Kiprey smalbladige gunstige eigenschappen en contra-indicaties

Tympanum cyprisum is een overblijvend kruid dat behoort tot de cypriotische familie. Een rechte, onvertakte, sappige stengel bereikt een hoogte van 75 tot 200 cm.De kruipende wortelstok is goed ontwikkeld, heeft tal van processen en kan een lengte van 100 cm bereiken.De bladeren zijn afwisselend, sessiel (zeer korte bladsteel), langwerpig, met een puntige punt.

De bloemen zijn wijd open, geschilderd in paarse of hete roze schaduw, gaande in een conische borstel in het bovenste deel van de plant. De vrucht is een langwerpige doos met veel kleine zaadjes erin. Een kenmerkend kenmerk van de zaden van wilgeroosje is de aanwezigheid van een plukje (bestaande uit pluis), waardoor de zaden over een aanzienlijke afstand van deze medicinale plant uit elkaar kunnen vliegen.

Smalbladig brandhout bloeit in de zomer - van half juni tot half augustus; draagt ​​eind juli-augustus.

De natuurlijke habitat van smalbladig wilgeroosje is praktisch het gehele grondgebied van Rusland. Overvloedig groeit deze medicinale plant langs wegen, op open plekken in het bos, brandwonden en taluds.

Nuttige eigenschappen van wilgeroosje

In de volksgeneeskunde wordt het gebruikt als het bovengrondse deel van wilgeroosje - bladeren en bloemen en ondergronds - wortelstok. Het verzamelen van bladeren en bloemen vindt plaats tijdens de bloeiperiode van de medicinale plant en de bloemen moeten niet volledig worden geopend, omdat de kans groot is dat ze tijdens het droogproces in zaden veranderen. De bladeren worden voor het drogen gescheiden van de scheuten en in een dunne laag onder een baldakijn gelegd.

De wortels worden geoogst na de bloei (in de herfst). Na het graven wordt de wortelstok van de grond verwijderd en goed gewassen onder koud water en vervolgens gedroogd in een oven op 70 ° C.

De chemische samenstelling van de bladeren van wilgeroosje bevat een aantal nuttige organische verbindingen: flavonoïden, tannines (tot 20%), slijmachtige stoffen (tot 15%), pyrogallische tanninegroep (tot 10%), alkaloïden (0,1%), coumarines, suikers, ascorbinezuur (vitamine C), ijzer, mangaan, provitamine A (retinolacetaat).

De chemische samenstelling van de wortels gevonden carotenoïden, flavonoïden, tannines, zetmeel, slijmstoffen.

De chemische samenstelling van bloemen bevat flavonoïden, tannines, slijmstoffen, ascorbinezuur, coumarines, suikers en etherische oliën.

Helende infusies en afkooksels van wilgeroosje worden in de traditionele geneeskunde gebruikt als een effectief omhullend, ontstekingsremmend, wondgenezend, kalmerend, hemostatisch en laxerend middel.

Het gebruik van wilgeroosje

Afkooksel en infusie van wilgeroosje worden gebruikt bij een aantal ziekten van verschillende organen en orgaansystemen. In zijn chemische samenstelling bevatten bladeren van wilgenzaad een aanzienlijke hoeveelheid slijm en tannine, wat de reden is waarom de infusie met succes wordt gebruikt bij verschillende ziekten van het maagdarmkanaal, gekenmerkt door een hoge zuurgraad (maagzweer en darmzweren, gastritis). Bovendien helpt de infusie om de negatieve effecten van darmdysbiose het hoofd te bieden en de flora te normaliseren.

De aanwezigheid van ascorbinezuur, ijzer en mangaan in de chemische samenstelling van deze medicinale grondstof kenmerkt de genezende infusie als een effectief middel bij het bestrijden van bloedarmoede door ijzertekort (lage hemoglobine volgens het resultaat van een algemene bloedtest). Bovendien kan de infusie worden gebruikt voor vrouwen met zware menstruatie, evenals in de postpartum-periode.

Infusie en afkooksel van wilgeroosje stimuleren de hartactiviteit en hebben een mild effect op het zenuwstelsel. Ze worden gebruikt voor slapeloosheid, nerveuze opwinding, verhoogde prikkelbaarheid en hoofdpijn.

Als externe remedie wordt de infusie van bladeren met succes gebruikt voor ziekten van de mondholte, zoals stomatitis, keelpijn, keelpijn. Droog poeder uit de bladeren van een medicinale plant wordt gebruikt als hulpmiddel bij de behandeling van geïnfecteerde wonden en zweren. Als kompres wordt het gebruikt voor otitis (inclusief acute) en kneuzingen van de weke delen.

Infusie van wilgeroosje smalblad

Recept nummer 1: 15 g gemalen medicinale grondstoffen (bovengrondse delen van medicinale planten) giet 200 ml kokend water en laat 60 minuten trekken, filtreer vervolgens in schone vaat en neem driemaal daags 1 eetlepel (15 ml).

Recept nummer 2: 1 eetlepel medicinale grondstoffen (wortels en wortelstokken) giet 200 ml kokend water en laat 45 minuten trekken, filter vervolgens in schone vaat. Neem de infusie 3 keer per dag, 15 ml voor hoofdpijn en slapeloosheid.

Recept nummer 3: 1 eetlepel medicinale grondstoffen (bladeren) giet 200 ml kokend water en laat gedurende twee uur trekken, filter vervolgens in schone vaat. Neem het geneesmiddel driemaal daags 1 eetlepel (15 ml) met bloedarmoede en driemaal daags 1/3 kopje voor chronische cystitis.

Recept nr. 4: 2 eetlepels medicinale grondstoffen worden 400 ml kokend water gegoten en gedurende 6 uur geïnfuseerd en vervolgens gefilterd in schone vaat. Deze infusie wordt gebruikt als een extern middel voor otitis, voor dit doel wordt een tampon goed bevochtigd in de infusie en geïnjecteerd in de ooropening.

Thee uit brandhout

Een paar honderd jaar geleden was thee een uiterst zeldzame en zeer dure drank in Rusland die alleen nobele mensen en de rijken zich konden veroorloven. Daarom zocht het gewone volk naar een fatsoenlijke vervanging voor hem van wat er op het Russische land groeit. Als resultaat van een lange zoektocht werd thee van wilgeroosje, dat later de naam "Russische thee" kreeg, erg populair.

Voor het eerst werd het bovengrondse deel van de medicinale plant geoogst in het dorp Koporye, daarom werd thee coporsky genoemd. Het drankje is erg populair geworden onder de gewone bevolking van Rusland, omdat het veel goedkoper was dan Engelse en Chinese thee tegen een prijs, en qua smaak was het niet inferieur aan hen.

De technologie voor de bereiding van deze Koporsky-thee omvat verschillende opeenvolgende acties:

 • collectie,
 • opdrogen,
 • versnipperen (lichtjes knijpen of in het zakje tikken),
 • gisting,
 • drogen.

Er is een tweede, eenvoudigere en snellere methode om Koporsky-thee te brouwen, het is gewoon om kokend water over de gedroogde bladeren en bloemen van kokend water te gieten en de samenstelling 10-15 minuten te laten brouwen, maar de meeste gunstige eigenschappen van de medicinale plant gaan verloren.

Het verzamelen van het bovengrondse deel van wilgeroosje vindt plaats tijdens de periode van actieve bloei van de plant. Bladeren en bloemen worden verzameld en gescheiden van elkaar gelegd. Alleen de bovenste en middelste bladeren worden afgescheurd (zonder de onderste bladeren), terwijl de plantaardige grondstoffen onmiddellijk van de stengel worden gescheiden (zonder het uit te scheuren).

De volgende fase droogt op. Hiervoor worden de bladeren in een dunne laag onder een luifel gelegd en een paar uur laten drogen, waarna de medicinale grondstoffen met de hand worden gerold totdat het sap is geëxtraheerd.

Dan komt de tijd van gisting. Hiervoor wordt de medicinale grondstof op een bakplaat, in een pan, in een pot geplaatst en enkele dagen bij een temperatuur van 25 ° C gelaten. Bedek de container met een vochtige doek en zorg ervoor dat deze niet opdroogt, hiervoor moet u deze regelmatig bevochtigen of de droge doek op tijd vervangen door een natte.

De laatste fase van het koken van Koporskogo-thee is drogen. In de regel worden de bladeren 40 minuten in de oven gedroogd bij 70 ° C.

Uiteindelijk moeten de bladeren volledig droog zijn en een donkere (bijna zwarte) schaduw krijgen.

Bewaar gedroogde bladeren van wilgenroosje moet in een glazen pot met een goed gesloten deksel. Om thee uit wilgenzaad te brouwen, giet 2 theelepels kokend water over de resulterende theebladeren en laat ze 15 minuten brouwen.

