of open toegang. Om de navelbreuk te verwijderen, wordt de traditionele (spanning) techniek gebruikt, waarbij het plastic van de navelbreuk wordt uitgevoerd met behulp van lokaal weefsel of niet-spanning, waarbij de implantaten worden gebruikt.

Tijdens de spanningshernioplastie wordt de verwijdering van het hernia-defect uitgevoerd door de spieren en aponeurose aan te spannen en te hechten. Hernia-reparatie wordt meestal aanbevolen voor kleine hernia's en bij afwezigheid van overgewicht bij de patiënt. De methoden van tractie hernioplastie omvatten de Mayo-methode, de Sapezhko-methode, de Lexer-methode. De operatie wordt in verschillende fasen uitgevoerd: dissectie van de oppervlakteweefsels, excisie van de herniale zak, stiksels van de weefsels van de buikwand, hechten van de membranen van de navelstreek. De kans op herhaling bij deze methode is 2-14%. Na de operatie is het noodzakelijk om fysieke activiteit gedurende drie maanden uit te sluiten.

Synthetische implantaten worden gebruikt tijdens niet-gespannen hernioplastiek. Deze methode heeft verschillende voordelen, waaronder het gebrek aan spanning in de eigen weefsels van de patiënt en de noodzaak om ongelijke weefsels te naaien (de spanning van ongelijke weefsels, die optreedt tijdens traditionele hernioplastiek, veroorzaakt herhaling). Bij het uitvoeren van niet-gespannen hernioplastiek wordt de herniale ring gesloten met behulp van een gaas gemaakt van hypoallergeen materiaal dat geen allergische reacties en afstoting veroorzaakt. Enige tijd na de operatie groeit het gaasimplantaat met het eigen weefsel van de patiënt. Implantaatplaatsing wordt uitgevoerd met behulp van een van twee hoofdmethoden. De eerste methode is om het implantaat boven de aponeurose direct onder de huid te plaatsen. De methode wordt meestal gebruikt bij oudere patiënten bij gebrek aan de noodzaak van een snelle terugkeer naar een actieve levensstijl, omdat het een relatief lange revalidatieperiode heeft. Anders bevindt het implantaat zich onder de navelstreng. Deze methode heeft in de meeste gevallen de voorkeur en vereist een kortere revalidatieperiode.

Waarschuwing! Foto van schokkende inhoud.
Klik op de link om te bekijken.

Laparoscopische chirurgische procedures worden uitgevoerd door een kleine punctie onder de controle van een speciale videocamera. De revalidatieperiode na dergelijke operaties duurt meestal niet langer dan twee weken. Terugvallen treden in ongeveer 2-5% van de gevallen op. De voordelen van een operatie voor navelstrenghernia door laparoscopische toegang omvatten minimaal weefseltrauma, minimaal ongemak, goed cosmetisch effect, een korte revalidatieperiode, een klein percentage terugvallen van de ziekte.

De duur van de revalidatieperiode na de chirurgische behandeling van navelstrenghernia hangt af van de methode van chirurgische interventie en de individuele kenmerken van de patiënt. Na de operatie dragen patiënten een verband om een ​​verzwakte voorste buikwand te behouden. In sommige gevallen kan het verband worden vervangen door een brede riem. Om te voorkomen dat de naden de eerste paar dagen na de operatie divergeren, krijgt de patiënt bedrust te zien. Antibacteriële geneesmiddelen, analgetica en fysiotherapiesessies kunnen worden voorgeschreven. In de revalidatieperiode is een dieet nodig - gekruid voedsel is uitgesloten van het dieet, evenals voedsel dat kan bijdragen aan constipatie en verhoogde gasvorming.

Na operatie wordt de observatie van de apotheek gedurende meerdere jaren getoond.

De incidentie van navelstrenghernia is hetzelfde bij mannelijke en vrouwelijke kinderen; op volwassen leeftijd zijn vrouwen vatbaarder voor de ziekte.

Mogelijke complicaties en gevolgen

De navelstreng hernia kan worden gecompliceerd door darmobstructie, ontsteking van de inhoud van de herniazak, breuk van de hernia, inbreuk op de inhoud van de herniazak, die op zijn beurt de ontwikkeling van gangreen en de dood kan veroorzaken.

Met een tijdige diagnose en adequate behandeling is de prognose gunstig. Bij afwezigheid van de noodzakelijke behandeling verslechtert de prognose, verhoogt het risico op het ontwikkelen van complicaties van de navelbreuk.

Het voorkomen

Er is geen specifieke profylaxe voor navelbreuk.

Om de ontwikkeling van navelbreuken bij vrouwen tijdens de zwangerschap te voorkomen, wordt aanbevolen:

 • tijdige eliminatie van pathologieën die bijdragen aan de ontwikkeling van een navelbreuk,
 • een verband dragen tijdens de zwangerschap,
 • gewichtstoename voorkomen
 • het versterken van de buikspieren
 • rationele voeding.

Om de ontwikkeling van complicaties van de bestaande navelstreng hernia en het terugkeren van de ziekte na de behandeling te voorkomen, wordt patiënten geadviseerd om massage- en fysiotherapiecursussen te ondergaan die gericht zijn op het versterken van de spieren van de voorste buikwand, en om overmatige fysieke inspanning te voorkomen, waarbij er een toename van de intra-abdominale druk is.

