Studie van ontlasting voor dysbiose

De analyse van ontlasting voor dysbacteriose wordt meestal voorgeschreven als onderdeel van de diagnose van darmpathologie.

Intestinale dysbiose (dysbiose) is een syndroom dat wordt gekenmerkt door een verandering in de microbiële samenstelling van de dikke darm. De laboratoriumdiagnose van dysbiose begint met de bacteriologische analyse van ontlasting. In de regel vertelt de behandelend arts niet alleen over waar hij zich moet laten testen, maar ook over hoe hij zich goed moet voorbereiden. Naleving van de regels voor bereiding en verzamelingstechnieken beïnvloedt grotendeels de betrouwbaarheid van het resultaat van de studie van darmflora.

Voor de kwalitatieve en kwantitatieve bepaling van pathogene vormen van micro-organismen in 1 g feces wordt een tankanalyse gebruikt - uitzaaien van feces op voedingsmedia.

Wanneer een fecale dysbacteriosis-test is geïndiceerd

Verdenking van onbalans van de microbiële flora kan tekenen van ziekte veroorzaken, die zich lange tijd manifesteren en niet om andere redenen.

 • verlies van eetlust
 • algemene malaise,
 • hoofdpijn
 • verminderde immuniteit
 • allergie,
 • schending van de normale gewichtstoename bij kinderen.

 • verminderde stoelgang, pijnlijke stoelgang,
 • winderigheid, opgeblazen gevoel, gerommel,
 • kramp in de buik,
 • misselijkheid, boeren, onaangename smaak in de mond.

Ontlasting van de ontlasting wordt bepaald door de lokalisatie van dysbiotische veranderingen: enterale diarree is een teken van dysbiose in de dunne darm. Als gevolg van een schending van de opname van voedingsstoffen, neemt het volume van fecale massa's toe, feces stinkende, schuimig. Overtreding van de ontlasting van het colitis-type duidt op dysbiose met lokalisatie in de dikke darm. Het volume van de ontlasting is in dit geval vaak schaars, met een mengsel van slijm, gestreept met bloed.

Verminderde intestinale absorptie van essentiële voedingsstoffen gedurende een lange tijd kan hypovitaminose, eiwit-energie-deficiëntie, verminderde ionenbalans, calcium-deficiëntie veroorzaken en heeft de volgende manifestaties:

 • stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, cognitieve achteruitgang,
 • droge en bleke huid en slijmvliezen,
 • jeukende huid
 • dofheid en broos haar, nagels pellen,
 • afname van botmineralisatie
 • hoekige stomatitis.

Voorbereiding voor analyse van ontlasting voor dysbiose

Een week voor het onderzoek worden antibiotica en andere geneesmiddelen die de microbiële flora beïnvloeden, evenals ontlastingsparameters, geannuleerd. Een stoel bedoeld voor testen moet op natuurlijke wijze worden gevormd en er mogen geen klysma, laxeermiddelen of rectale zetpillen worden gebruikt.

De analyse van ontlasting voor dysbacteriose kan alleen de aanwezigheid ervan onthullen, aanvullend onderzoek is noodzakelijk om de oorzaken te bepalen.

Het is verboden om materiaal te verzamelen voor onderzoek eerder dan twee dagen na de röntgencontraststudie van het spijsverteringskanaal. Aan de vooravond van het nemen van een fecesanalyse voor dysbacteriose, is het noodzakelijk om producten uit het dieet uit te sluiten die bijdragen aan het kleuren van feces, overmatige gasvorming, diarree of constipatie.

Urine of vaginale lozingen mogen niet in het te analyseren materiaal komen, daarom moet de blaas vóór het verzamelen van ontlasting worden geleegd en vervolgens met zeep en water worden gewassen zonder additieven of smaakstoffen te schuimen.

Je moet zorgen voor de tank waaruit de ontlasting wordt verzameld. Dit kan een droog en schoon vat zijn; als er geen is, kunt u een plastic film op het oppervlak van de toiletpot bevestigen. Onmiddellijk na stoelgang moet ontlasting uit verschillende gebieden worden verzameld in een steriele plastic container met behulp van een speciale spatel ingebouwd in het deksel. Voor de analyse van dysbacteriose heeft u ongeveer 10 ml biomateriaal nodig. De ontlasting wordt binnen drie uur na het verzamelen aan het laboratorium geleverd. Het is toegestaan ​​om het materiaal gedurende zes uur in een koelkast bij een temperatuur van +3 tot +7 ° C op te slaan, bij langere opslag wordt de betrouwbaarheid van de resultaten als verminderd beschouwd.

Tijdens de analyse van feces voor dysbacteriose worden de concentratie en verhouding van normale, voorwaardelijk pathogene en pathogene micro-organismen bepaald.

Normale darmmicroflora en zijn functies in het lichaam

Microbiële flora is noodzakelijk voor het leven van het lichaam. In de darm van een gezond persoon zijn normaal 400 - 500 stammen van verschillende micro-organismen aanwezig. Ze zorgen voor een normale spijsvertering, zijn betrokken bij de synthese en opname van vitamines, remmen de activiteit van pathogene microben.

Soms wordt een snelle methode gebruikt om dysbacteriose te diagnosticeren, waarvan de resultaten binnen een uur kunnen worden verkregen, maar met deze test wordt het gehalte in de ontlasting van bifidobacteriën en zijn eigen eiwit geschat.

Normale darmmicroflora vervult de volgende functies:

 • deelname aan de ontwikkeling van lokale immuniteit, de implementatie van de synthese van antilichamen die vreemde microflora onderdrukken,
 • verhoging van de zuurgraad van het medium (verlaging van de pH),
 • bescherming (cytoprotectie) van het epitheel, waardoor de weerstand tegen carcinogene en pathogene factoren wordt verhoogd,
 • inbeslagname van virussen, preventie van kolonisatie van het lichaam door vreemde micro-organismen,
 • bacteriële enzymen breken voedingsstoffen af ​​en vormen zo verschillende verbindingen (amines, fenolen, organische zuren en andere). Onder invloed van enzymen vindt ook galzuurtransformatie plaats.
 • deelname aan de uiteindelijke ontleding van onverteerde voedselresten,
 • het lichaam voorzien van voedingsstoffen, de synthese van vetzuren met laag molecuulgewicht, die de energiebron zijn voor darmcellen,
 • de vorming van gassamenstelling, de regulatie van peristaltiek, verhoogde absorptie in de darm,
 • synthese van vitamines van groep B, nicotinezuur, foliumzuur en pantotheenzuur, vitamine K, waardoor de opname van calcium, magnesium, ijzer,
 • deelname aan de mechanismen van regulatie van herstelprocessen tijdens de vernieuwing van darmepitheelcellen,
 • synthese van een aantal aminozuren en eiwitten, metabolisme van vetten, eiwitten, koolstof, gal en vetzuren, cholesterol,
 • gebruik van overtollig voedsel, de vorming van fecale massa's.