Bloemen vereisen niet zo'n lange en tijdrovende droogprocedure. Om de bloemen te drogen leggen ze eenvoudig een dunne laag neer en drogen ze op een donkere plaats.

Bladeren van wilgenroosje

De belangrijkste medicinale grondstoffen van smalbladig wilgeroosje zijn bladeren, die een aantal unieke helende eigenschappen hebben. Helende infusies van wilgeroosjebladeren hebben een uitgesproken ontstekingsremmend, verzachtend en omhullend effect. Bovendien stellen de biochemische samenstelling van medicinale grondstoffen ons in staat om de genezende infusie te beschouwen als een extra hulpmiddel bij de behandeling van bloedarmoede door ijzertekort, verminderde immuniteit en dysbacteriose. Het extract van de bladeren van een medicinale plant wordt ook met succes gebruikt in de moderne cosmetica als een natuurlijke aanscherping component.

Zaadjes wilgenroosje

De zaden van smalbladige smalbladige bladeren zijn erg klein en talrijk. Eén plant kan tijdens het groeiseizoen ongeveer 20.000 zaden geven. Een onderscheidend kenmerk van de zaden van wilgeroosje van andere medicinale planten is de aanwezigheid van witte plukjes, die bijdraagt ​​aan de onmiddellijke verspreiding van zaden op een aanzienlijke afstand van de plant.

Tegelijkertijd behouden zaden het vermogen om te ontkiemen en te groeien gedurende vele jaren. In zijn chemische samenstelling bevatten de zaden van wilgeroosje tot 45% vetolie.

Vanuit medisch oogpunt zijn de zaden van wilgenzaad van geen waarde, daarom wordt het niet voor medicinale doeleinden gebruikt.

Berg Kiprey

Mountain Kiprey is een meerjarige kruidachtige plant uit de familie van verpleegkundigen. De stengel is solitair, rechtopstaand, geslachtsrijp, meestal vertakt aan de bovenkant, 25 - 60 cm hoog Bladeren zijn kort gesteeld (zittend), eivormig, met ongelijke vertande rand. De bloemen hebben een diameter van ongeveer 5-10 mm en zijn roze, paars of wit gekleurd (zelden). Bloemen worden verzameld in eindborstels.

De vrucht is een geslachtsrijpe capsule van 5-7 cm lang. De bergbloei bloeit in juni-juli, draagt ​​fruit in juli-augustus.

Het natuurlijke gebied van de verspreiding van wilgenroosje is bijna het hele grondgebied van Rusland, Europa, Siberië en de Kaukasus. Deze soort groeit op schaduwrijke, vochtige plaatsen, in naaldbossen en gemengde bossen, evenals tussen struiken.

In de chemische samenstelling bevatten de bovengrondse en ondergrondse delen van de medicinale plant tannines, wat het mogelijk maakt om de genezende infusie van fireweed te gebruiken als een effectief hemostatisch middel.

Cyprus moeras

Kamprey-moeras - een overblijvende kruidachtige plant van de verzorgende familie. Een enkele rechtopstaande stengel met een cilindrische vorm in het bovenste gedeelte is bedekt met haren. In lengte kan de moerasstengel van een wilgenzaadje 80 cm bereiken.De bladeren zijn kort gesteeld (zittend), tegenovergesteld, geheel, hun lengte is 2-9 cm. Kleine bloemen van de plant bevinden zich aan de uiteinden van de stengel en vormen een kleine borstel. Bloemblaadjes zijn geschilderd in roze of wit.

De vrucht is een korte geslachtsdoos van 4-8 cm lang. Zaden zijn klein, spoelvormig.

Het moeras alsem bloeit van juli tot en met september en draagt ​​vanaf juli vruchten.

Het natuurlijke distributiegebied is Europa, de Kaukasus, Scandinavië, Oost- en West-Siberië, het Verre Oosten, Centraal-Azië, Mongolië, China en Noord-Amerika. Moerassen groeien in vochtige, wetlands, langs de oevers van vijvers, veen- en zandsteengroeven.

Medicinale grondstof is het luchtgedeelte van de plant, dat in zijn chemische samenstelling tannines, ascorbinezuur (vitamine C) en flavonoïden bevat.

Waterinfusie van moeraswormvis wordt in de volksgeneeskunde gebruikt als een effectief genezend middel voor het bloeden van verschillende etiologieën, diarree, nerveuze opwinding en slapeloosheid. Uiterlijk wordt een infusie van een medicinale plant gebruikt voor verschillende huidziekten (bijvoorbeeld scrofula).

Cypriotische harige

Harige alsem is een overblijvend kruid van de familie van wilgenklokken. Vertakte, rechtopstaande, cilindrische, sterke stengel over de gehele lengte bedekt met lange zachte haren, kan 150 cm lang worden De bladeren zijn kort, met fijn gezaagd langs de rand. In het onderste deel van de plant zijn de bladeren tegenover, aan de bovenkant - afwisselend. Bloemen solitair, bloemblaadjes geschilderd in donkerroze kleur.

De vrucht is een behaarde capsule met een lengte van 4 - 10 cm.De zaden zijn klein, eivormig en talrijk. De plant bloeit in de zomer, van juni tot en met augustus.

Natuurlijk distributiegebied - het Europese deel van Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Kazachstan, West-Europa, Centraal-Azië, West-Siberië, Klein-Azië, Noord-Afrika, India, China, Mongolië. Deze soort groeit op vochtige plaatsen, in overstroomde weiden, moerasland, langs de oevers van reservoirs en in rietvelden.

Kleine plant bloeit

Kleinbloemige Kiprey is een meerjarige kruidachtige plant van de zogende familie. De stengel is enkel, rechtopstaand, eenvoudig of vertakt, bedekt met kleine zachte haren over de hele lengte, de lengte is meestal 100 cm.De bladeren zijn langwerpig-eivormig, naar boven toe versmald, kort gesteeld (zittend). De bovenste bladeren zijn afwisselend, de onderste bladeren zijn tegenover. De bloemen zijn klein (lengte 5-10 mm), de bloemblaadjes zijn geschilderd in een lichtroze schaduw.

Fruit - behaarde capsule tot 8 mm lang. Zaden zijn klein, talrijk, donkerbruin van kleur.

Bloeiende kleinbloemige bloemen van juni tot september.

Het natuurlijke distributiegebied is het Europese deel van Rusland, Europa, India, de Himalaya, Iran, de Kaukasus. Deze soort groeit langs de oevers van verschillende reservoirs (rivieren, meren, reservoirs), in moerassen, in sloten.

Medicinale grondstof is het luchtgedeelte van de plant (gras), dat wordt verzameld tijdens de ontluikende periode (het begin van de bloei).

In zijn chemische samenstelling bevat het gras van kleine jongen alkaloïden (tot 1%), tannine, slijm, pectine, suiker, ascorbinezuur (vitamine C).

Afkooksel, infusie en tinctuur van medicinale planten met groot succes worden in de traditionele geneeskunde gebruikt als een effectief hulpmiddel bij de behandeling van ziekten van het urogenitale systeem, namelijk prostatitis, cystitis en nierziekte. Bovendien helpt het gebruik van genezende infusie bij de behandeling van verschillende ziekten van het maagdarmkanaal, hoofdpijn, slapeloosheid en keelpijn.

De samenstelling en farmacologische werking van smalbladig fireweed

Zwartbladig wilgeroosje behoort niet tot farmacopee-planten, maar de chemische samenstelling is zorgvuldig bestudeerd. Allereerst moet worden gewezen op het hoge gehalte aan tannines in de wortels en bladeren van wilgenroosje. Het plantenslijm van wilg bevat tanniden (tanninederivaten) pyrogallolgroepen (10-20%), die slechts enigszins inferieur zijn aan hun pure ontstekingsremmende eigenschappen van pure medische tannine. Ter vergelijking hebben de wilgerooiertanniden een ontstekingsremmende werking bij een verdunning van 1: 400, de medische tannine heeft een eiwitgetal tot 1: 1500. Eiwitgetal is een term die wordt gebruikt bij de aanwijzing van de ontstekingscoëfficiënt. Na wilgenthee (gerangschikt op eiwitnummer) volgen bekende ontstekingsremmende eigenschappen van de plant als bergenia, berendruif en eik. Nog een interessante observatie: in hele bladeren is het aantal eiwitten lager dan in geplette exemplaren, en dit fenomeen wordt verklaard door de gezamenlijke werking van tandiden en plantenslijm, waarvan het gehalte 15% bereikt.

Naast tannines, werden een aantal flavonoïden (quercetine, kaempferol) en organische zuren met P-vitamine-activiteit (cafeïne, p-coumarine, evenals ellaginezuren) gevonden in kokend water.

Ontstekingsremmende eigenschappen van de bladeren van wilgenthee rechtvaardigen het gebruik ervan bij de behandeling van maagzweren en 12 darmzweren en gastritis. Toegewezen wilgenkruid ook bij colitis.