Oorzaken van navelstrenghernia

Op volwassen leeftijd ontwikkelen mensen een navelbreuk als gevolg van factoren zoals:

 • uitbreiding van de ring in de navel,
 • late zwangerschap
 • moeilijke, moeilijke bevalling,
 • zwangerschap gepaard met laag water of polyhydramnios,
 • genetische aanleg
 • zwakte in bindweefsels
 • letsel aan het bewegingsapparaat, zenuwuiteinden van spierweefsel,
 • plotseling gewichtsverlies in een korte tijd,
 • gebrek aan lichaamsbeweging,
 • de aanwezigheid van obesitas,
 • afwijkingen in de weefsels van de buikholte.

Een enorm aantal oorzaken die zowel extern als intern kunnen zijn, kan leiden tot een navelbreuk. Om het optreden van neoplasma te voorkomen, is het noodzakelijk om een ​​gezonde levensstijl te leiden, te oefenen en het immuunsysteem te versterken. Maar niet altijd kunnen de bovengenoemde risicofactoren een ziekte zoals navelbreuk bij volwassenen veroorzaken. Hun behandeling vindt plaats in verschillende fasen, waaronder medicamenteuze therapie, chirurgische ingrepen en het gebruik van aanvullende procedures.

Risico lopen mensen wiens activiteiten verband houden met gewichtheffen en verhoogde lichamelijke inspanning. Chronische ziekten die gepaard gaan met veelvuldig hoesten, frequente constipatie en moeilijk plassen, kunnen een neoplasma veroorzaken.

Complicaties van navelstrenghernia bij volwassenen

 • schending van een herniale zak,
 • hernia ontsteking
 • coprostasis (congestie van ontlasting in de dikke darm).

Ze kunnen verschijnen in elke periode van beperking van de ziekte.

Meestal wordt een hernia gecompliceerd door een herniazak te knijpen, waarbij de inhoud van de hernia in de navelstreng plotseling wordt geknepen. Deze aandoening leidt tot verstoring en zelfs stopzetting van de bloedcirculatie in de ingehouden weefsels en kan leiden tot hun necrose. De complicatie gaat gepaard met tekenen van ontsteking van de aangetaste organen. Bij navelbreuk ontwikkelt het zich in het omentum, de darm of het peritoneum. Bij overtreding van weefsels van een peritoneum ontwikkelt zich peritonitis snel.

Meestal wordt knijpen van de navelstrenghernia veroorzaakt door lichamelijke inspanning. De ontwikkeling ervan kan zelfs worden veroorzaakt door hoesten of lachen. Constipatie die een toename van de intra-abdominale druk veroorzaakt, kan ook bijdragen aan het letsel.

Symptomen van dergelijke complicaties verschijnen plotseling:

 • de patiënt voelt een scherpe pijn in de navel,
 • herniale zak is onmogelijk in te stellen (het wordt strak en heet),
 • symptomen van algemene intoxicatie (hoofdpijn, misselijkheid, braken, pijn in de gewrichten en spieren, koorts) nemen toe.

Bij het optreden van dergelijke symptomen moet de patiënt een ambulance bellen! Vooral gevaarlijk is het knijpen van de navelbreuk bij zwangere vrouwen, omdat dit kan leiden tot een miskraam en vroeggeboorte.

Dergelijke aandoeningen vereisen onmiddellijke chirurgie (in de eerste uren na de incisie van een hernia), waarvan het volume voor elke patiënt afzonderlijk wordt bepaald.

Alternatieve methoden voor de behandeling van navelstrenghernia bij volwassenen

 • Neem 50 g melk, druppel 5-7 druppels terpentijnolie daar. Drink het mengsel 's morgens en' s avonds op een lege maag. Smeer het navelgebied met dit mengsel.Cursus 10 dagen. Als de ziekte niet is overgegaan, herhaal dan een week later de behandeling,
 • De volgende folkremedie helpt om pijn te verlichten tijdens navelbreuk: giet 2 eetlepels in dicht weefsel. l. zout en knoop een bundel ter grootte van een walnoot. Bevochtig de bundel in water en bevestig aan de hernia. De pijn zal snel verdwijnen. Als het zout is opgedroogd, kan de knobbel weer worden bevochtigd,
 • Bij de behandeling van navelstreng hernia gebruikten folk remedies as. In de winter en de lente is het noodzakelijk om de toppen van de kersen 10-15 cm lang te drogen en te verbranden. 1h. l. Ash brouw 200 g kokend water, roer en drink 1/3 kopje 3 keer per dag voor de maaltijd. Het verloop van de behandeling is 1 maand. Dit recept hielp om een ​​operatie te voorkomen,
 • In een ander recept wordt een andere dosis asinfusie gegeven - 1 eetl. 3 keer per dag. De navelstrenghernia was in een maand verdwenen en heeft er 10 jaar lang geen last van gehad
 • Larikschors 6 el. l. jonge gemalen schors giet 4 kopjes kokend water in een thermoskan, dring aan op de nacht. Neem voor de behandeling van hernia bij volwassenen 1 glas 4 keer per dag 30-40 minuten voor de maaltijd. Het verloop van de behandeling is 15 dagen, daarna een pauze van 7 dagen. Het duurt 2 tot 10 van dergelijke cursussen. Dit recept helpt bij inguinale hernia, evenals bij adenoom. Vanuit dezelfde infusie is het raadzaam om 1-2 keer per dag een kompres op het hernia-gebied te maken.