Bij een gezond persoon wordt een dynamisch evenwicht in de darm gehandhaafd tussen het gastheerorganisme, micro-organismen die het bevolken en de omgeving. Overtreding van de kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling van microflora veroorzaakt dysbacteriose.

Gewoonlijk is dysbacteriose een gevolg of complicatie van ziekten van de darmpathologie of irrationele antibioticatherapie.

Analyse van ontlasting voor dysbiose

Voor de kwalitatieve en kwantitatieve bepaling van pathogene vormen van micro-organismen in 1 g feces wordt een tankanalyse gebruikt - uitzaaien van feces op voedingsmedia. Bacteriologisch zaaien wordt gebruikt om darminfecties en bacteriocarrier te diagnosticeren. Het materiaal voor bakposeva wordt in een steriele container met een conserveermiddel geplaatst, waarna een zuivere cultuur van het micro-organisme wordt geïsoleerd, de eigenschappen ervan worden bestudeerd en het aantal kolonievormende eenheden (CFU) wordt geteld.

Hoeveel fecale dysbacteriose wordt er gedaan? In de regel is de wachttijd twee dagen tot een week. Soms wordt een snelle methode gebruikt om dysbacteriose te diagnosticeren, waarvan de resultaten binnen een uur kunnen worden verkregen, maar met deze test wordt het gehalte in de ontlasting van bifidobacteriën en zijn eigen eiwit geschat.

De decoderingsanalyse van ontlasting voor dysbiose wordt uitgevoerd door de behandelend arts, rekening houdend met de geschiedenis en klinische manifestaties van de ziekte.

Een beetje over intestinale micro-organismen

Meer dan 500 soorten micro-organismen bewonen de menselijke darmen. Hun taken zijn:

 • helpen bij het splitsen van stoffen die met voedsel zijn ingenomen tot een toestand die vrije doorgang door de wand in de bloedbaan mogelijk maakt,
 • slakken en gassen verwijderen die tijdens het verteringsproces ontstaan, rotten voorkomen,
 • versnelt de eliminatie van onnodige schadelijke stoffen
 • om het lichaam te ontwikkelen zonder enzymen voor het leven,
 • synthetiseer de nodige vitamines
 • zorgen voor deelname aan de synthese van componenten voor immuniteit.

Alle micro-organismen zijn verdeeld:

 • nuttig - voer de bovenstaande functies uit, behoud de gezondheid (bifidobacteriën - 95% van de totale samenstelling, lactobacilli tot 5%, escherichia),
 • voorwaardelijk pathogeen - wordt pathogeen in de aanwezigheid van de noodzakelijke omstandigheden (veranderingen in de zuur-base balans van het milieu, een daling van de immuniteit als gevolg van een lange of ernstige ziekte), stafylokokken, enterokokken, clostridia, Candida-schimmels kunnen bacteriën "verraders" worden
 • schadelijk of pathogeen - ze komen het lichaam binnen en veroorzaken darmaandoeningen (Salmonella, Shigella).

Helicobacter pylori zijn gelokaliseerd in het pylorus-gebied. Ze zijn een van de belangrijke oorzaken van gastritis, maagzweren en kanker. Hun vrijlating uit het speeksel en de ontlasting van een besmette persoon is mogelijk. Gevonden in 2/3 van de bevolking.

Decoderende analyse van feces voor dysbacteriose geeft informatie over de kwantitatieve en kwalitatieve samenstelling van microflora, waarschuwt voor gevaarlijke afwijkingen. Volgens de methode om energie te verkrijgen, verdelen micro-organismen:

 • aëroob - alleen levensvatbaar in aanwezigheid van zuurstof (enterobacteriën, lactobacillen, streptokokken, stafylokokken, schimmels),
 • anaëroob - ontwikkelen zonder zuurstof, zijn resistent (bifidobacteriën, enterokokken, clostridia).

Normaal gesproken wordt het menselijk lichaam beschermd tegen de verspreiding van bacteriële flora en schimmels vanuit de darmen naar de maag en andere delen van het spijsverteringskanaal. De obstakels zijn:

 • zoutzuur van maagsap, waardoor bepaalde soorten micro-organismen worden vernietigd,
 • de aanwezigheid van een ileocecale klep op de grens tussen het ileum (de laatste in de dunne darm) en de blindedarm (het eerste deel van de dikke darm),
 • glad spierstelsel dat peristaltische golfachtige bewegingen reguleert om de inhoud in één richting te duwen - van de dunne tot de dikke darm.

Dit gebeurt bij een gezond persoon. De analyse van ontlasting voor dysbacteriose kan de overtreding van afweermechanismen aantonen.

Wanneer moet een ontlastingstest voor dysbacteriose worden doorstaan?

Dysbacteriose is geen ziekte, maar een gevolg van een ziekte. Leidt er meestal naar:

 • chronische pathologie van het spijsverteringsstelsel,
 • het resultaat van ontstekingsprocessen in de darmen met enterocolitis van verschillende etiologieën,
 • gebruik van hoge doses en lange antibioticakuren.

Veranderingen in gezondheidstoestand kunnen worden veroorzaakt door een afname van het aandeel nuttige micro-organismen en een toename van de vermenigvuldiging van voorwaardelijk pathogeen en ongedierte. Er zijn geen specifieke symptomen. Maar gezien het falen van de darmfunctie van de patiënt, moeten we verwachten:

 • verminderde stoelgang (afwisselend diarree en constipatie),
 • opgeblazen gevoel (winderigheid) als gevolg van verhoogde gistingsprocessen in de darm,
 • aanvallen van koliek,
 • het verschijnen van onverteerde residuen van voedingsvezels, slijm, bloed in de ontlasting,
 • verlies van eetlust, onvoldoende gewichtstoename bij kinderen,
 • veel voorkomende allergische reacties
 • aanhoudende plaque op de tong, tanden, slechte adem,
 • bloedend tandvlees,
 • verhoogd haarverlies, broze nagels,
 • vlekken op de huid en droogheid
 • tekenen van verminderde immuniteit, die kunnen worden beoordeeld aan de hand van frequente verkoudheid, problemen met de behandeling.