Overzichtstabel van de therapeutische eigenschappen van preparaten op basis van wilgenthee

Therapeutisch effectTherapeutisch effectgetuigenis
Normalisatie van het bloedbeeldStimuleer de productie van hemoglobine. Bevorder normalisatie van bloed pH.Bloedarmoede van verschillende etiologieën.
Normalisatie van metabole processenVerhoog de efficiëntie van de opname van voedingsstoffen, reguleer het koolhydraat-lipidenmetabolisme.Ziekten geassocieerd met gestoorde metabole processen, zoals obesitas.
Ontstekingsremmende, bacteriedodende werkingZe verminderen ontstekingen, zijn destructief voor veel soorten virussen en bacteriën.Preventie en behandeling van infectieziekten.
Lactogene werkingVerhoog de productie van moedermelk.Als er een tekort is aan melkproductie door moeders die borstvoeding geven.
Choleretic actieActiveer het galvormingsproces.Cholecystitis, cholangitis, hepatitis, de vorming van stenen in de galblaas.
Diuretische werkingIn tegenstelling tot zoute diuretica werken waterextracten van wilgeroosje subtiel.Ziekten van de urinewegen, waaronder de vorming van stenen in de nieren en blaas.
Laxerend effectHet is aangewezen om te wijzen op de omhullende eigenschappen van slijm en de samentrekkende eigenschappen van tannines, die in combinatie een gunstig effect hebben op de darmmotiliteit.Neiging tot constipatie, ontstekingsziekten van de slijmvliezen van het maagdarmkanaal, enz.
Kalmerend effectLicht hypnotisch effect, afname van prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel.Slapeloosheid, overmatige opwinding, migraine, verhoogde zenuwoverbelasting, stressvolle situaties.
Effect op metabolisme. Antioxiderende werkingVersnel de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam, draag bij aan de binding van giftige producten, zouten van zware metalen en radionucliden.Preventieve en therapeutische maatregelen om het lichaam te ontgiften, bijvoorbeeld na chemotherapie of radiotherapie. In de complexe behandeling van allergische aandoeningen. Preventie van stralingsletsels, oncologische ziekten.
Pijnstillend effectMatige verlichting van pijn
Wondgenezend effectVersnelling van epithelialisatie en granulatie van beschadigde weefsels. Het wondgenezende effect manifesteert zich zowel bij uitwendig gebruik als oraal in te nemen met medicijnen voor wilgenroosje.Buiten - voor de behandeling van wonden, in de vorm van kompressen en lotions. Binnen voor de behandeling van maagzweren en darmzweren, colitis, enz.
Normalisatie van het endocriene systeemVerbetert de functie van endocriene klieren.Prostatitis, adenoom, onvruchtbaarheid, zowel vrouwelijk als mannelijk.

Brandhout extract

De chemische samenstelling van het extract van wilgeroosje bevat tannines, triterpeninezuur, flavonoïden en fytosterolen.

Alcohol en water-extract van wilgeroosje hebben een uitgesproken ontstekingsremmend effect en worden in de volksgeneeskunde gebruikt voor chronische ziekten van het urogenitale systeem, zoals acute en chronische prostatitis, adenoom, chronische ontsteking van de urineleiders en ontsteking van de blaas (cystitis).

Wilgeroosje

Het wortelstelsel van wilgeroosje - krachtig, kruipend, kan een lengte van één meter bereiken. Over de gehele lengte zijn de horizontale wortels bedekt met knoppen, waaruit een enkelstengel groeit.

Wortels van wilgeroosje worden zowel in de traditionele geneeskunde als in de keuken gebruikt. Plantaardige grondstoffen worden in de herfst geoogst, na het opgraven worden de wortels in koud water gewassen en vervolgens gedroogd, eerst in de open lucht en vervolgens in de oven.

In de chemische samenstelling bevatten de wortels van wilgenzaad 10 tot 20% tannines, caroteen, suiker, slijm, pectische stoffen, alkaloïden en ascorbinezuur (vitamine C).

Contra-indicaties voor het gebruik van wilgeroosje

In de regel worden helende infusies en afkooksels van wilgeroosje goed verdragen (behalve in gevallen van individuele intolerantie), daarom zijn er geen contra-indicaties en beperkingen in het gebruik ervan.

Onderwijs: Een diploma in geneeskunde en behandeling werd behaald aan de NI Pirogov University (2005 en 2006). Geavanceerde training op de afdeling Fytotherapie aan de Moscow University of Peoples 'Friendship (2008).

Wat te doen met sterk maagzuur?

22 redenen om van bananen te houden. Wat gebeurt er als je ze elke dag eet?

Soorten Ivan-thee

De wetenschap kent 8 soorten wilgenthee. De meest voorkomende zijn:

 1. 1 Ivan-thee (burrito) smalbladig - heeft een uitgebreid medisch gebruik, een productieve honingplant en een plant gekweekt voor decoratieve doeleinden, het gras van wilgenroos wordt gebruikt om de beroemde Koporsky-thee te maken. Groeit in een gematigde klimaatzone, in Siberië, in naaldbossen van het Europese deel van Rusland,
 2. 2 Ivan thee broadleaf - endemisch in het noorden, wordt aangetroffen in de arctische en subarctische delen van het noordelijk halfrond. Een van de nationale symbolen van Groenland,
 3. 3 Ivan tea Colchis (Kaukasisch) - kruipende struik, die groeit in de Alpen, de subalpiene regio, de berghellingen van de Kaukasus,
 4. 4 Ivan Tea Dodoneya - groeit in gematigde en subarctische regio's van Noord-Amerika, Azië en Europa.

Ivan-thee is een gras met een hoogte van 0,5 tot 1,5 m. De stengels zijn recht, rond, dicht bezaaid met bladeren. Wortelstok kruipend en groot. De bladpositie is afwisselend, de bladeren zijn lancetvormig, zittend, glanzend, donkergroen bovenaan en glazig aan de achterzijde, onderzijde. De bloemen zijn geclusterd in langwerpige borstels, zijn er in verschillende tinten: van lichtroze en fuchsia tot rijk paars en rood. Het wordt ook gevonden met witte bloemen. Fruit - langwerpige dozen. De bloeiperiode is de zomermaanden. Ivan-thee groeit op goed verlichte bosgebieden met droge en zanderige grond, langs gewassen en spoorwallen, op bosranden, op gesneden en geschroeide bodems, op het grondgebied van gedroogde moerassen.

Voorwaarden voor het kweken van wilgenthee

Ivan-thee kan geen pretentieuze plant worden genoemd in de kwestie van groei en verzorging. Maar het meest geschikt hiervoor zijn leemachtige, zandige en zandige gronden en een open, zoveel mogelijk verlicht gebied met zonlicht. De plant produceert zaden in enorme hoeveelheden, waarvan het verspreidingsgebied door de wind zeer uitgebreid is. De beste manier om te verzadigen tijdens de teelt van gewassen is reproductie door de kruipende wortelstokken te verdelen.

Het oogsten van wilgenkruid begint in de bloeifase. Snijd de bovenkant van de stelen af ​​met bloemen en bladeren, of alleen de bladeren. Gedroogd gras in een ruimte met voldoende ventilatie, verspreidt een dunne laag op een basis van stof of papier. Het droogproces mag niet worden verlengd, omdat veranderingen in temperatuuromstandigheden de kwaliteit van de grondstoffen verslechteren, die niet op tijd in speciale papieren zakken worden verzameld en de kruidenoogst gedeeltelijk zijn helende eigenschappen verliest.

Chemische samenstelling en beschikbaarheid van voedingsstoffen

100 g rauwe bladeren van Ivan-thee bevat:
Basis stoffen:gmineralen:mgvitamines:mg
water70,78kalium494Vitamine PP4,674
eiwitten4,71calcium429Vitamine C2,2
vetten2,75magnesium156Vitamine B60,632
koolhydraten19, 22fosfor108Vitamine A0,18
Dieetvezel10, 6natrium34Vitamine B20,137
zink2,66Vitamine B90,112
Calorie, Kcal103ijzer2,4Vitamine B10,033

Wat wordt precies gebruikt en in welke vorm

Infusie of afkooksel op basis van bladeren en kruiden van wilgenthee wordt voorgeschreven voor zowel intern als extern gebruik - in de vorm van spoelingen, lotions. De infusie wordt ook gebruikt voor medische wasbeurten, kompressen en bij de behandeling van wonden. Een aftreksel van bloemen, Ivan-thee wordt ook zowel intern als extern gebruikt.