  Therapeutische gymnastiek voor navelbreuk bij volwassenen

  De belasting op de buikspieren mag niet buitensporig zijn, omdat zelfs met een lichte spanning het risico op beknelling van de hernia verhoogt. Therapeutische oefeningen moeten strikt onder toezicht van een specialist worden uitgevoerd. Voorbeeld oefeningen:

  • leun naar voren, bereik de benen en de vloer,
  • kantel de romp naar links, naar rechts met gespreide armen,
  • liggend op je rug, voeten tegen elkaar, draai je knieën afwisselend in verschillende richtingen,
  • breng je voet naar achteren en opzij, terwijl je de rug van een stoel vasthoudt,
  • rotatiebeweging van de benen (knie gebogen) bij het heupgewricht,
  • squats,
  • oefeningen met halters in rugligging,
  • til het bekken op, liggend op je rug,
  • ademhalingsoefeningen: inhaleer met volle borsten, adem uit - met korte duwtjes, zonder de deelname van de buik.

  Goed passende ochtendoefeningen, wandelen, zwemmen, fietsen, lichte (geen kracht) aerobics.

  Helaas zal elke oefening niet leiden tot een afname of verdwijning van de hernia, maar zal het algemene welzijn van de patiënt verbeteren.

  Oorzaken van navelstrenghernia

  Meestal wordt een navelbreuk gevonden bij zwangere vrouwen en vrouwen die al zijn bevallen, mensen die zwaarlijvig zijn en mensen die hard werken en sporten, niet wetende over de zwakte van de buikwand.

  De lijst met risicofactoren omvat ernstige chronische aandoeningen van de luchtwegen gepaard gaande met langdurige hoest, frequente constipatie, problemen met urineren. Verschillende verwondingen en anatomische afwijkingen in de structuur van de navelstreng kunnen het verschijnen van een hernia in de navel veroorzaken.

  Alle oorzaken van navelbreuk bij volwassenen zijn bekend en goed bestudeerd:

  Aangeboren afwijkingen van de navelstreng. Nadat een persoon is geboren, wordt de navelstreng genezen en gesloten. Dit is de norm, maar er zijn ook afwijkingen. Als er geen volledige littekens optreden, blijft er een klein gaatje achter. Na verloop van tijd kan dit leiden tot de uitbreiding van de ring en de daaropvolgende ontwikkeling van de navelbreuk.

  Zwangerschap en bevalling. Met de groei van de buik van een zwangere vrouw verhoogt de belasting op de interne organen. Dit kan leiden tot een verzwakking van het spierweefsel van de buik. Hernial uitsteeksel bij vrouwen in de positie - een veel voorkomend fenomeen. Dit is geen reden voor paniek, maar de arts moet zich bewust zijn van het probleem. Verschijnen uitsteeksel op een groeiende buik wordt waargenomen bij elke derde zwangere vrouw. Het kan merkbaar zijn na de bevalling. Tot het moment dat de buikholte zijn vroegere toon verwerft, zal de navelbreuk nergens heen gaan. Intra-abdominale druk stijgt geleidelijk tijdens de zwangerschap. De meest gevaarlijke worden beschouwd als 2 en 3 trimesters, wanneer de baby actief groeit en de baarmoeder toeneemt. Constipatie bij zwangerschap, waardoor verhoogde druk in de buikholte ontstaat. De vorming van navelstrenghernia kan worden bevorderd door polyhydramnios, grote foetussen en moeilijke geboorten. Op risico en vrouwen die een tweeling of drieling hebben.

  Intra-abdominale druk. De voorste buikwand is een complexe anatomische formatie, die bestaat uit bindweefsel en spierweefsels. Het houdt de interne organen veilig vast, beschermt ze en zorgt ervoor dat ze zich in een natuurlijke positie bevinden. Als de buikdruk verzwakt is, is de weerstand van de buikwand verbroken, kan deze niet langer in balans blijven en de druk in de buik tegengaan. Spieren verliezen hun elasticiteit en elasticiteit, ze rekken uit en kunnen hun natuurlijke functies niet meer volledig uitvoeren. Als gevolg hiervan worden ligamenten verlengd, weefsels worden dunner en sommige organen worden mobiel. Ze zijn gecomprimeerd, verlaagd, ze kunnen draaien en de locatie veranderen. Sommigen van hen vallen in de herniale zak en worden de inhoud van de navelstreng hernia.

  Sedentaire levensstijl. Alles is verklaarbaar, lage lichamelijke activiteit veroorzaakt zwakte van de buikspieren. Omgekeerd leidt een sterke toename van de belasting (gewichtheffen) tot een druksprong in de buik en de ontwikkeling van een hernia.

  Ziekten die gepaard gaan met de constante toename van de intra-abdominale druk. Deze omvatten aandoeningen van de luchtwegen en de spijsvertering, met de ontwikkeling waarvan manifest symptomen zoals chronische hoest en frequente constipatie.