Patiënten krijgen het noodzakelijke onderzoek voor diagnose voorgeschreven. Om de rol van verminderde darmflora te achterhalen, zal de arts een analyse van darmdysbiose voorschrijven. De studie wordt getoond aan patiënten op de achtergrond van chemotherapie en radiotherapie voor de selectie van ondersteunende behandeling.

Hoe te testen op darmdysbiose?

Om betrouwbare resultaten te verkrijgen, is het niet voldoende om een ​​aantal gekwalificeerde specialisten en een goed uitgerust laboratorium te hebben. U moet voldoen aan de vereisten voor de voorbereiding op de analyse en de ontlasting op de juiste manier verzamelen.

De analyse voor dysbacteriose kan als betrouwbaar worden beoordeeld als in de voorgaande drie dagen voedingsmiddelen die fermentatieprocessen bevorderen, van het dieet werden uitgesloten. Deze omvatten:

 • alcohol,
 • bieten,
 • Vlees- en visgerechten.

Drie dagen vóór de test, stop met het gebruik van medicijnen zoals:

 • antibiotica,
 • laxeermiddelen van welke aard dan ook (inclusief rectale zetpillen, ricinusolie en vaseline-olie).

Goed wassen met zeep en kruis voordat ontlasting. Wacht tot spontane ontlasting om materiaal te verzamelen, gebruik geen laxeermiddelen. Deze vereiste is moeilijk voor mensen met aanhoudende constipatie. Verzamel ontlasting in een steriele container, zonder urine. Steek het deksel stevig dicht.

In aanwezigheid van bloedige afscheidingen of onzuiverheden van slijm moeten deze worden opgenomen in het verzamelde materiaal. Het kind moet in een pot zitten, vooraf worden gewassen en gespoeld met kokend water.

Voor onderzoek is ongeveer 10 g uitwerpselen voldoende, in volume is dit gelijk aan een theelepel. De initialen en achternaam van de patiënt moeten op het deksel van het vat worden vermeld; voor het kind de geboortedatum, het tijdstip en de datum waarop de analyse is uitgevoerd.

Ideaal voor het voltooien van de testomstandigheden voor dysbacteriose is de snelle levering van de tank aan het laboratorium (niet later dan 40 minuten). Stel een periode van twee uur voor. Mag maximaal vier uur in de koelkast worden bewaard, maar niet in de vriezer. Hoe langer de vertraging, hoe meer anaërobe micro-organismen zullen sterven door contact met lucht. En het verstoort de resultaten.

Welke methoden worden dysbacteriose gedetecteerd?

De arts stelt voor om de ontlasting door te geven, eerst op een algemene analyse, die koproskopii of scatologie wordt genoemd. Het wordt uitgevoerd door microscopie van een druppel verdunde gedestilleerd water-ontlasting.

 • slijm
 • elementen van ontsteking,
 • onverteerde voedingsvezels,
 • rode bloedcellen
 • vette insluitsels
 • wormen eieren,
 • cystische vorm van parasieten.

Nauwkeurige telling van het aantal bacteriën wordt niet uitgevoerd. Daarom is de registratie van een overtreding van het spijsverteringsproces belangrijk voor de arts. Om de redenen te verduidelijken, wordt biochemisch of bacteriologisch aanvullend onderzoek aangesteld.

Biochemische methode

Met biochemische analyse van ontlasting voor dysbacteriose kunt u binnen een uur resultaten krijgen. De methode is gebaseerd op het vermogen van bacteriën om vetzuren af ​​te scheiden. Door het type zuurgehalte te analyseren, worden micro-organismen onderscheiden en wordt de lokalisatie in de darm bepaald.

De voordelen van de methode zijn:

 • relatieve snelheid
 • mogelijkheid om de leveringstijd aan het laboratorium tot een dag te verlengen,
 • de veiligheid van het materiaal in vriescondities in de koelkast,
 • nauwkeurigheid van informatie.

Voor een juiste verzameling, in tegenstelling tot het reeds getoonde schema, is het noodzakelijk:

 • zorg voor een periode van ten minste twee weken na antibioticatherapie,
 • vrouwen onthouden zich van testen als hun menstruatie niet volledig is afgelopen,
 • raap stukken ontlasting op uit verschillende delen.

 • azijnzuur 5.35 - 6.41,
 • propyleen 1,63-1,95,
 • olie 1.6–1.9.

Op basis van de concentratie vetzuren wordt een conclusie getrokken over de mogelijke samenstelling van micro-organismen in de darm.

Bacteriologische zaaimethode

Bacteriologische uitwerpselen voor dysbacteriose meer tijdrovende onderzoeksmethode. De analyse moet zo snel mogelijk na de ontlasting worden uitgevoerd.

Bacteriën vermenigvuldigen zich in 4-5 dagen. Hoeveel analyse wordt uitgevoerd op dysbacteriose bepaalt de tijd besteed aan het groeiproces. Ze zijn veel meer dan in biochemisch onderzoek, omdat het niet alleen nodig is om een ​​kwantitatieve indicator te tellen, maar ook om micro-organismen te identificeren aan de hand van hun eigenschappen. De resultaten worden geteld in CFU / g (kolonievormende eenheden).

De normale verdeling van micro-organismen moet voldoen aan het volgende schema:

 • bifidobacteria 10 8 –10 10,
 • lactobacilli en Escherichia 10 6 –10 9,
 • streptokokken 10 5 –10 7,
 • niet-hemolytische stafylokokken 10 4 –10 5,
 • Clostridiums 10 3 –10 5,
 • voorwaardelijk pathogene enterobacteriën 10 3 –10 4,
 • hemolytische stafylokokken minder dan 103 CFU / g.