Geneeskrachtige eigenschappen van Ivan thee

Van de chemische samenstelling van wilgenroosje bladeren bevatten: koolhydraten, plantaardige gom, pectine, triterpenen, oleanolic, ursolic, gidrooksiursolovuyu en gidrooksileanovuyu zuur, caffeïnezuur, cumarinezuur, elagovuyu en fenylcarbonzuur, flavonoïden: seksangularetin, kaempferol, quercetine, miritsitin, glucoside rhamnoside en arabinoside quercetine , rhamnoside kaempferol, tannines, alkaloïden, ascorbinezuur en caroteen. Componenten van wilgentheebladeren zijn ook minerale zouten: ijzer, koper, mangaan, nikkel, titanium, molybdeen en boor. Bloemen van wilgeroosje bevatten anthocyanen, wortels - eiwitten, zouten van fosfor, calcium en kobalt. Zaden bevatten vette oliën. De samenstelling van de wortels van wilgenthee zijn organische zuren, polysachariden, zetmeel.

Een aanzienlijke hoeveelheid tannines en slijmstoffen verklaart de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen van Ivan-thee. Breng een plant aan met catarre van de maag met een hoge zuurgraad, met longaandoeningen, voor spoelen met keelpijn, ontstoken tandvlees, met otitis, ontsteking van de middelste en externe gehoorgang, met neusbloedingen en sinus. Waterafkooksel behandelen eczeem, brandwonden, huiduitslag. Ivan-thee is effectief tegen migraine, slapeloosheid en oligomenorroe.

De stof hanerol in de bloeiwijzen van wilgeroosje, beïnvloedt actief tumoren en remt, met lage toxiciteit, hun groei.

Het gebruik van Ivan-thee in de officiële geneeskunde

Onder de medicijnen die Ivan-thee bevatten - kruidengrondstoffen, verkocht onder de naam "Smalbladig gras". Kruiden rauwe ivan thee wordt verpletterd en voorgeschreven om rustgevende, krampstillend, koortswerende, anticonvulsieve effecten te bieden. De zwangerschapstoestand en de intolerantie van de plantcomponenten en de mogelijke allergische reactie die hiermee gepaard gaat, zijn contra-indicaties voor het gebruik van gras met wilgenroosje.

Het gebruik van wilgenthee in de traditionele geneeskunde

 • Voor maagzweren, colitis en gastritis gebruiken ze een aftreksel van wilgenthee: 15 g kruidengrondstoffen per kop kokend water. Drink een eetlepel 3 keer per dag voor de maaltijd.
 • Wanneer prostaat in een glas kokend water om een ​​eetlepel gehakte droge kruiden van Ivan-thee te brouwen. Laat het brouwen, zeef en neem drie keer per dag twee eetlepels voor het eten.
 • Bij ontsteking in het maagdarmkanaal 3 eetlepels gehakte kruiden gestoomd in 200 ml kokend water. Kook de bouillon een kwartier in een waterbad, laat het brouwen en afkoelen, zeef. Wijs driemaal daags twee eetlepels voor de maaltijd toe.
 • Wanneer prostaatadenoom wordt aanbevolen afkooksel van 1,5 eetlepels gedroogde bladeren en bloemen van wilgenroosje per 200 ml kokend water. Neem 's morgens en' s avonds 1 glas.
 • Voor hoofdpijn, giet 3 eetlepels droge kruidengrondstoffen een glas kokend water. Kook een kwartier in een waterbad. Drink driemaal daags 2 eetlepels.
 • Bij chronisch vermoeidheidssyndroom, giet 2 eetlepels wilgenkruid 400 ml kokend water, breng aan de kook op laag vuur. Neem driemaal daags een derde van een kopje voor de maaltijd.
 • Om de darmen te verbeteren, giet je 2 eetlepels gemalen wortels van wilgenthee 400 ml kokend water. Laat 3 uur staan. Neem 's ochtends op een lege maag 3 eetlepels bouillon.
 • Met bloedarmoede, een eetlepel van het gras van wilgenroosje stoom in 200 ml kokend water. Laat 2 uur trekken. Neem drie keer per dag een eetlepel.
 • In combinatie met antikankertherapie wordt de volgende oogst geadviseerd: bloemen van wilgeroosje, kruid van Hypericum met bloemen, bladeren van de grote weegbree, bloemen van acaciawit (in verhoudingen 2: 2: 2: 1). Een theelepel van het mengsel om 200 ml kokend water te brouwen, sta erop 30 minuten, zeef en neem een ​​glas per dag.
 • Voor slapeloosheid, giet een eetlepel gemalen wilgenthee-wortels met een glas kokend water, laat gedurende een uur uitlekken. Drink drie keer per dag een eetlepel voor het eten.
 • In het geval van hypertensie wordt beroemde huwelijksreishoning aanbevolen, die de bloeddruk normaliseert en ook nuttig is voor slapeloosheid.
 • Wanneer sinus brouw in 0,5 liter kokend water, twee eetlepels kruiden, Ivan-thee, aan de kook brengen en een half uur aandringen. Drink driemaal daags een derde van een kopje, een half uur voor de maaltijd.
 • Kook voor longontsteking 15 g wilgenkruid in 1 kop kokend water en laat 60 minuten staan. Drink driemaal daags een derde van een kopje, 20 minuten voor de maaltijd.
 • Neem voor migraine de kruidengrondstoffen van wilgenthee en klaver in verhoudingen van 1: 1. Een eetlepel van het mengsel giet 200 ml kokend water, laat het een half uur trekken, zeef. Neem zoals gewoonlijk thee tot twee glazen per dag.
 • Voor schendingen van de menstruatiecyclus wordt thee aanbevolen: een eetlepel kruiden en bloemen van wilgenthee en lindebloemen worden gebrouwen in een glas kokend water. Gespannen infusie neem driemaal daags een beker.
 • Met adnexit wordt een eetlepel van 200 ml kokend water gegoten uit een mengsel van gedroogde bladeren van ivan-thee en varen, gekookt gedurende 10 minuten in een waterbad. Drink driemaal daags een kwart glas voor de maaltijd.
 • Wanneer menopauzale neurose nuttig is, thee uit de bladeren van wilgenthee en bramen. Een theelepel gehakte droge bladeren van wilgenzaad en bramen gebrouwen in 200 ml kokend water, sta erop en drink drie keer per dag een kopje.

 • Wanneer doorligwonden 2 eetlepels gehakte bladeren van wilgenthee gestoomd in een glas kokend water. Kook de bouillon een kwartier op laag vuur. Laat het staan, spanning. Gebruik als een vloeistof voor het wassen van doorligwonden.
 • Bij conjunctivitis stoomde een eetlepel geplette bladeren en bloemen in 200 ml kokend water. Kook de bouillon een kwartier op laag vuur. Laat het staan. Bevochtig een wattenstaafje in de gefilterde en gekoelde bouillon en veeg de ogen af.
 • In geval van psoriasis, neurodermatitis, eczeem, wordt een bad bereid: 0,5 kg droog wilgenkruid en oregano worden gestoomd in een emmer kokend water. Sta erop dat ongeveer een uur, gefilterde infusie wordt toegevoegd aan een vol bad. Neem een ​​kwartier een bad.
 • Voor de bereiding van afkooksel voor lotions, wassingen, kompressen, neem kruidengrondstoffen 2-3 eetlepels per 0,5 liter water.

Het gebruik van ivan thee in de oosterse geneeskunde

Artsen in Tibet adviseren wilgenthee voor slapeloosheid, hoofdpijn en schrijven de eigenschappen van een middel toe dat de activiteit van kankercellen onderdrukt.

Het gras van wilgenroosje wordt aanbevolen door Mongoolse artsen bij de behandeling van darmaandoeningen, met maagzweren. Breng Ivan-thee aan als middel om het braken te stoppen en de symptomen van voedselvergiftiging te elimineren.

Ivan-thee in wetenschappelijk onderzoek

De studie van smalbladige wilgeroosjes blijft relevant voor wetenschappers, omdat het medische potentieel van deze plant niet volledig is bekendgemaakt.

Frolova, TS, Salnikova, OI, Dudareva, T.A., Kukina, TP, Sinitsina, OI onderzocht de isolatie van ursolic acid met smalbladig fireweed en evalueerde het zuur met behulp van microbiologische tests. Frolova, TS, Salnikova, OI, Kukina, TP analyseerde ook het systeem van lipofiele zuren afgescheiden door smalbladig fireweed.

Het wetenschappelijke werk van Zorin D. P. is gewijd aan maatregelen ter bestrijding van insectenplagen die de wilgenteeltcultuur bedreigen.

Het onderwerp van wetenschappelijke interesse van K. O. Tamm is de reactie van smalbladig wilgeroosje op verschillende stikstofbronnen in de watercultuur.

Ivan thee bij het koken

jong vertrekt en schiet fireweeds hebben hun plekje op culinair gebied ingenomen, ze worden gebruikt als gewone asperges. De bladeren zijn lekker in groentegerechten, als onderdeel van salades. wortel Ivan-thee is ook eetbaar, het wordt schoongemaakt en gebakken. Maar het wortelgedeelte van de plant, verzameld vóór de periode van opening van de bloem, is goed voor voedsel, anders geeft de wortel bitterheid op. Gras eten wordt zowel rauw als gestoofd gegeten.