  Dramatisch gewichtsverlies. Als een persoon onvoorzichtig is met diëten en een beperkt dieet volgt, is een scherp gewichtsverlies onvermijdelijk. Dit wordt ook waargenomen bij ernstige ziekten. Snel gewichtsverlies is altijd stressvol voor het lichaam, het heeft geen tijd om te herstructureren en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden ervoor. Dit alles heeft een negatieve invloed op de toestand van spierweefsel. Bij snel gewichtsverlies verzwakt de navelstreng, wat de vorming van herniale uitsteeksels in de navelstreek veroorzaakt.

  Erfelijke aanleg In strijd met de synthese van collageen in het lichaam ontstaan ​​ziekten die kunnen worden veroorzaakt door zwak bindweefsel. Onder hen is de navelbreuk, deze kan zich op genetisch niveau ontwikkelen. In 70% van de gevallen is de ziekte geërfd.

  Letsel aan de buik en de effecten van operaties. Hernia's zijn vaak gelokaliseerd op de hechtingslocatie van operaties en verwondingen aan de navel van de hernia.

  Gevaar en gevolgen van navelstrenghernia

  De toestand van de patiënt verslechtert meestal met toenemende hernia:

  De bobbel wordt dicht, en wanneer u deze aanraakt, ervaart de persoon pijn.

  Organen in de hernia, het is niet langer mogelijk om op hun plaats te corrigeren.

  Ontsteking van het orgaan in de herniale zak. Dit gaat gepaard met zwelling, pijn en roodheid in de navel.

  De temperatuur stijgt en de algemene toestand van de patiënt verslechtert. Al deze gevaarlijke symptomen kenmerken de verstikte toestand van de navelbreuk, de meest ernstige vorm van de ziekte.

  Ernstige pijn, braken, misselijkheid en constipatie treden op.

  Het bloed naar het gewurgde, geperste lichaam stopt met stromen, wat tot zijn dood leidt. Deze toestand is levensbedreigend.

  Zonder medische interventie kan peritonitis ontstaan. Bij een ernstige ontsteking van de buikholte zijn sterfgevallen mogelijk.

  Een soortgelijke complicatie wordt beschouwd als darmobstructie. Het deel van de darm, dat in de hernia verscheen, is verstopt met ontlasting. Indien niet behandeld, is de prognose ongunstig, deze complicatie kan ook het menselijk leven aanzienlijk verkorten.

  Elke verdachte afdichting en uitsteeksel in de navel moet alarmerend zijn. Soms karakteriseren deze symptomen de aanwezigheid van metastase van een tumor in de maag. Dit is zeldzaam, maar omwille van de gezondheid en het leven moeten risicofactoren worden uitgesloten.

  Veelgestelde vragen

  Is het noodzakelijk om de navelbreuk te verwijderen? De vorming van herniaal uitsteeksel in de navel is in de meeste gevallen te wijten aan de aanleg van het lichaam. Veel van degenen die actief betrokken zijn bij sport en de eigenaren zijn van een getrainde pers, sluiten de ontwikkeling van een dergelijke ziekte uit. Dit is een onjuist oordeel. Ontwikkelde spieren en spieren redden niet altijd van het ontstaan ​​en de progressie van de ziekte. Bovendien kunnen elastische, gepompte spieren de aandoening verergeren. Hernia zal bijna onmerkbaar zijn, maar het zal nergens heen gaan en kan op elk moment een opsluiting veroorzaken. Helaas is er geen remedie voor navelstrenghernia. Het wordt niet behandeld met folkremedies; therapeutische gymnastiek blijkt ook machteloos te zijn. Al deze methoden zijn alleen effectief om de algemene toestand te verbeteren en sommige symptomen te verlichten, maar u kunt alleen van de pathologie afkomen door deze te verwijderen. Als dit niet wordt gedaan, groeit de hernia en neemt het risico op complicaties toe.

  Hoe de navelstrenghernia bij een baby te bepalen? Zelfs een onervaren ouder is moeilijk om de navelbreuk bij zuigelingen niet op te merken. Nadat de navelstreng is verdwenen, wordt een lichte uitstulping van de navel als normaal beschouwd. Dit is een anatomische aanleg en je moet er niet bang voor zijn. Uitpuilen neemt toe wanneer een baby huilt of verrekent. De navel kan op zijn plaats worden gezet, de baby zal geen onaangename gewaarwordingen ervaren. De reden voor het bezoek aan de kinderarts moet symptomen zijn zoals niet-hechtbaarheid hernia, braken, misselijkheid, verkleuring van de formatie en zwelling in de navel.

  Hoe wordt navelbreuk bij volwassenen verwijderd? Twee opties voor toegang tot de herniale zak worden gebruikt: door een incisie of laparoscopisch, dat wil zeggen door de punctie methode. De laatste methode wordt als de meest optimale beschouwd. De arts zuigt de hernia, snijdt verklevingen af ​​en versterkt de buikwanden. Grote incisies worden gemaakt met volumineuze herniaformaties. Soms moet de navelstreng worden verwijderd, omdat de arts de patiënt vooraf moet informeren. Om een ​​terugval te voorkomen, wordt tijdens de operatie een speciaal gaas geplaatst.