Het aantal bacteriën bij zuigelingen tot één jaar wanneer borstvoeding verschilt van volwassenen:

 • bifidobacteriën vormen 10 10 - 10 11,
 • lactobacilli 10 6 –10 7.

De nadelen van de methode zijn:

 • significante vervorming van de resultaten afhankelijk van de vertraging in de levering van materiaal,
 • gebrek aan verantwoording voor slijmvliezen in de dikke darm,
 • dood van anaërobe micro-organismen door contact met zuurstof.

Wat laat fecesanalyse voor dysbacteriose zien?

Volgens de resultaten van alle onderzoeken wordt de analyse van dysbacteriose bij volwassenen uitgevoerd. Het houdt rekening met de geselecteerde micro-organismen en hun aantal:

 1. Pathogene enterobacteriën geven duidelijk de bron van de ziekte aan. Hun normaalwaarde mag niet of kwantitatief niet hoger zijn dan 104 CFU / g (salmonella, protea, enterobacteriën, pestbacillus). De aanwezigheid in de analyse geeft het gevaar voor de gezondheid van de patiënt aan.
 2. De groei van lactose-negatieve enterobacteriën (bijvoorbeeld Klebsiella, karteling) gaat gepaard met een daling van de immuniteit in de postoperatieve periode, met langdurige antibioticatherapie.
 3. Het verhoogde gehalte aan voorwaardelijk pathogene microben (Escherichia coli, clostridia, stafylokokken) is mogelijk met dyspeptische symptomen, constipatie, misselijkheid, huidziekten. Staphylococcus is vooral gevaarlijk voor pasgeborenen en baby's jonger dan één jaar oud. Ze veroorzaken niet alleen een overtreding van de assimilatie van voedsel, maar veroorzaken ernstige longontsteking, meningitis, endocarditis. Sepsis is dodelijk. Detectie van een staph-infectie op de kraamafdeling vereist volledige sluiting en sanering.
 4. Overmatig gehalte bij de analyse van Escherichia coli kan worden geassocieerd met infectie door parasieten, wormen.
 5. Paddenstoelen van het geslacht Candida zitten in kleine hoeveelheden in elke persoon. Groei is mogelijk als reactie op het gebruik van antibiotica. Maar in andere gevallen duidt het op foci van schimmellaesies in de mond, op de geslachtsorganen, in het gebied van de anus.

De resultaten van de analyse moeten zorgvuldig worden behandeld, zowel wat betreft het voorkomen van de ontwikkeling van de ziekte in de toekomst als bij het kiezen van de optimale behandeling.

Indicaties voor het testen op dysbacteriose voor volwassenen en kinderen

De studie van de darmflora wordt uitgevoerd bij het identificeren van de volgende symptomen:

 • verstoord proces van normale ontlasting (constipatie of acute diarree)
 • kwellende winderigheid en pijn in de buik,
 • slijmerige onzuiverheden bij ontlasting,
 • feces groenachtig gekleurd.

Dezelfde symptomen kunnen spreken over de aanwezigheid van de Helix-bacterie in de maag, daarom is in elk geval een diagnose vereist.

Als dysbacteriose voor volwassenen en kinderen van de middelbare school geen speciale schade aan de gezondheid toebrengt, zullen zich bij een pasgeborene een aantal pathologische ziekten ontwikkelen met gevolgen.

De analyse van feces voor dysbacteriose bij kinderen en volwassenen maakt het mogelijk om een ​​heel complex van chronische of verborgen ziekten van het maagdarmkanaal (maagdarmkanaal) te identificeren. Het onafhankelijke proces van het behandelen van de bewegingen in de darmen heeft veel consequenties. Alleen een competente decodering van laboratoriumresultaten door een specialist maakt het mogelijk om een ​​definitieve diagnose en behandelingskuur te stellen, omdat de microflora vrij kwetsbaar is.

Voorbereiding op de levering van biomateriaal voor onderzoek

De betrouwbaarheid van laboratoriumresultaten staat in directe verhouding tot hoe goed de voorbereiding is gemaakt voor het verzamelen van stoelgangen voor analyse:

 • Het resultaat, hoeveel pathogene micro-organismen in de darm, kunnen het eten van vlees smeren.

Vlees bevat hemoglobine, wat het positieve resultaat van de analyse beïnvloedt, is niet in het voordeel van de patiënt.

 • In de voorbereidingsperiode voor het verzamelen van biologisch materiaal wordt aanbevolen om thermisch verwerkt voedsel te eten.

Dit feit is van toepassing op fruit, groenten, vis enzovoort.

 • Groenten en fruit van rode kleur, ongeacht hoeveel ze koken, zullen ook een vals onderzoeksresultaat vertonen.

Deze factor wordt verklaard door de aanwezigheid van ijzer in rode producten. Daarom is het noodzakelijk om af te zien van een dieet met rood voedsel.

 • Het maakt niet uit hoeveel wetenschappelijk onderzoek bewijst dat een laxeermiddel tijdens de ontlasting de analyse niet beïnvloedt, toch niet.

Neem bij constipatie geen laxeermiddel voor een succesvolle test op dysbiose - dit geeft een vals positief resultaat. Hetzelfde geldt voor het gebruik van rectale zetpillen voor typische doeleinden.

 • De lijst met geneesmiddelen die worden aanbevolen om te stoppen met het innemen van ten minste 2-3 dagen vóór het verzamelen van de ontlasting, bevat antibiotica en probiotica.

U moet eerst uw arts raadplegen over het stoppen van de medicatie of over hoeveel u de dosis medicijnen moet verlagen.

Analyse van ontlasting voor voorbereiding op dysbiose:

 • Voor volwassenen is de voorbereiding op de al directe inzameling van biomateriaal eenvoudig: voor-urineren, douchen, het verzamelen van ontlasting in een steriele container.
 • Bij kinderen zijn de omstandigheden bijna hetzelfde, alleen de ouder verzamelt materiaal en kiest fragmenten uit verschillende delen van de ontlasting.
 • Bij een pasgeborene worden de ontlasting verzameld uit een schone luier, na een grondig uitgevoerde procedure voor het reinigen van de geslachtsorganen.

Hoeveel biomaterialen er ook worden verzameld, meer dan 20 ml wordt niet gebruikt.