Siroop met ivan thee. Om zo'n siroop te bereiden, heb je nodig: 40 bloemen roze klaver, 30 bloemen witte klaver, 50 bloemen wilgenroosje (Ivan-thee), een halve theelepel aluin, 2,3 kg suiker, 3 kopjes water. Spoel de bloemen grondig en meng ze met suiker en aluin in een diepe schaal. Voeg gekookt water toe en meng goed. Laat 15 minuten staan ​​en breng aan de kook. Knijp de bloemsiroopmassa uit, giet de resulterende siroop in gewassen potten en steriliseer in een heet waterbad gedurende ten minste 10 minuten.

Salade met wilgenthee. Voor de bereiding van salade zal nodig zijn: ongeveer 150 g scheuten en bladeren van Ivan-thee, groene uien, dille en peterselie, een eetlepel plantaardige olie (of magere zure room), zout. Was, droog, hak de bladeren en scheuten van wilgenthee fijn, meng met gehakte groene uien, dille en peterselie. Breng op smaak met groente of zure room en voeg zout naar smaak toe.

Het gebruik van wilgenthee in de cosmetologie

Voor cosmetische procedures gebruiken alcoholtinctuur wilgenroosje. Voordat u een masker op het gezicht of het haar aanbrengt, is het noodzakelijk om te testen op de mogelijke verschijning van een allergische reactie op een tinctuur van wilgenroosje.

Verstevigende haarmaskers

 • Masker met wilgenthee voor haar op basis van oliën en eigeel.Om het masker te bereiden, combineert u twee eetlepels klisolie, een dooier en vijf druppels etherische olie van dennen. Verhit de samengevoegde ingrediënten op laag vuur, giet 10 ml wilgenroosje tinctuur in het mengsel, meng en breng het over de gehele lengte aan op het haar. Wikkel het hoofd met polyethyleen of een handdoek. Was een uur later het masker af en was je haar.
 • Masker met wilgenthee voor haar op basis van oliën en berkensap. Ricinusolie, klisolie en berkensap (neem in verhoudingen 1: 1: 2, typ een theelepel), combineer met 10 ml kokende tinctuur. Masseer, wrijf het masker in de hoofdhuid en breng het aan op het haar van wortel tot punt. Hoofd wrap. Was het masker na 60 minuten af.
 • Masker met wilgenthee voor citroen-wortelhaar. Maal een wortel en citroen in een blender of sla door een vleesmolen en voeg 10 ml wilgenroosje toe. Massa aangebracht op het haar, wikkelde zijn hoofd. Was het masker na anderhalf uur af.
 • Oranje masker met wilgenthee voor haar. Maal de sinaasappel in een blender, giet in de resulterende massa van 10 ml tinctuur van wilgenthee. Breng het masker aan op het haar en was het na een half uur af.
 • Voor een betere haargroei adviseren ze een amandelmelkmasker met wilgenthee. 0,5 kopjes amandelmaling en voeg hieraan 10 ml tinctuur van fireweed en melk toe. Kneed tot gesmolten consistentie. Breng het masker aan op nat haar en was het na 1,5 of 2 uur af.
 • Om het haar een groter volume te geven, gebruikt u een eierbiermasker met wilgenthee. Om het masker te bereiden, meng je 10 ml Ivan-thee tinctuur, 0,5 glas bier, 1 ei en een kleine hoeveelheid champagne. Breng het masker aan op gewassen en nat haar en spoel na 20 minuten met aangezuurd water.
 • Om zachter haar te verkrijgen, kunt u het volgende masker gebruiken: wilgenthee-tinctuur (10 ml) gemengd met 90 ml gekoeld kokend water, cologne en citroensap (15 ml) en 5 ml glycerine. Het mengsel wordt in de basis van het haar gewreven en masseert. Was het masker na enkele minuten af.

De volgende maskers kunnen worden aanbevolen voor alle haartypes:

 • Havermoutmasker met Ivan Tea. Maal tot 0,5 m havermout, combineer met 3 eetlepels honing, een paar druppels citroensap, een eetlepel komkommersap en tinctuur van ivan thee (10 ml). Was het masker binnen een half uur van het haar.
 • Honingmasker met ivan thee. Meng 2 eetlepels honing en uiensap, een lepel cognac, een theelepel citroensap en 10 ml tinctuur met wilgenroosje. Na het aanbrengen van het masker, het hoofd grondig omwikkelen. Afwassen binnen een uur.
 • Kefir-masker met Ivan-thee op gist. Tinctuur van wilgenthee (10 ml) en 5 eetlepels biergist verdund met magere kefir om de consistentie van de pasta te verkrijgen. Breng een masker aan op het haar, wikkel het hoofd in en spoel na 1-1,5 uur af.

Gezichtsmaskers met Ivan-thee (voor elk huidtype)

 • Masker met ivanothee op basis van abrikoos. 2-3 abrikozen wassen, gooi de steen weg, pureer en meng met de wilgeroosje tinctuur (10 ml) en een eetlepel citroensap. Houd het masker ongeveer 20 minuten vast en spoel met warm water.
 • Gezichtsmasker van watermeloen en wilgenthee. 100 mg watermeloenpuree gemengd met 10 ml tinctuur van wilgenthee, voeg een eetlepel room en havermout en een theelepel honing toe. Was het masker in 15-20 minuten met koud water.
 • Druivenmasker met Ivan Tea. Pureer verschillende druiven apart van de zaden en schil. Voeg aan de druiven een theelepel berberis en tinctuur van wilgenthee (10 ml) toe. Spoel na 20 minuten met warm water.

Ander gebruik

De Eskimo's gebruiken behandelde en taaie stengels van wilgeroosje om visnetten te maken.

Pluis, die tijdens de bloei een plant vormt, wordt gebruikt bij het vullen van kussens en matrassen.

Ivan-thee vermindert het verlangen naar alcoholische dranken, dus het is raadzaam om het te gebruiken bij de complexe behandeling van alcoholverslaving.

Cyprus is een zeer productieve honingplant. Honing ervan is een groenachtige tint en nadat de kristallisatie is voltooid, wordt deze wit.

Interessante feiten over de plant

Bloemen van wilgeroosje zijn het officiële embleem van de Canadese staat Yukon.

Kippra wordt een kolonisator genoemd, omdat dit heldere en mooie gras als een van de eersten in brand vuurt, land verminkt door menselijke tussenkomst. Er is een gezegde: “De aarde houdt niet van branden en roept onmiddellijk de hulp in van haar kinderen. Het eerste resort is Ivan-thee. ”

Aanvankelijk verwierf Ivan-thee bekendheid als vervanging voor traditionele Ceylon-thee. Voor de voorbereiding van de zogenaamde "Koporskogo theeDe bladeren van wilgenzaad werden gedroogd, lichtgemalen, vervolgens gefermenteerd in goed gesloten dozen en uiteindelijk gedroogd. De bladeren die op deze manier werden behandeld, werden gebrouwen als een normaal theedrankje.

De poëtische legende van "vuur gras»De Amerikaanse Indianen opgelegd. Het meisje, wiens geliefde gewond en gevangen was genomen door een vijandelijke stam, probeerde zijn geliefde te redden. Ze stak het gras rondom het kamp van vijanden in brand en, gebruikmakend van de onrust tijdens een brand, droeg de bruidegom op haar schouders naar een nabijgelegen bos. De voortvluchtigen werden opgespoord en toen de hoop op redding bleef, gebeurde er een wonder - de aarde barstte in vlammen waar het werd aangeraakt door Indiase mocassins. De vlam verhinderde de achtervolgers om de jongeren te grijpen. En op die plaatsen waar een brandend vuur ontstond, groeide gras met verbluffend mooie bloemen.

Gevaarlijke eigenschappen van Ivan-thee en contra-indicaties

Bij langdurig en continu gebruik van wilgenthee zijn storingen in de werking van het spijsverteringskanaal mogelijk. Leeftijdsbeperkingen voor het gebruik van drugs op basis van brandhout zijn kinderen die de leeftijd van zes jaar nog niet hebben bereikt. Ivan-thee tijdens zwangerschap en borstvoeding sluit zelfbehandeling uit en het gebruik ervan moet worden overeengekomen met de arts. Gevallen van individuele intolerantie zijn mogelijk. Lijden aan tromboflebitis en trombose is beter om af te zien van behandeling met ivan thee.

Video over wilgenthee

Een interessante video over Ivan-Chae van de Duitse Sterligov.