  Is het mogelijk om een ​​navelstrenghernia te behandelen zonder chirurgie? Dit is onwaarschijnlijk. De kans is groot dat ze medische hulp zochten bij het eerste teken van ziekte. Dergelijke gevallen zijn zeer zeldzaam, de meeste komen naar de artsen wanneer de pijn begint te storen en het uitsteeksel groot wordt.

  Umbilical hernia-operatie

  Elimineer spontaan navelbreuk alleen bij kinderen tot 4-5 jaar. Bij volwassenen wordt dit defect verwijderd, omdat de navelstreng niet in staat is om terug te keren naar de vorige vormen. Spaar zelfs geen langdurig verband. Dergelijke pathologieën worden niet behandeld met pillen, kompressen en diëten. Herstel de normale vormen van de buik en elimineer de navelbreukvorming bij volwassenen is alleen mogelijk door een operatie. De beste tijd voor een operatie is het stadium waarin het herniale uitsteeksel nog steeds is ingesteld.

  Operaties om navelstreng hernia genaamd hernioplastie te elimineren. De keuze van het type operatie hangt af van de grootte en anatomische kenmerken van de hernia, de toestand van de voorste wand van de buikholte, de algemene toestand van de patiënt en de aanwezigheid van bijkomende ziekten. Voor elke operatie ondergaat de patiënt een grondig onderzoek.

  In de moderne herniologie is een grote ervaring opgedaan bij het bevrijden van patiënten van navelbreuk, ongeacht hun grootte. Reusachtige, terugkerende, complexe hernia's worden veilig verwijderd met behulp van verschillende plastische defecttechnieken. Dit medische gebied ontwikkelt zich actief en wordt als veelbelovend beschouwd. Het behandelingsniveau verbetert merkbaar, waardoor optimistische voorspellingen kunnen worden gedaan over de effectiviteit van radicale behandeling.

  Essentie van de operatie

  In alle gevallen wordt bij het toewijzen van een operatie de keuze van de methode voor het verwijderen van pathologie individueel bepaald. Het doel van de arts is om de hernia te verwijderen en recidieven te elimineren met minimale interventie in het lichaam.

  Als er geen inbreuk is, wordt de operatie op een geplande manier uitgevoerd. Het vereist geen speciale voorbereiding van de patiënt en wordt redelijk gemakkelijk verdragen. De arts onderzoekt de patiënt, benoemt het onderzoek en de datum van opname.

  Stretch hernioplastie. Tijdens het spannen worden eigen stoffen gebruikt om de navelring te versterken. Ze zijn uitgerekt, dit wordt gedaan om het gedetecteerde defect te sluiten. Om toegang te krijgen tot de hernia-specialist maakt een incisie. Als de zak klein is, wordt deze verwijderd door onderdompeling in de maag. Als de hernia groot is, wordt deze verwijderd. Hierna wordt de navelstreng versterkt met aangrenzende weefsels en gestikt. Een van de nadelen van deze chirurgische methode is de hoge kans op terugval, bij 10% van de patiënten verschijnt terugkerende hernia.

  Niet-gespannen hernioplastiek. In gevallen waarin niet-gespannen hernioplastiek wordt uitgevoerd, wordt het gebied van de navelstreng versterkt met speciale synthetische netten. Tijdens de operatie is ook een snede vereist. De revalidatieperiode duurt niet langer dan een maand, recidieven zijn zeldzaam.

  Laparoscopie. Laparoscopische operaties zijn bekend en worden veel gebruikt. Dit is de veiligste manier om de pathologie te elimineren die chirurgen al meer dan 20 jaar gebruiken. Een van de belangrijkste voordelen van dit type hernioplastiek is de afwezigheid van littekens na een operatie, minimaal letsel, lage kans op ontwikkeling van postoperatieve lijmprocessen. Gespecialiseerde medische apparatuur en ervaren opgeleide artsen zijn vereist om de operaties uit te voeren. Hernioplastie wordt uitgevoerd door een punctie in de buik, zonder incisies. Om de navelstreng te versterken, gebruikt de chirurg een gaasimplantaat. Revalidatie na de operatie wordt in de tijd verminderd, de patiënt herstelt sneller.

  Wanneer een hernia wordt gewurgd, dreigt het leven In de herniale zak, waar de organen vallen, valt bloed bijna niet. De organen sterven af, ettering begint en als gevolg daarvan vergiftiging van het lichaam met giftige stoffen. Deze processen verlopen heel snel, het tellen gaat urenlang door, dus in kritieke gevallen wordt de operatie dringend uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt de herniale zak geopend. De arts onderzoekt het orgaan van binnen. Als er geen veranderingen worden gedetecteerd, wordt het ondergedompeld in de buikholte. Wanneer de dood van een orgaan wordt onthuld, wordt het eenvoudig afgesneden. De werking van een gewurgde hernia is een vrij gecompliceerde, gunstige uitkomst zonder gevolgen en complicaties zijn alleen mogelijk met tijdige toegang tot gekwalificeerde specialisten.

  Heb ik een operatie nodig voor een navelbreuk?