Het ontcijferen van de resultaten van de analyse van ontlasting voor dysbiose

De darmpopulatie heeft ongeveer enkele honderden triljoen microben. De figuur is angstaanjagend, maar zonder hen zou een persoon geen volwaardige levensstijl kunnen leiden, wat fataal zou zijn. de tabel toont hoeveel bacteriën de darmen moeten bevatten voor het normale leven, en hoeveel pathogene virussen erin aanwezig kunnen zijn.

Bacteriën intestinale microfloraNorm bij pasgeborenen en kinderen tot 1 jaarNorm bij kinderen van middelbare en middelbare schoolleeftijdNorm bij volwassenen
lactobacillen10*6–10*710*7–10*810*6–10*8
bifidobacteriën10*10–10*1110*9–10*1010*8–10*10
Bacteroides10*7–10*8107–10810*7–10*8
Escherichia10*6–10*710*7–10*810*6–10*8
Eneterokokki10*5–10*710*5–10*810*5–10*8
peptostreptokokki10*3–10*510*5–10*610*5–10*6
Saprofytische Staphylococcus≤10*4≤10*4≤10*4
Candida≤10*3≤10*4≤10*4
clostridia≤10*3≤10*5≤10*5
Pathogene staphylococcusafwezigheid (0)
Pathogene enterobacteriënafwezigheid (0)

Veranderingen in de numerieke indicator van bacteriën in onderzoeken duiden op de nederlaag van de darmflora bij kinderen, volwassenen en pasgeborenen door pathogene pathogenen. De redenen voor het inslikken van negatieve stammen kunnen verborgen zijn in de eenvoudige niet-naleving van de regels voor persoonlijke hygiëne, met betrekking tot kinderen en volwassenen. Voor een pasgeborene is de belangrijkste beschermer van microflora niet zozeer voeding, maar de ouder.

Belangrijkste diagnostische functies

De analyse van een ontlastingsmonster voor dysbacteriose is een laboratoriumtest die het gehalte aan bacteriën en andere micro-organismen in de darmsecties bepaalt. De waarde van nuttige microflora voor de menselijke gezondheid is zelfs bekend bij mensen die niet verbonden zijn met medicijnen. In het menselijk lichaam, en vooral in het spijsverteringskanaal (maagdarmkanaal), zijn er meer dan 1.000 bacteriën, vertegenwoordigd door een breed scala aan soortenkenmerken.

Deze micro-organismen zijn actief betrokken bij de spijsverteringsprocessen en de assimilatie van de noodzakelijke voedingsstoffen voor voldoende menselijke activiteit. Daarom heeft een verandering in hun kwantitatieve of kwalitatieve samenstelling onmiddellijk invloed op de disfunctie van een spijsverteringsorgaan, die optreedt in een acute of chronische vorm. In sommige gevallen kan dysbacteriose zich latent (latent) ontwikkelen en zich manifesteren bij de minste negatieve factor (bijvoorbeeld stress).

Meestal wordt dit onderzoek aan kinderen voorgeschreven, omdat ze het meest vatbaar zijn voor dysbiose. Het kan zich ontwikkelen tijdens infectie tijdens de borstvoeding, door vuile handen, of vanwege het feit dat om de een of andere reden de juiste microflora geen tijd had om zich te vormen in de darmen van een kind. Bovendien wordt de ziekte vaak opgemerkt na langdurige antibioticatherapie, omdat niet alleen pathogenen worden vernietigd, maar ook nuttige.

Pathologie manifesteert zich meestal in een aandoening van het spijsverteringskanaal - diarree, constipatie, winderigheid en buikpijn. Dan komen de uitgebreide symptomen van intoxicatie van het lichaam - uitdroging, tachycardie, enz. - samen. Alle bacteriën die in de darmen leven zijn verdeeld in drie groepen:

 • normale of nuttige micro-organismen (lactobacilli, bifidobacteria en Escherichia) - ze bieden voldoende activiteit van het spijsverteringsstelsel en een soort bescherming tegen schadelijke microben,
 • voorwaardelijk pathogeen (candida, clostridia, enterokokken, staphylococcus), die onder invloed van bepaalde factoren pathogeen kunnen worden en kunnen leiden tot het optreden van verschillende ziekten,
 • pathogene micro-organismen (salmonella, shigella en anderen), die, wanneer ze in het menselijk lichaam en in het bijzonder in de darm worden afgegeven, de ontwikkeling van ernstige infectieziekten veroorzaken.

Normale indicatoren van darmflora

Zoals hierboven vermeld, leven ongeveer duizend verschillende soorten micro-organismen in de darmen van een gezond persoon, maar het is niet logisch om ze allemaal in de analyse te identificeren. Bovendien zal het een te lang en moeizaam proces zijn. Om de toestand van de microflora te beoordelen, worden alleen bepaalde soorten bestudeerd, waarvan de hoeveelheid rechtstreeks de normale werking van het organisme bepaalt.

Bifidobacteriën

Deze soort is goed voor bijna 95% van de gehele darmflora. Bifidobacteriën zijn betrokken bij de synthese van B-vitamines (B1, In2, In3, In5, In6, In12), evenals vitamine K. Bovendien dragen ze bij aan de opname van vitamine D. Door speciale stoffen te produceren die nodig zijn voor vitale activiteit, beschermen ze het menselijk lichaam tegen 'schadelijke' bacteriën, waardoor ze bijdragen aan het behoud van de immuniteit. Indicatoren die als norm worden genomen bij zuigelingen (tot 1 jaar) zien eruit als 10 10-10 11 CFU / g, voor kinderen ouder - 10 9-10 10 CFU / g, en voor volwassenen - 10 8-10 10 CFU / g.

Een verandering, dat wil zeggen een afname van het gehalte aan bifidobacteriën, kan optreden als gevolg van:

 • antibiotica, NSAID's (niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen), zoals aspirine, analgin, evenals laxeermiddelen,
 • onevenwichtige voeding (teveel of gebrek aan vet, eiwitten of koolhydraten, onjuist eetpatroon, kunstmatige voeding),
 • chronische aandoeningen van het maagdarmkanaal (gastritis, cholecystitis, pancreatitis, maag- en darmzweren),
 • verminderde productie van enzymen (coeliakie, lactasedeficiëntie),
 • darm (salmonellose, dysenterie) en virale infecties,
 • pathologieën van het immuunsysteem (immuundeficiënties, allergieën),
 • verandering van klimaatzones, stressomstandigheden.