 1. Wikipedia-bron
 2. Geneeskrachtige planten: encyclopedische referentie / ed. A.M. Grodzinsky. - K.: Olympus, 1992. - 544 pp., Il.
 3. Mamchur F. I. Handboek voor kruidengeneeskunde. - K.: Health, 1986. - 280 p.
 4. Wilgeroosje, bladeren, rauw, bron
 5. Nosal I. M. Van een plant naar een man. - K.: Veselka, 1993. - 606 p.
 6. Zaitsev V.N. Ivan-tea. Verdediger van 100 ziekten. - M.: RIPOL Classic, 2013. - 6 p.
 7. Konstantinov Yury Yarrow, alsem. Natuurlijke medicijnen. –CentrePoligraph, 2014. - 160 p.
 8. De tannine van wilgenkruid Chamaenerion angustifolium (L.) Scop., Source
 9. Isolatie van pomolzuur uit Chamaenerion angustifolium en microbiologische tests, bron
 10. De belangrijkste plagen van smalbladige wilgenthee en bestrijdingsmaatregelen in het noorden van het Europese deel van Rusland, bron
 11. De reactie van Chamaenerion angustifolium (L.) Scop. Naar verschillende stikstofbronnen in watercultuur, bron
 12. Fireweed Siroop Recept, bron
 13. Ivan Tea De beste manier om voor haar en hoofdhuid te zorgen. Comp. A. Sokolov. - M.: RIPOL Classic, 2014. - 64 p.
 14. Wilgeroosje - een bron van boreaal bos

Het is verboden om materialen te gebruiken zonder onze voorafgaande schriftelijke toestemming.

De administratie is niet verantwoordelijk voor pogingen om een ​​recept, advies of dieet te gebruiken en kan niet garanderen dat de gespecificeerde informatie u persoonlijk zal helpen of schaden. Wees voorzichtig en raadpleeg altijd de juiste arts!

Ivan-thee: een korte beschrijving

Ook zie je in de literatuur de volgende benamingen van wilgenthee: moerbei, Kuril-thee, kurk, yarovnik, rode hond, boriumdrank, oordop, wietogen, hootgras, silent-grass en vele, vele anderen. Het lijkt erop dat er in elke regio een naam is voor de bovengenoemde plant.

De belangrijkste kenmerken van smalbladig fireweed:

 • is lid van de familie Cyprus,
 • is een vaste plant,
 • heeft lancetvormige bladeren,
 • bloemen van lila, lila-rode of witte kleur,
 • dikke wortelstok, met talloze scheuten,
 • bloeiperiode - van half juni tot de tweede of derde week van augustus.

De wilgenthee-plant kan worden gevonden in de buurt van dennenbossen, op weiden en woestenijen, op veen- of droge zandgronden, in de buurt van dorpswegen, langs de oevers van meren en rivieren, en ook in de vorm van onkruid in moestuinen of tuinen.

Een beetje geschiedenis van smalbladig wilgeroosje

Opgemerkt moet worden dat thee sinds de XII eeuw erg populair was in Rusland, voor de bereiding waarvan smalbladig wilgenkruid werd gebruikt. Ivan-thee werd verzameld als eenvoudige boeren, maar ook als vertegenwoordigers van rijke adellijke Russische families.

Vanaf de XIII eeuw werd de bovengenoemde plant bekend als "Koporsky-thee". Het feit is dat Alexander Nevsky een klein landgoed Koporye (later in het gebied van de provincie St. Petersburg) oprichtte dat op de plaats van het vernietigde fort verscheen. Het is op deze zandduinen dat de wilgenthee-plant zeer goed ingeburgerd is. Het werd geoogst door de monniken.

Ooit werd Koporye bezocht door Engelse zeilers. Ze probeerden dit extreem smakelijke drankje. Hij hield zoveel van hen dat rijke mensen uit Europa (Engeland, Frankrijk, Pruisen) smalbladig vuur begonnen te bestellen.

Tot het midden van de 19e eeuw gaf Groot-Brittannië uitsluitend de voorkeur aan deze Russische Koporsky-thee. Zelfs Indiase en Ceylon-drankjes waren niet zo populair.

Aan het einde van de 19e eeuw werd het smalbladige wilgenzaad uit de Europese markt geduwd. Twee wereldgebeurtenissen hebben hieraan bijgedragen: de snelgroeiende macht van de Oost-Indische Compagnie en de Eerste Wereldoorlog.

Nuttige samenstelling van de plant

Het kruid ivan-thee bevat de volgende stoffen die zeer gunstig zijn voor het menselijk lichaam:

 • vitamine C (vooral in het landgedeelte van de plant),
 • carotenoïden (provitamine A),
 • slijm (polysachariden),
 • B-vitamines,
 • chlorofyl,
 • pectines,
 • looistoffen (tot 20%),
 • organische zuren,
 • fytosterolen (vooral veel beta-sitosterol),
 • cumarine,
 • flavonoïden,
 • triterpenoids,
 • alkaloïden,
 • macro- en micro-elementen (koper, ijzer, mangaan, natrium, kalium, calcium, titanium, nikkel, boor).

De wortelstok van de bovenstaande plant bevat helemaal geen looistoffen, maar het bevat veel zetmeel, polysachariden, licht verteerbare eiwitten, kobalt-, calcium- en fosforzouten.

Ivan-thee: geneeskrachtige eigenschappen, contra-indicaties

De drank van de bovenstaande plant heeft niet alleen een zeer aangename smaak en een geweldig aroma, maar ook een breed scala aan gezondheidseffecten: het kleurt het lichaam opmerkelijk, dorst, geeft kracht, verlicht vermoeidheid. In tegenstelling tot koffie en zwarte thee bevat bouillon van smalbladig fireweed geen purinebasen schadelijk voor de menselijke gezondheid, oxaalzuur en cafeïne.

Bij regelmatig gebruik van de drank, de basis voor de bereiding daarvan is het gras Ivan-thee, verhoogt de vitaliteit en versterkt het immuunsysteem opmerkelijk:

 • De bloedsamenstelling en de hematopoietische functie verbeteren (de normale alkalische zuurbalans van het bloed wordt hersteld, het niveau van hemoglobine stijgt).
 • De verhoogde prikkelbaarheid van de zenuwen en het systeem als geheel wordt verminderd.
 • Slapeloosheidssymptomen en de effecten van emotionele stress worden geëlimineerd.
 • Normale bloeddruk is hersteld.

Bovendien heeft wilgenthee, waarvan de helende eigenschappen zijn gebaseerd op zijn genezende samenstelling, de volgende effecten op het lichaam:

 • Verbetert het vet- en koolhydraatmetabolisme.
 • Verhoogt de opname van voedingsstoffen aanzienlijk.
 • Het heeft een bacteriedodend en ontstekingsremmend effect.
 • Gunstig effect op de gezondheid van de prostaatklier, evenals het normale functioneren van het reproductieve systeem van mannen.
 • Produceert een diuretisch effect.
 • Elimineert perfect tekenen van constipatie.
 • Bevordert de genezing van slijmvliezen in de maag (dat wil zeggen, het is een effectief middel tegen zweren, heeft een goed omhullend en ontstekingsremmend effect).
 • Herstelt de meest optimale balans van microflora in de darm.
 • Produceert een choleretisch effect.
 • Toont antiallergische activiteit.
 • Verhoogt de potentie en voorkomt de ontwikkeling van symptomen van erectiestoornissen.
 • Het activeert de processen van epithelialisatie en granulatie van beschadigde delen van de huid.
 • Het produceert een analgetisch mild effect.
 • Toont antivirale activiteit.
 • Verbetert de lactatie en verbetert de kwaliteit van moedermelk.
 • Reinigt het lichaam van gifstoffen en andere verontreinigingen.
 • Verbetert de werking van de schildklier en het gehele endocriene systeem.
 • Aanzienlijk vermindert het risico op het ontwikkelen van oncologie.
 • Het heeft een antioxiderende werking.
 • Voorkomt vroegtijdige veroudering van de huid.
 • Het verbetert de huidconditie, waardoor het elastischer en elastischer wordt.

Hoe goed de helende eigenschappen van wilgenthee ook zijn, er zijn nog enkele contra-indicaties voor het gebruik ervan. Dit is:

 • verhoogde bloedstolling,
 • tromboflebitis,
 • trombose.

Ook worden kinderen jonger dan 6 jaar niet aangeraden om drankjes te geven die zwartbladig fireweed bevatten. Russische genezers adviseren Ivan-thee alleen te gebruiken door zogende vrouwen en zwangere vrouwen onder toezicht van een arts.

Als u de bovenstaande drank te lang drinkt, kunt u problemen ondervinden met het werk van de nieren en de lever. Voor meer dan 1 maand zonder pauze, wordt smalbladige thee niet aanbevolen om thee te gebruiken. Het kan ook de werking van de maag en darmen verstoren.