  Niet-chirurgische behandeling van hernia omvat massage, therapeutische oefeningen en het dragen van een verband. Met een lokaal effect en het fixeren van de wand van de buikholte, voorkomt het verband het uitsteeksel en de uitgang van de navelbreuk voorbij de holte. Patiënten wordt geadviseerd om het altijd te dragen, dit geldt met name voor mensen met overgewicht die een overhangende maag hebben. Massage en speciale gymnastiek stellen je in staat spieren in toon te brengen, maar de navelstreng is niet overwoekerd. Helaas kunnen de regeneratieve vermogens van een volwassen organisme de ziekte niet alleen aan, alle conservatieve methoden kunnen inbreuk voorkomen, maar het risico blijft altijd bestaan.

  Niet-chirurgische behandelingsmethoden worden alleen gebruikt als er contra-indicaties zijn voor een operatie. Deze groep omvat ouderen, patiënten met een diagnose van diabetes, levercirrose en nierfalen. Ze hebben geen operatie in aanwezigheid van kwaadaardige tumoren, chronische ziekten, ernstige hartpathologieën, late zwangerschap. In andere gevallen is een operatie noodzakelijk, het succes van de operatie is de enige manier om een ​​persoon van een hernia te redden en te beschermen tegen ernstige gevolgen.

  Indicaties voor navelbreukchirurgie zijn:

  Snufje navelbreuk,

  Breuk van de herniale zak.

  Op een geplande manier wordt de operatie toegewezen aan patiënten met ongecompliceerde navelbreuk.Na een volledig onderzoek en voorbereiding kiest de arts de beste optie voor chirurgische interventie.

  Wat kan ik na de operatie eten om de navelbreuk te verwijderen?

  Revalidatie van het lichaam na de operatie vindt plaats onder toezicht van een arts in een medische instelling. Als er geen complicaties optreden, kan de patiënt binnen 2-3 dagen worden ontslagen. Ongeacht waar de patiënt zich bevindt, krijgt hij bedrust en een verband voorgeschreven.

  Verplichte punt van revalidatiemaatregelen is voedingscorrectie. Zelfs na een eenvoudige operatie is het noodzakelijk om de uitgestelde interventie in het lichaam en de schending van de integriteit van de huid te onthouden. Het lichaam moet herstellen, het moet helpen omgaan met een stressvolle toestand. Dit impliceert een rustig regime, de uitsluiting van elke fysieke activiteit en lichte, evenwichtige voeding.

  In de eerste dagen is het toegestaan ​​om alleen vloeibaar voedsel te eten. Nieuw voedsel en gerechten moeten geleidelijk in het menu worden opgenomen, omdat de maag moet wennen aan normaal voedsel. Tijdens de revalidatieperiode zijn constipatie en andere darmproblemen onaanvaardbaar. De voorkeur moet worden gegeven aan producten die bijdragen aan de verzachting en vlotte uitscheiding van ontlasting.

  Alle pittige, zoute, vette en gerookte producten zijn volledig uitgesloten van het dieet. Voedsel moet gezond en natuurlijk zijn. Om het werk en de staat van het lichaam te vergemakkelijken, is het wenselijk om kleine porties en minstens vijf keer per dag te eten. Het is het beste om lichte soepen en papjes te eten. Na verloop van tijd is het toegestaan ​​om het dieet aan te vullen met zeevruchten, fruit, magere zuivelproducten, voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten (vlees, champignons, eieren, vis). Wat dranken betreft, hebben gelei en groentesappen de voorkeur.

  Postoperatief herstel omvat niet alleen het volgen van een dieet, maar ook een verandering van levensstijl. Patiënten worden aangemoedigd om slechte gewoonten op te geven. Dit geldt niet alleen voor sigaretten en alcohol. Het is raadzaam om fast food, koffie en koolzuurhoudende dranken uit de voeding te schrappen. U kunt na ongeveer een maand terugkeren naar lichamelijke activiteit. Hoeveel tijd nodig is voor herstel hangt af van de naleving van medische aanbevelingen en de verantwoordelijkheid van de patiënt zelf.

  Onderwijs: Staatsuniversiteit voor geneeskunde en tandheelkunde van Moskou (1996). In 2003 ontving hij een diploma van een educatief en wetenschappelijk medisch centrum voor het beheer van de zaken van de president van de Russische Federatie.

  Klopt het dat je het lichaam moet reinigen? Mythen en bewezen feiten!

  5 meest populaire diëten voor snel gewichtsverlies

  Species

  Navelbreuk bij volwassenen kan worden onderverdeeld in 2 soorten.

  Vpravimaya (Gratis). Met wegwerpbare navelbreuken verdwijnt de inhoud van het uitsteeksel gemakkelijk in het peritoneum zodra de patiënt zich in een horizontale positie bevindt. Dit is mogelijk in de vroege stadia van de ziekte, wanneer de hernia zich net begint te manifesteren. Als u zich niet bezighoudt met de behandeling van navelstrenghernia, kan dit naar de volgende versie gaan.

  Onherleidbare hernia. Het wordt gekenmerkt door het onvermogen om het uitsteeksel in de ring te corrigeren. Dit komt door het feit dat het adhesieproces begint, waarbij de hernia-weefsels samensmelten met de hernia-opening. Dit gebeurt wanneer u navelbreuken uitvoert, wat een ernstige bedreiging voor de gezondheid en het leven van de patiënt kan zijn, vanwege de kans op ernstige complicaties.