Lactobacillen

Deze micro-organismen zijn, ondanks het relatief lagere gehalte (ongeveer 4-6% van de gehele darmflora), net zo belangrijk als bifidobacteriën. Ze zorgen voor het behoud van het vereiste pH-niveau en de productie van de meeste stoffen: waterstofperoxide, melkzuur en azijnzuur, melkzuur en acidophilus.

Producten afgeleid van de vitale activiteit van lactobacillen worden door het menselijk lichaam gebruikt om schadelijke microben te neutraliseren en te vernietigen, en worden ook gebruikt om lactose te produceren. De snelheid van lactobacillus bij zuigelingen jonger dan 1 jaar is 106-107 CFU / g, bij kinderen ouder - 107-108 en bij volwassenen - 106-1010 CFU / g.

Escherichia (Escherichia coli)

Dit type bacteriën verschijnt sinds de geboorte in het menselijk lichaam en is er gedurende het hele leven. Hun rol is in de synthese van vitamine K en groep B, de verwerking van glucose en de productie van colicines (antibiotica-achtige stoffen), die de kwaliteit van het immuunsysteem verbeteren. De snelheid van Escherichia voor alle leeftijden is hetzelfde en ligt binnen 10 7-10 CFU / g.

De belangrijkste redenen die leiden tot een afname van het aantal van deze micro-organismen zijn de volgende:

 • antibiotica therapie
 • helminth infectie,
 • onevenwichtige voeding
 • darm- en virale infecties,
 • onregelmatig eten, vasten,
 • kunstmatige voeding (bij zuigelingen).

Bacteroides

Dit type micro-organisme heeft één hoofdfunctie - deelname aan het spijsverteringsproces, en meer specifiek de verwerking van vetten. In de regel zijn bacteroïden niet aanwezig in het lichaam bij pasgeborenen, maar verschijnen ze ongeveer vanaf de leeftijd van 8-9 maanden. Indicatoren van de norm voor alle patiënten, ongeacht hoe oud ze zijn, worden gekenmerkt door markeringen 10 7 -10 8 CFU / g.

Pathologische veranderingen in waarden omhoog of omlaag kunnen optreden bij het nemen van antibiotica of infectie met darm- en virale infectieziekten. Een toename van het aantal bacteroïden als gevolg van een lipidedieet, waarbij buitensporige hoeveelheden vet voedsel worden geconsumeerd, wordt ook vaak waargenomen.

Peptostreptokokki

Bij een gezond persoon leven deze bacteriën alleen in de dikke darm, en als ze in andere organen terechtkomen of in aantal toenemen, leiden ze tot ontstekingsziekten. Hun belangrijkste functie is deel te nemen aan de afbraak van melkproteïnen en koolhydraten. Als gevolg van hun vitale activiteit produceren ze ook waterstof, dat in de darm wordt omgezet in waterstofperoxide, waardoor het vereiste pH-niveau kan worden gehandhaafd.

Normaal gesproken bevat peptostreptokokk bij kinderen jonger dan 1 jaar 10 3-105 CFU / g, terwijl bij oudere en volwassen mensen hun indicatoren geen markeringen van 10-10-10 mogen achterlaten. Het aantal van deze soort kan toenemen bij het nemen van te veel koolhydraten, chronische aandoeningen van het spijsverteringskanaal of als gevolg van een infectie met darminfecties.

Enterokokken

Dit type bacteriën speelt een belangrijke rol bij de afbraak van koolhydraten en vitamines, evenals bij het handhaven van de immuniteit direct in de darm. Het aantal enterokokken mag niet prevaleren boven het aantal darmstokken, anders kan een bepaald aantal pathologieën ontstaan.

Normaal gesproken worden deze micro-organismen gevonden bij baby's tot een jaar in het bereik van 105-510 CFU / g, terwijl bij oudere kinderen en volwassenen de indicatoren tussen 105 en 108 CFU / g zouden moeten liggen. Het aantal soorten kan toenemen als gevolg van ondervoeding, verminderde immuniteit, voedselallergieën, immuunziekten, worminfecties, antibiotica-therapie (met resistentie tegen het medicijn) of een afname van het aantal Escherichia.

Stafylokokken

Er zijn twee soorten van deze micro-organismen - pathogene staphylococcus en saprofytische, die voorwaardelijk pathogeen zijn. De hemolytische, plasma-coagulerende soort van het micro-organisme wordt gerangschikt als de eerste, en de meest gevaarlijke is Staphylococcus aureus. De tweede groep omvat niet-hemolytisch en epidermaal.

Staphylococcus is geen verplicht onderdeel van de normale microflora van de colon- en dunne darmafdelingen - het komt van buitenaf het lichaam binnen samen met voedselproducten. In dit geval leidt de introductie van Staphylococcus aureus in de spijsverteringsorganen in de regel tot het optreden van toxische infecties.

Manieren van infectie met deze bacteriën zijn vrij divers, beginnend met vuile handen, voedsel en eindigend met nosocomiale infectieziekten. Waarden voor saprofytische stafylokokken worden beschouwd als normale waarden van ≤104 CFU / g, terwijl de pathogene uitgebreide ontlastingsanalyse voor dysbacteriose bij een gezond persoon helemaal niet zou moeten worden gedetecteerd.

Clostridia

Deze micro-organismen zijn betrokken bij de afbraak van eiwitten, wat leidt tot de afgifte van giftige stoffen indol en skatol.In kleine hoeveelheden zijn deze chemicaliën stimulerende middelen voor intestinale peristaltiek, wat helpt bij het verbeteren van zijn activiteiten in verband met de evacuatie van fecale massa's.

Met een toename van het aantal clostridia, respectievelijk, produceerden giftige stoffen veel meer, en dit kan de ontwikkeling van rottend dyspepsie veroorzaken. Een toename van micro-organismen in de feces wordt waargenomen bij overmatige consumptie van eiwitrijk voedsel. In de norm van deze bacteriën moet niet meer zijn: bij kinderen jonger dan één jaar 10 3 CFU / g, alle andere mensen 10 5 CFU / g.