Zwartbladig fireweed: applicatie

Alternatieve geneeskunde gebruikt alle delen van smalbladig fireweed (bladeren, stengels, bloemen, wortels). Gerafelde bladeren van deze plant dragen bijvoorbeeld bij aan de snelle genezing van zelfs zeer diepe wonden. Een afkooksel ervan helpt effectief met scrofula, ontstekingen van de keel, oor, neus en fungeert ook als een uitstekende slaappil.

Alcohol-extract van wilgenthee wordt aanbevolen voor de behandeling van problemen met het mannelijke urogenitale systeem.

Tibetaanse alternatieve geneeskunde maakt gebruik van smalbladige vuurbes wortelstok om de symptomen van zulke vreselijke en complexe ziekten als syfilis en gonorroe te elimineren. Mongoolse genezers gebruiken wilgenthee om ziekten van het maagdarmkanaal en het hele spijsverteringsstelsel te behandelen. Ze geloven dat thee uit smalbladig wilgenzaad een uitstekende remedie is tegen scrofula en hoofdpijn.

Russische genezers merken op dat de takken van wilgenthee perfect worden gecombineerd met berk. Daarom is een bezem van deze twee planten geweldig voor een bad. Hun buitengewoon gunstige aroma wordt onmiddellijk gevoeld en de gezondheidstoestand verbetert aanzienlijk en de hoofdpijn verdwijnt.

Sommige koks voegen spruiten van wilg toe aan verschillende salades. De wortels van wilgeroosje kunnen tot bloem worden gemalen en daarmee bakkerijproducten verrijken.

Ivan-thee: indicaties voor gebruik

 • bloedarmoede door ijzertekort,
 • gastritis met een hoge zuurgraad,
 • gastroduodenitis en maagzweren,
 • enterocolitis, colitis,
 • cholelithiasis, cholecystitis, hepatitis, cirrose, cholangitis, cholecystocholangitis, pancreatitis,
 • problemen met het mannelijke urogenitale systeem (prostaatadenoom, erectiestoornissen),
 • mannelijke en vrouwelijke onvruchtbaarheid
 • verhoogde arteriële druk, cardioneurosis,
 • problemen met de luchtwegen (chronische tonsillitis, longtuberculose, SARS, antritis,
 • miltziekten
 • allergische dermatitis, eczeem, psoriasis, acne, furunculose,
 • herpes,
 • jicht,
 • urolithiasis, cystitis,
 • epilepsie,
 • alcohol en voedselvergiftiging,
 • dysenterie,
 • diarree,
 • hysterie, neuroseachtige toestanden, alcoholische psychose, depressie,
 • kater,
 • schending van de menstruatiecyclus,
 • C-deficiëntie ziekten,
 • Ziekte van Hodgkin,
 • baarmoeder bloeden, menopauze,
 • verhoogd bloedend tandvlees,
 • chronisch vermoeidheidssyndroom.

Zwartbladig wilgeroosje heeft een uitgesproken ontstekingsremmend, bactericide en wondgenezend effect. Daarom wordt het aanbevolen door Russische genezers voor instillatie bij rhinitis, otitis en antritis. Het wordt ook gebruikt voor het spoelen van de mondholte bij ziekten zoals faryngitis, tonsillitis, parodontitis, cariës, gingivitis, stomatitis.

Ivan-thee: recepten

Er zijn veel recepten voor drankjes die Ivan-thee gebruiken. Hoe het te brouwen?

Het is interessant dat een dergelijk brouwsel tijdens de week veilig kan worden gebruikt, het verliest zijn eigenschappen helemaal niet en verslechtert niet.

Een andere manier van brouwen omvat de bereiding van een dergelijk drankje uit verse bladeren van wilgenthee.Ze worden in een geëmailleerde pan met een dunne laag, gegoten kokend water geplaatst en aan de kook gebracht op een klein lichtje. Laat dan een kwartier staan. Je kunt thee drinken en warm en koud. Je kunt het opwarmen, maar in geen geval kun je het weer aan de kook brengen. Op hoge temperatuur vernietigt immers alleen het aroma van deze drank.

Er zijn ook veel recepten voor medicijnen, voor de bereiding waarvan Ivan-thee wordt gebruikt. Hoe het te brouwen? 10 g droge grondstoffen giet kokend water in een hoeveelheid van 250 g en kook op een klein licht gedurende niet meer dan een kwartier. Dan moet je de bouillon aftappen. Neem elke 6 uur een eetlepel.

Om gastroduodenitis en maagzweren te genezen, kunt u de volgende infusie gebruiken: neem het gras van Ivan-thee, kamille, limoenbloesem en venkelvruchten in de volgende verhouding: 2: 1: 2: 1. Meng deze ingrediënten grondig. Giet er vervolgens kokend water over. Om de Russische genezers te gebruiken, raden we aan om vóór de maaltijd twee glazen te drinken.

Ivan-thee in cosmetologie

Kiprey smalbladig voor cosmetische doeleinden werd in de tijd van het oude Rusland gebruikt. Tegenwoordig bieden modieuze salons voor massage hun klanten de mogelijkheid om een ​​stoombad met tinctuur van wilgenbloemen te gebruiken. Het moet minstens 5 dagen in een kwartier worden gedaan.

Het ontstekingsremmende masker op basis van smalbladig fireweed heeft zich goed bewezen. Voor de bereiding heb je 8 ml tinctuur van bloemen van de plant, een snufje zout "Extra" (aan de punt van het mes) en havermeel nodig. Meng deze ingrediënten grondig (tot de consistentie van vloeibare zure room) en breng een kwartier op de gezichtshuid aan. Verder wordt dit masker aanbevolen om af te wassen met warm water. Na deze procedure wordt de huid vrijgemaakt van rode vlekken, deze wordt malser, elastischer en elastischer.

Hoe Ivan-thee te drogen?

Om rauwe Russische genezers als volgt in de schaduw te drogen:

 • de bladeren draaien overdag op een donkere plaats,
 • draai de bladeren in de handen totdat het sap eruit komt,
 • spreid dergelijke "sigaren" uit op een bakplaat
 • bedek ze met een natte doek
 • laat gedurende 10 uur in de schaduw liggen voor de uitvoering van het gistingsproces en het verschijnen van fruitgeur,
 • laat dan de bladeren los,
 • verspreid op een bakplaat,
 • zet in de oven om te drogen op 100 graden Celsius gedurende 40 minuten,
 • Russische genezers adviseren u om ruwe Kopor-thee in een glazen pot te bewaren.

Opgemerkt moet worden dat u Ivan-thee veilig kunt kopen bij de apotheek. De houdbaarheid is meestal niet meer dan 3 jaar.

Ivan-thee is een uitstekende geneeskrachtige plant die het lichaam gezondheid geeft en verrijkt met nuttige stoffen. Een geurige drank op basis van smalbladig wilgeroosje zal de harten van zelfs zeer wispelturige theekenners veroveren. Maar voordat u het voor medicinale doeleinden gebruikt, moet u nog steeds het advies van een ervaren arts krijgen.

Kiprey smalbladig in de traditionele geneeskunde

Cyprus heeft toepassing gevonden voor een verscheidenheid aan ziekten, en nu zie je het zelf, omdat traditionele geneeskunde allemaal natuurlijk en nuttig is als je in staat bent om de gaven van de natuur te gebruiken.

 • Met pancreatitis, moet u drie eetlepels wilgenroosje nemen en ze koken met kokend water, aandringen gedurende 10 minuten, en dan moet u een infusie van 50 ml nemen vóór de maaltijd,
 • Cyprus wordt aanbevolen voor zweren. Je moet ongeveer 2 eetlepels bladeren nemen, vervolgens 1, 5 liter water erin gieten, aan de kook komen, maar niet koken, en dan moet je er ongeveer 40 minuten op staan. Gespannen infusie moet u elke keer voor de maaltijd een derde van een glas drinken
 • Het wordt aanbevolen om Thype te gebruiken bij neurodermatitis en psoriasis, allergische huidziekten. Je hoeft alleen smalbladig wilgenkruid te nemen en meer dan twee kopjes kokend water te gieten, dan 6 uur staan ​​en stampen,
 • In het geval van prostaatadenoom wordt ook een infusie van wilgenroosje getoond. Doe het op deze manier - je moet na ongeveer vijf minuten drie theelepels kokend water over twee kopjes kokend water gieten en zeef. Drink op een lege maag en voor het slapen gaan,
 • Bij chronische prostatitis brouwen ze ook alsem - een eetlepel in een glas kokend water. Dring twee uur aan en drink voor elke maaltijd een derde van een glas,
 • Als de menstruatie erg overvloedig is, moet je een eetlepel kruiden nemen en kokend water gieten, een uur aandringen en dan zeven. U moet het medicijn vier keer per dag één eetlepel voor de maaltijd drinken. Het wilgeroosje wordt ook gebruikt om de menopauze te vergemakkelijken. Je moet gedroogde bloemen nemen, een halve liter wodka inschenken en een maand trekken. Deze tinctuur moet u driemaal daags 30 druppels met een lepel water innemen. Zo'n medicijn zal je helpen om lange tijd van hoofdpijn af te komen, van wallen, van frequente hartslag.