  Er zijn aangeboren en verworven navelstrenghernia. In het eerste geval kan aangeboren hernia onmiddellijk na de geboorte worden gediagnosticeerd. Het wordt veroorzaakt door het feit dat het navelstrenggat in de baby geen tijd heeft om zich volledig te vormen. Navelbreuk bij volwassenen, meestal verworven tijdens het leven.

  Postoperatieve periode

  De eerste paar dagen na de operatie ligt de patiënt in het ziekenhuis. Je kunt de volgende dag opstaan ​​en elke dag de tijd om te wandelen vergroten. Onmiddellijk na de operatie wordt het aanbevolen om een ​​verband te dragen en dit enkele maanden te dragen om de genezing van de hechtingen te vergemakkelijken.

  Een paar dagen na de operatie, als er geen complicaties zijn, wordt de patiënt ontslagen. Gemiddeld is 2 weken na de operatie verband nodig. Noodzaak om een ​​antibioticakuur te drinken om de ontwikkeling van een infectie te voorkomen.

  Na het verwijderen van de naden is het dragen van een verband noodzakelijk. Afhankelijk van het type bewerking zijn intense belastingen en hefgewichten gedurende een periode van enkele maanden tot een jaar verboden.

  Eerst wordt een speciaal dieet getoond, de korst is gebaseerd op een zacht dieet. Het is noodzakelijk om in kleine porties en vaak te eten. Alle voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel en constipatie kunnen veroorzaken, zijn uitgesloten om een ​​toename van de intra-abdominale druk te voorkomen.

  Behandeling van folkremedies


  Er zijn veel recepten uit de traditionele geneeskunde die worden gebruikt voor navelbreuken. Natuurlijk zullen ze geen chirurgische ingreep vervangen, maar ze kunnen worden gebruikt samen met het dragen van een verband, tijdens het voorbereiden van een operatie en in de post-operatieve periode om terugval te voorkomen.

  Kompres van propolis. 1 el. l. gedroogde propolis giet 200 ml. alcohol. Sta erop dat 7 dagen, dagelijks de inhoud opschudden. Als de tinctuur klaar is, neem je 100 gram zelfgemaakte boter, gesmolten in een waterbad, en 2 el. propolis tinctuur. Maak een warm kompres van de stof verkregen op en rond de navelbreuk. Zorg ervoor dat de inhoud van het kompres niet in de navel valt. Nadat het kompres in de huid is opgenomen, veegt u het af met koud water.

  Duindoornolie. Wrijf duindoornolie in het gebied van de navelbreuk. Dit moet voorzichtig worden gedaan om de herniazak niet te beschadigen. Het aantal procedures - tweemaal per dag, 's ochtends en' s avonds, is het aantal dagen niet beperkt. De navelbreuk moet verharden en niet vooruitgaan.

  Paardenstaart en Gryzhnik. Brouw deze kruiden met kokend water en drink als thee bij de behandeling van navelbreuk. Behandelingskuur: drink 2 weken het ene gras en daarna nog 2 weken.

  Klaver afkooksel. 1 el. gehakt klavergras giet een glas kokend water. Zeef de infusie een uur na het brouwen. Neem driemaal daags een derde van een kopje voor de maaltijd.

  Eiken tincturen. Maak een tinctuur van jonge takken, bladeren en eikels van eik op rode wijn in vrije verhouding. Na het doen van warme kompressen in het gebied van de navelbreuk. Het verloop van de behandeling - 2-3 maanden bij volwassenen, bij de behandeling van kinderen, raadpleeg uw arts.

  Brandnetel bladeren. Verzamel verse brandnetelbladeren, spoel en hak. Meng de geplette bladeren met vetzure room. Maak een kompres en bedek het met plastic bovenop. Het verloop van de behandeling is onbeperkt.

  Silverweed zilver. Neem 1 el. l. geplette potentilla, giet een glas kokend water. Sta erop om af te koelen, zeef. Neem 4 keer per dag een kwartbeker.

  Symptomen en tekenen van de ziekte

  Het belangrijkste symptoom van een navelbreuk is de directe uitpuiling van de buikorganen door de spieropening. Wanneer het een groot formaat bereikt, bijvoorbeeld 20 cm, is het moeilijk om het niet op te merken, maar bij een relatief klein formaat, 1-2 cm, kan een persoon een hernia voor vet op de buik nemen. In sommige gevallen is het niet ver van de waarheid: de epiploon op de maag kan de perforaties "verstoppen", waardoor de organen in de anatomisch correcte positie blijven.

  In het beginstadium van de ziekte, wanneer de grootte van de hernia niet groot is, ervaart de persoon mogelijk geen symptomen, kan het nauwelijks merkbaar zijn en in buikligging kan het helemaal verdwijnen. Maar als de hernia toeneemt, treden spijsverteringsstoornissen op, gemanifesteerd in constipatie, een constant gevoel van misselijkheid, ongeacht de maaltijd.

  Bovendien worden verklevingen gevormd in de buikholte, die voorkomen dat de organen zich "herstellen" vanuit de hernia die zich terug opent.

  Foto's van uitgesproken navelstrenghernia

  Wat is het gevaar van de ziekte?

  De lijst met complicaties van de navelbreuk klinkt behoorlijk indrukwekkend, maar volgens de statistieken zijn dergelijke gevallen zeldzaam.