Candida (gistachtige schimmelbacteriën)

Overschrijding van de normale indicatoren van het type candida (baby's tot een jaar - 10 3 CFU / g en andere leeftijdscategorieën - 10 4 CFU / g) leidt vaak tot fermentatie dyspepsie. Ook kan een significante toename van individuen van deze soort het optreden van candidiasis (spruw) van verschillende lokalisatie veroorzaken. De belangrijkste redenen voor de toename van het aantal kandidaten zijn als:

 • antibacteriële therapie die niet wordt gecombineerd met het gebruik van antischimmelmiddelen,
 • hormonale anticonceptiva, zwangerschap,
 • het overtollige gehalte aan koolhydraten in de voeding,
 • diabetes, stressvolle toestand.

Pathogene microflora

Natuurlijk, voordat de resultaten van de analyse worden ontcijferd, waarin het gehalte aan nuttige en voorwaardelijk pathogene bacteriën wordt weergegeven, zal de arts de pathogene microben eerst zorgvuldig onderzoeken (als ze worden gevonden). Zoals vaak zijn ze de belangrijkste reden die de patiënt naar het laboratorium leidde. Pathogene of pathogene microben zijn parasieten die in andere organismen leven en die verschillende besmettelijke ziekten kunnen veroorzaken, en darmziekten behoren tot de meest talrijk.

De belangrijkste veroorzakers van darminfecties zijn darmbacteriën Salmonella en Shigella. Darminfecties - een verzameling infectieziekten, gelokaliseerd in de spijsverteringsorganen. Infectie treedt op als gevolg van de penetratie van een pathogene microbe door de mond, meestal bij het drinken van water of het eten van voedsel. Er zijn ongeveer 30 van dergelijke ziekten: tyfus, cholera, botulisme, dysenterie, salmonellose, enz.

De meest onschuldige van hen is voedselvergiftiging. De pathogenen van deze pathologieën kunnen zelf micro-organismen zijn en door hen geproduceerde toxines (treedt op tijdens botulisme). Sommige pathogene microben kunnen leiden tot chronische gastritis, maagzweren en zelfs tumoren van de maag of darmen.

Salmonella

De bacterie veroorzaakt een ziekte die salmonellose wordt genoemd. Het belangrijkste kenmerk is een uitgesproken laesie van de darm, vergezeld van symptomen van intoxicatie. De belangrijkste dragers van de microbe zijn watervogels. Infectie treedt op als gevolg van het gebruik van rauw of slecht verwerkt rauw vlees of eieren, contact met dragers of met besmet water, evenals onvoldoende hygiëne van de handen.

De inname van een micro-organisme in het lichaam leidt tot een ziekte genaamd dysenterie, die gepaard gaat met een ernstige toxische laesie van het darmkanaal. De meest genoteerde bronnen van infectie zijn rauwe groenten, water, zuivelproducten, mensen met dysenterie.

U kunt ook ziek worden als gevolg van niet-naleving van handhygiëne of contact met geïnfecteerde oppervlakken (borden, speelgoed). Bij een gezond persoon mogen er geen salmonella, shigella en andere pathogene micro-organismen in de resultaten van de analyse voor dysbacteriose voorkomen!

Coprogram

Coprogram wordt voorgeschreven voor de behandeling van een persoon met klachten van chronische of acute ontlasting, buikpijn van onbegrijpelijke aard, een scherp gewichtsverlies zonder duidelijke reden.

Artsen nemen ook hun toevlucht tot dergelijk onderzoek bij de behandeling van de ziekten die niet verband houden met een maagdarmkanaal. Dit geldt met name voor antibiotica-therapieën in verschillende delen van het lichaam (keel, gewrichten, enz.).

Een coprogram is een primair onderzoek, dat slechts een hulpmethode is en een fysieke eigenschap geeft aan de inhoud van de darm.

De analyse wordt uitgevoerd in 2 fasen:

1. macroscopische:

 • kleur van ontlasting
 • vorm
 • het bedrag dat
 • de geur
 • de aanwezigheid van parasieten
 • de aanwezigheid van pus, bloed en slijm,
 • etensresten.

2. microscopische:

 • cellen en weefselfragmenten
 • verteerd voedsel (vezels, vet, zout, zetmeel, enz.).

Bacteriologische analyse van ontlasting

Als het coprogram afwijkingen van de norm vertoont, heeft de arts een reden om een ​​grondiger analyse uit te voeren. Voer in het laboratorium uitwerpselen uit op een voedingsmedium.

Na 4-5 dagen vermenigvuldigen de bacteriën zich, waardoor ze hun kolonies onder een microscoop kunnen onderzoeken. Daarna maakt de specialist een conclusie over het aantal microben in 1 g feces (CFU / g).

Op basis van de gegevens stelt de arts een diagnose. De resultaten van analyses van volwassenen en kinderen verschillen vaak, dus er wordt noodzakelijkerwijs rekening gehouden met de leeftijd van de patiënt.

Maar de 5-daagse verwachting van de groei van kolonies is niet altijd toegestaan, omdat de toestand van een persoon gedurende deze periode aanzienlijk kan verslechteren.

Biochemische analyse van ontlasting

Biochemische analyse van ontlasting voor dysbacteriose geeft het resultaat op de dag van bemonstering. De essentie van deze studie is het identificeren van verbindingen in de darm.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan het spectrum van vetzuren, omdat deze tijdens het leven door bacteriën worden gesynthetiseerd. Een andere biochemische analyse wordt snelle diagnose genoemd.

De methode is zeer informatief en eenvoudig, het toont niet alleen de onbalans van microflora aan, maar legt ook het deel van de darm vast waarin de storing optrad.

Artsen geven veel meer voorkeur aan dit onderzoek vanwege de aanzienlijke voordelen:

 • Snelheid. De resultaten zijn binnen 1-2 uur.
 • Gevoeligheid. De methode bepaalt zeer nauwkeurig de concentratie van verbindingen.
 • Vereist niet voor versheidsmonsters. Zelfs de ontlasting van gisteren is voldoende.

Hoe de ontlastingsanalyse voor dysbacteriose correct doorgeven?

Dieet en ontwenning van geneesmiddelen zijn de belangrijkste voorwaarden voor de betrouwbaarheid van de resultaten van de analyse. Bovendien moet de patiënt ontlasting verzamelen in overeenstemming met de regels.