Recepten genezing infusie Koreni smalbladig

 • Recept nummer 1 : 15 g gemalen medicinale grondstoffen (bovengrondse delen van een medicinale plant) giet 200 ml kokend water en laat 60 minuten trekken, filtreer vervolgens in schone vaat en neem driemaal daags 1 eetlepel (15 ml),
 • Recept nummer 2: 1 eetlepel medicinale grondstoffen (wortels en wortelstokken) giet 200 ml kokend water en laat 45 minuten trekken, filter vervolgens in schone vaat. Neem de infusie 3 keer per dag, 15 ml voor hoofdpijn en slapeloosheid,
 • Recept nummer 3: 1 eetlepel medicinale grondstoffen (bladeren) wordt 200 ml kokend water gegoten en gedurende twee uur geïnfuseerd en vervolgens in schone vaat gefiltreerd. Neem het geneesmiddel driemaal daags 1 eetlepel (15 ml) met bloedarmoede en driemaal daags 1/3 kopje voor chronische cystitis,
 • Recept nummer 4: 2 eetlepels medicinale grondstoffen giet 400 ml kokend water en laat gedurende 6 uur trekken, filter vervolgens in schone vaat. Deze infusie wordt gebruikt als een extern middel voor otitis, voor dit doel wordt een tampon goed bevochtigd in de infusie en geïnjecteerd in de ooropening.

Gebakken kruidenthee brouwen

Traditioneel in Rusland werd de genezende drank van smalbladige wilgenzaad bereid in een samovar. Droog gras werd met sleutel, heet water uitgegoten, men liet het ongeveer 10 minuten trekken, waarna mensen van geurige thee genoten. In moderne omstandigheden passen porseleinen, keramische of glazen schalen perfect bij de genezende drank. Voorbereiding en wijze van gebruik:

 • Voor het brouwen van een drankje is het voordeliger om geen gewoon droog gras te hebben, maar eerder een gefermenteerd gekookt blad. Het heeft een heerlijk bloem- en fruitaroma. Voor het brouwen heb je 2-3 eetlepels nodig. gefermenteerde copor thee,
 • Gebruik een bron of gezuiverd water om een ​​genezend drankje te bereiden,
 • Kook 0,5 liter water. Giet kokend water over de theepot, giet thee op de bodem, vul met 1/3 water. Laat het gras 5 minuten staan ​​en voeg dan het resterende water toe. Wikkel geen vaat met infusie, laat de drank 10 minuten koken.
 • Na het drinken van vers bereide Ivan-thee, wordt in de resterende theeblaadjes tot 5 keer gekookt water toegevoegd. Tegelijkertijd behoudt de drank zijn helende eigenschappen,
 • Ready Ivan-thee wordt maximaal 4 dagen op een koele plaats bewaard.

Gekookt korenhout drogen

Om rauwe Russische genezers als volgt in de schaduw te drogen:

 • de bladeren draaien overdag op een donkere plaats,
 • draai de bladeren in de handen totdat het sap eruit komt,
 • spreid dergelijke "sigaren" uit op een bakplaat
 • bedek ze met een natte doek
 • laat gedurende 10 uur in de schaduw liggen voor de uitvoering van het gistingsproces en het verschijnen van fruitgeur,
 • laat dan de bladeren los,
 • verspreid op een bakplaat,
 • zet in de oven om te drogen op 100 graden Celsius gedurende 40 minuten,
 • Russische genezers adviseren u om ruwe Kopor-thee in een glazen pot te bewaren.

Opgemerkt moet worden dat u Ivan-thee veilig kunt kopen bij de apotheek. De houdbaarheid is meestal niet meer dan 3 jaar.

Botanische beschrijving

Ivan thee of smalbladige kookkruid (Lat. Chamaenerion angustifolium, Engels. Wilgeroosje, Grote wilg, Rosebay wilg) is een overblijvend kruid dat behoort tot de Cyprische familie, dat een hoge groei van stengels (tot 1,5 meter), sterke wortels en het vermogen voor snelle vegetatieve reproductie door wortelprocessen veroorzaakt.

De bladeren van wilgenthee zijn scherp, lancetvormig, bovenop zijn glanzend, donkergroen van kleur, van onderen - van beneden zijn ze grijsgroen, paarsrood, soms lichtroze. De bladeren bereiken een lengte van 120 mm en een breedte van 2 cm. Langs de randen zijn de bladeren geheel of bedekt met kleine kruidnagels.

De bloeiwijze bloeit in de zomer, van juni tot augustus, in roze, lichtroze of witte bloemen (bloeitijd is ongeveer een maand). Bloemen van wilgenzaad zijn biseksueel, met dubbele bloemdek, vierledig. De diameter van de bloemen - De bloemen worden verzameld in borstels tot 45 cm lang.De Euphorbia is een goede honingplant.

De vruchten van wilgachtige thee zijn vergelijkbaar met peulen, die kale, langwerpige zaden bevatten bedekt met witte haren. De vruchten rijpen binnen weken na het einde van de bloei in augustus - september.

Ivan-thee groeit overal, op het noordelijk halfrond van de aarde, maar geeft er de voorkeur aan zich te vestigen op open plekken en brandwonden (beschouwd als een indicator voor open plekken en branden) en verdwijnt geleidelijk naarmate bomen teruggroeien na een ramp. Kiprey groeit ook overvloedig langs wegen (op taluds).

Het gebruik van Ivan-thee in het huishouden

Economisch gebruik van smalbladig wilgenkruid is niet beperkt tot traditionele geneeskunde. Maak van de stengels van de plant de stof en draai het touw. De wortelstokken, met een zoete smaak, worden rauw of gekookt gegeten, en ook gedroogd, gebakken, gemalen en bereid als koffie. Daarnaast wordt bloem gemaakt van gedroogde wortels voor het bakken van pannenkoeken en dieetbrood.

Jonge bladeren en scheuten van wilgenthee worden vers geconsumeerd, in soepen en groene salades gedaan en vooral de beroemde "Koporsky-thee" bereid. Koporsky-thee geneest slapeloosheid, hoofdpijn en helpt de darmen. Sommige auteurs beweren dat Koporsky-thee prostaatadenoom behandelt.

Koporsky thee bereidingswijze: doe de bladeren van wilgenthee in een porseleinen ketel, giet kokend water en laat het water onmiddellijk uitlekken, giet vervolgens kokend water opnieuw en laat 5 minuten trekken, bedek met een handdoek of servet.

Geneeskrachtige eigenschappen en toepassing van Ivan-thee

De helende eigenschappen van wilgenthee zijn te wijten aan de rijke chemische samenstelling, die helaas nog steeds niet goed wordt begrepen. Het is bekend dat de bladeren van wilgenzaad rijk zijn aan vitamine C, caroteen, tannines, slijm, coumarines, alkaloïden en andere verbindingen. Alle delen van de plant bevatten mangaan, ijzer, enz. (100 gram groene thee bevat 23 mg ijzer, 1,3 mg nikkel, 16 mg mangaan, 1,3 mg titanium, 0,44 mg molybdeen en 6 mg boor). IJzer, mangaan en koper stimuleren de bloedvorming en verbeteren de immuniteit, wat nuttig is voor inefficiënt werk van het spijsverteringsstelsel.

Het is betrouwbaar bekend dat de infusie van kruidwilgenkruid nuttig is bij gastritis en andere ontstekingen van het slijmvlies van de maag en darmen (colitis, enterocolitis), evenals in zweren van de maag en darmen. Infusie verlicht pijn en helpt het werk van het spijsverteringskanaal te normaliseren.

water Infusie van wilgenbladeren: neem 3 el. lepels gemalen bladeren van smalbladig fireweed, giet 200 ml kokend water (1 kop), kook gedurende 15 minuten op laag vuur en langzaam afkoelen. Zeef het gras door een gaasje of zeef, pers de grondstof in een glas en breng het volume vloeistof op het oorspronkelijke volume met gekookt water. Infusie wordt aanbevolen voor binnenshuis (1 el. Lepel 3 maal daags voor de maaltijd) en voor uitwendig gebruik.

Waarschuwing! Ivan-thee en daarop gebaseerde medicijnen zijn gecontra-indiceerd tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Literaire bronnen:

 1. L. Pastushenkov, A. L. Pastushenkov, V. L. Pastushenkov Geneeskrachtige planten: gebruik in traditionele geneeskunde en leven L .: Lenizdat, 1990.
 2. Koshcheev A. K. Wilde eetbare planten in onze voeding. - M.: Food industry, 1981. - 258 p.

Loading...

Populaire Categorieën