  Navelbreuk is echter een katalysator voor processen zoals:

  • ontsteking van een hernia die zich kan ontwikkelen tot peritonitis,
  • congestie van uitwerpselen in de dikke darm (coprostasis), die intoxicatie in het lichaam veroorzaakt,
  • incisie van hernia.

  De laatste complicatie in de lijst is het gevaarlijkst. Het geklemde deel van het lichaam verliest immers de normale bloedcirculatie, daarom beginnen de weefsels af te sterven. Een knijpen gaat altijd gepaard met ontsteking en daaropvolgende peritonitis.

  Voor het optreden van deze complicatie moet een persoon met hernia een sterke fysieke inspanning krijgen, bijvoorbeeld om een ​​zwaar object op te tillen. Daarom is het zo belangrijk om te weten over de aanwezigheid van een hernia: om acties te voorkomen die gevaarlijke gevolgen hebben voor de gezondheid en het leven.

  Is behandeling mogelijk zonder operatie?

  Voordat moderne behandelmethoden worden overwogen, moet de vraag worden beantwoord of het mogelijk is om van een hernia af te komen zonder een operatie te ondergaan.

  De moderne geneeskunde beveelt de chirurgische behandeling van hernia aan, als de enige betrouwbare en veiligste behandelingsoptie. De alternatieven die door de artsen zijn toegestaan, zijn alleen om de hernia te controleren totdat deze de grootte heeft bereikt die behandeling vereist, of totdat de persoon de factoren heeft geëlimineerd die de operatie belemmeren.

  Als de hernia bijvoorbeeld klein is, kan een persoon zich heel goed inspannen zodat deze zich niet ontwikkelt tot een grote perforatie, met inachtneming van de voorschriften van de artsen. Maar zelfs in dit geval is het belangrijk om te weten dat de weigering van de operatie het risico met zich meebrengt van complicaties met voorspelbare gevaarlijke gevolgen.

  Foto's na en voor de operatie

  Alleen degenen die vanwege hun gezondheidstoestand niet kunnen worden geopereerd, moeten chirurgische ingrepen weigeren: in de eerste plaats mensen met ernstige pathologieën van het cardiovasculaire systeem, mensen met chronische ernstige ziekten en ten slotte zwangere vrouwen.

  De arts beveelt aan dat deze categorieën patiënten een verband dragen, vermijd lichamelijke inspanning.

  Het is belangrijk! Het is ten strengste verboden om de hernia-methoden te gebruiken!

  Alle andere mensen die geen contra-indicaties hebben voor de chirurgische behandelingsmethode en die de umbilical hernia willen verwijderen, worden naar de operatie gestuurd, hernioplastie genoemd.

  Hernioplasty

  De operatie om de navelbreuk te verwijderen, wordt op twee manieren uitgevoerd:

  • Mayo en Sapezhko spanningsmethode,
  • vervangingsmethode mesh-implantaten.

  De eerste methode wordt langer toegepast dan plastic implantaten en hecht de randen van de navel in lagen: dwarsnaad en verticaal. Deze methode is effectief wanneer de patiënt een grote hoeveelheid onderhuids vet op de buik heeft: de operatie wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie, wat betekent dat het gelijktijdig liposuctie van het probleemgebied mogelijk maakt vóór weefselhechting.

  Een belangrijk nadeel van deze methode is de noodzaak om algemene anesthesie te gebruiken en een lange revalidatieperiode.

  Hernioplastiek met behulp van Mayo en Sapezhko-methoden met liposuctie van één moment (voor en na)

  Bovendien zijn er aanwijzingen voor een mogelijk recidief van de ziekte, zelfs na een chirurgische behandeling, dus de persoon blijft beperkt in sport en gewichtheffen.

  Daarom kiezen patiënten van chirurgen in toenemende mate voor de tweede methode - implantaten van plastic gaas. Het werkingsprincipe bestaat uit het opleggen van een "pleister" van een speciaal materiaal dat geen afwijzing veroorzaakt van het immuunsysteem van het lichaam op de perforatie.

  Het gaas kan subcutaan worden bevestigd, dat wil zeggen voor de navelstreng of achter de spierlaag. De methode van implantaatinstallatie wordt door de arts gekozen op basis van de grootte van de hernia, de gezondheidstoestand van de mens.

  De operatie kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De revalidatieperiode is extreem kort: binnen 10 dagen na de operatie kan een persoon geleidelijk beginnen met sporten en na 30 dagen - volledig krachttraining uitvoeren. De enige beperking waarmee de patiënt in de eerste week na de operatie wordt geconfronteerd, is de noodzaak om een ​​speciaal verband te dragen dat de meest gunstige omstandigheden biedt voor de snelle genezing van de hechting.

  Het risico op herhaling bij het gebruik van de methode voor het installeren van gaasimplantaten is minimaal: het is slechts 1% van alle geopereerde mensen.

  Installatie van een gaasimplantaat voor navelbreuk

  Het is belangrijk! Hoe sneller een operatie met een willekeurige methode wordt uitgevoerd, hoe gunstiger de prognose zal zijn en hoe lager het risico op complicaties en terugvallen.

  Bekijk de video: Buikwandbreuk - Wat is het? (November 2019).

  Loading...

Populaire Categorieën