We overhandigen cal - 6 regels:

 1. Was het perineum voor de controle-defecatie (de kans op binnendringen van oude monsters is uitgesloten).
 2. Het is verboden om hulpmiddelen te gebruiken om het ontlastingsproces te versnellen (klysma, laxeermiddel).
 3. Bereid van tevoren een speciale container met een strak deksel (moet worden gekocht bij de apotheek).
 4. Zorg dat er geen vloeistof in de ontlasting terechtkomt (urine, water, enz.).
 5. Neem 3 fragmenten van ontlasting (1 theelepel van verschillende sites).
 6. Als er bloed of slijm is, worden dergelijke monsters zonder twijfel genomen.

Darmbacteriën zijn meestal anaëroob. Na 1 uur na ontlasting zullen ze hun populatie nog steeds in hun natuurlijke vorm behouden, maar geleidelijk zullen de micro-organismen beginnen te sterven.

Om fecale dysbacteriose-analyse goed te doorstaan, is het noodzakelijk om minimaal 2 uur na het legen monsters van uitwerpselen aan het laboratorium te leveren.

Urgentie is niet zo belangrijk voor biochemisch onderzoek, dat niet de kolonies van bacteriën bestudeert, maar het resultaat van hun vitale activiteit - vetzuren. Deze verbindingen vervallen spontaan nauwelijks en blijven daarom lange tijd onveranderd.

Artsen kunnen zelfs ontlasting bevriezen en de volgende dag brengen. In het geval van pasgeboren kinderen heeft deze optie soms de meeste voorkeur voor ouders.

Het ontcijferen van de resultaten van de analyse van ontlasting voor dysbacteriose

100 biljoen bacteriën leven in de darmen, wat 10 keer meer is dan het aantal cellen in het lichaam. Als de microben helemaal niet zijn, zal de persoon gewoon sterven.

Aan de andere kant leidt een verschuiving in evenwicht in elke richting tot ziekten. De decoderingsanalyse van feces voor dysbacteriose is om het aantal en soorten microben te bepalen.

Tabel met interpretatie van resultaten en analysestandaarden

Kinderen jonger dan 1 jaarOudere kinderenvolwassenen
bifidobacteriën10 10 – 10 1110 9 – 10 1010 8 – 10 10
lactobacillen10 6 – 10 710 7 – 10 810 6 – 10 8
Escherichia10 6 – 10 710 7 – 10 810 6 – 10 8
Bacteroides10 7 – 10 810 7 – 10 810 7 – 10 8
peptostreptokokki10 3 – 10 510 5 – 10 610 5 – 10 6
enterokokken10 5 – 10 710 5 – 10 810 5 – 10 8
Saprofytische Staphylococcus≤10 4≤10 4≤10 4
Pathogene staphylococcus
clostridia≤10 3≤10 5≤10 5
Candida≤10 3≤10 4≤10 4
Pathogene enterobacteriën

Gedetailleerde decodering:

 • 95% van alle bacteriën in de darmen
 • synthetiseren vitamine K en B,
 • bevorderen de opname van vitamine D en calcium,
 • het immuunsysteem versterken.

 • zuurgraad behouden
 • synthetiseren lactase en beschermende stoffen.

 • synthetiseren vitamine K en B,
 • bevordering van de opname van suikers,
 • produceren colicines - eiwitten die ziektekiemen doden.

 • vetten afbreken
 • een beschermende functie uitvoeren.

 • koolhydraten afbreken
 • een beschermende functie uitvoeren
 • aanwezig in kleine hoeveelheden en niet altijd.

 • zijn betrokken bij de synthese van vetzuren,
 • een beschermende functie uitvoeren
 • niet altijd aanwezig.

 • bewoon de dikke darm,
 • deelnemen aan nitraatuitwisseling,
 • Er zijn veel pathogene stammen.

 • bewoon de dikke darm,
 • synthetiseren zuren en alcoholen,
 • eiwitten afbreken.

 • behoud een zure omgeving
 • voorwaardelijk pathogeen.

Een verandering in het aantal bepaalde micro-organismen is mogelijk wanneer de ziektestammen de darm binnendringen.

Dit gebeurt meestal wanneer geen persoonlijke hygiëne wordt waargenomen (vuile handen, ongewassen fruit en groenten). Behandeling met antibiotica is de tweede meest voorkomende oorzaak van dysbiose.

Om de situatie in het maagdarmkanaal te normaliseren, schrijven artsen bovendien probiotica voor - speciale voedingssupplementen.

Bovendien duidt dysbacteriose vaak op immuunfalen. Leukocyten controleren de microbiële populatie, waarvan het aantal aanzienlijk toeneemt naarmate het niveau van natuurlijke bescherming afneemt. En vaak zijn het niet de nuttige bacteriën die zich voortplanten, maar pathogene.

Analyse van ontlasting bij kinderen

De resultaten van de analyse van ontlasting voor dysbacteriose bij kinderen zijn enigszins anders dan bij volwassenen. Dit komt vooral door de geleidelijke kolonisatie van de darmen door micro-organismen.

Na de geboorte eet de baby moedermelk, wat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van normale microflora. Maar in ziekenhuizen komt vaak een infectie met Staphylococcus aureus voor.

En als de moeder geen antilichamen tegen dit micro-organisme heeft, dan zal de baby dysbacteriose verdienen.

Bovendien verschijnen sommige nuttige stammen alleen binnen 1 jaar, bijvoorbeeld bacteroïden. Soms ontwikkelen schimmels van het geslacht Candida zich in de darmen van een kind overmatig, wat de overeenkomstige ziekte, candidiasis, veroorzaakt.

De meest voorkomende oorzaak van dysbiose bij kinderen is de vroege overgang naar kunstmatige voeding. Toch heeft de baby moedermelk nodig in het eerste levensjaar.

Conclusie

De analyse van ontlasting voor dysbacteriose wordt voorgeschreven voor eventuele spijsverteringsstoornissen. Bovendien controleren artsen de microflora van de patiënt en tijdens antibioticatherapie.

Tijdige detectie van dysbiose en verduidelijking van de aard van de aandoening biedt een gelegenheid om de juiste stappen te nemen en de kans op complicaties te verminderen.

Bekijk de video: Лечение-удаление глистов-паразитов у детей и взрослых народными средствами травами (November 2019).

Loading...

Populaire Categorieën